Wil jij graag je steentje bijdragen aan de gezondheid van de aarde? Op een duurzame manier je boodschappen doen is voor veel mensen een gemakkelijk startpunt. Wij geven je 5 tips waarmee om duurzaam je boodschappen te doen.
1 Vermijd plastic tasjes
Iedereen kent ze wel, die plastic tasjes op de groente afdeling in de supermarkt. Groenten erin, barcode sticker erop en in je winkelwagen. Maar heb je er eigenlijk wel eens over nagedacht dat het ook anders kan? Groenten hoef je niet mee te nemen in een plastic tasje, er zijn namelijk ook nog een aantal andere opties. Stop ze bijvoorbeeld gewoon los in de tas. Voor paprika’s, courgettes, aubergines of bijvoorbeeld zoete aardappelen is dit een prima optie. Dit is natuurlijk niet voor alle groenten of andere AGF boodschappen handig. Heb je een flinke berg wortelen of tomaten nodig, kies dan voor een herbruikbaar groentetasje. Deze zijn heel handig en ook nog eens uit te wassen als ze vies worden. En de barcodestickers dan? Die kan je op de achterkant van een oud briefje of op je boodschappenlijstje plakken.
Sinds het voorjaar 2022 heeft Albert Heijn de plastic tasjes bij de groente- en fruitafdeling weggehaald. Klanten kunnen wordt nu gedwongen om een duurzame keuze te maken voor het meenemen van de producten. Wat een goede ontwikkeling!
2 Eet seizoensgebonden of lokale producten
Hoe korter de reis die jouw voedsel moet maken om in de supermarkt terecht te komen, hoe duurzamer je aankoop over het algemeen is. Kies daarom dus voor lokale of seizoensgebonden producten. Producten die moeten worden ingevlogen om in de Nederlandse supermarkt terecht te komen, zijn vaak veel minder duurzaam. Seizoensgebonden eten speelt ook een belangrijke rol. Tijdens de zomer zijn bijvoorbeeld de aardbeien in Nederland in overvloed aanwezig. In de winter is het natuurlijk een stuk lastiger om ze te produceren in ons koude en natte Nederland. De aardbeien in de winter moeten daarom ingevlogen worden uit warmere landen. Met het vliegtuig, en dat is nou juist niet duurzaam.
3 Let op de keurmerken
Wil je duurzaam eten, let dan ook op de keurmerken op de verpakkingen. Als een product duurzaam is, zal je een keurmerk op de verpakking aantreffen. Alle producenten willen namelijk jou graag laten zien hoe duurzaam hun producten zijn en zullen het bijpassende keurmerk dan ook goed zichtbaar op de verpakking plaatsen. Dat is voor jou handig, want dan weet je meteen waar je aan toe bent. De producent weer kan met zo’n keurmerk ook weer een paar centen extra voor zijn product vragen.
Natuurlijk kennen we allemaal we het ‘Beter leven’ keurmerk. Dit keurmerk op dierlijke producten zou moeten vertellen hoe goed de dieren behandeld werden tijdens hun leven. Dat klinkt leuk voor de consument, maar wat de sterren van het keurmerk vertegenwoordigen stelt vaak niet zoveel voor. Zoek het maar eens op! Daarnaast zou het uiteindelijk natuurlijk het beste zijn als dieren helemaal niet gebruikt werden. We kennen ook nog een vele andere keurmerken: Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, UTZ en Eko zijn hier een paar voorbeelden van. Kies je een product met een van deze keurmerken, dan draag je al bij aan een betere wereld. Veel meer dan het geval us bij een product zonder een van deze keurmerken.
4 Let op het verpakkingsmateriaal
Heel veel producten in de supermarkt zijn al standaard verpakt in plastic. Dit heeft te maken met hygiëne, houdbaarheid en soms zelfs het uiterlijk van het product. In sommige gevallen kan je echter wél zelf kiezen voor de verpakking van jouw boodschappen. Denk hierbij aan de eerder genoemde groenten die je in je eigen, herbruikbare tasje kunt vervoeren. Dit soort tasjes zijn er ook voor vers brood. Sommige supermarkten bieden deze herbruikbare tasjes ook te koop aan op de afdelingen, maar ze zijn ook vaak te verkrijgen bij webshops die zich richten op duurzaamheid zoals Greenjump en Bag-Again. Daarnaast zijn er ook verpakkingen die je beter niet kan kiezen. Alle PET-flessen met statiegeld worden weliswaar gerecycled waardoor er minder afval geproduceerd wordt, maar als jouw favoriete drank echter ook in een pak te verkrijgen is, dan is dat de betere keuze als je op het milieu wilt letten. Het recyclen van pakken is namelijk minder een belasting op het milieu dan het recyclen van plastic flessen. Gebruik het product volledig; weggooien van restjes is niet duurzaam en doet de winst van de keuze voor het juiste verpakkingsmateriaal teniet. Welk verpakkingsmateriaal je ook kiest, zorg dat je het goed gescheiden weer afvoert. Daarmee help je mee aan een betere recyclecyclus en minder vervuiling.
5 Verspil geen voedsel
Zoals hierboven al even genoemd is, is het weggooien van voedsel ook niet duurzaam. Koop zo veel mogelijk enkel de boodschappen die je ook echt nodig hebt. Al het eten en drinken dat jij niet gebruikt en dus weggooit is wel al door het verwerkingsproces geweest voordat het in de supermarkt terecht kwam. Dit is dus al een belasting geweest voor het milieu. Om die belasting niet verloren te laten gaan, kun je daarom het beste goed letten op het niet onnodig verspillen van eten. Stop restjes in de koelkast of vriezer om ze op een later tijdstip alsnog op te eten. Zo bespaar je geld én ben je duurzaam bezig.