Vind jij een tapasdiner ook zo leuk? Gezellig lang tafelen en kletsen met je partner, vrienden of familie. Of lekker met een volle salontafel voor de televisie hapjes eten terwijl je naar je favoriete tv-serie kijkt. Natuurlijk kun je de klassiekers zoals olijven, dadels en stokbrood met kruidenboter op tafel zetten. Maar voor wat extra inspiratie hebben we een aantal leuke en vooral ook lekkere tips voor je verzameld van gerechtjes die je zelf kunt maken en die een prima toevoeging kunnen vormen aan jouw tapasdiner.
1 Knoflookbrood
Wist je dat ook heel gemakkelijk een lekker knoflookbrood kunt maken met pizzadeeg? Hiervoor koop je een rol pizzadeeg, die in veel gevallen overigens ‘gewoon’ vegan zijn. Rol deze uit op een bakplaat. Neem wat vegan boter op kamertemperatuur. Voeg hier naar smaak zout aan toe als de boter niet van zichzelf gezouten is. Meng er knoflook doorheen. Dit kan versgeperste knoflook zijn, maar ook gehakte knoflook uit een potje. Voeg er dan nog wat peterselie aan toe. Het leukste is natuurlijk verse peterselie van je eigen plantje, maar anders raden we de los gevriesdroogde peterselie van Daregal aan. Smeer het mengsel uit over het pizzadeeg en snijd het deeg alvast in, zodat het straks makkelijker te scheuren wordt. Plaats het geheel in de voorverwarmde oven, en binnen tien minuten heb je een heerlijk knoflookbrood voor bij je tapas!
2 Bladerdeegsticks
Een heel eenvoudige snack voor bij je tapas zijn dipsticks van bladerdeeg. Neem hiervoor een aantal roombotervrije bladerdeegvelletjes. Als ze grotendeels ontdooid zijn, snijd je er reepjes van. Deze leg je met de plakkende kant naar boven op een bakpapier op je bakplaat. Vervolgens bestrooi je ze met zoutkorrels, sesamzaadjes of Italiaanse kruiden. Dan doe je ze in de oven, en binnen 5 tot 10 minuten heb je lekker bladerdeegsticks. Deze kun je dippen in de hummus, Esfenaj of een andere lekkere dip. Of je eet ze gewoon zo op, ook lekker!
3 Aardappelpannenkoek
Deze tip kost wat meer bereidingstijd, maar is wel leuk. Neem een aantal aardappels en rasp deze. Stop de aardappelrasp vervolgens in een theedoek en knijp zoveel mogen al het vocht eruit. Vervolgens kun je er naar smaak kruiden door vermengen. Verwarm dan een pan met olie of boter voor, en leg dan de aardappelrasp in de pan. Druk het stevig aan tot het aan elkaar plakt in de vorm van een pannenkoek. Blijf het tijdens het opbakken aandrukken. Op een gegeven moment zorgt het zetmeel ervoor dat de rasp zich gaat binden tot een vast geheel. Dan kun je de pannenkoek omdraaien en aan de andere kant opbakken. Het is aan te raden om hiervoor een bord te gebruiken. Leg het bord op de koekenpan, draai de pan om en laat de pannenkoek terug in de pan glijden. Is de aardappelpannenkoek klaar, dan snijd je hem in punten en kun je hem lekker met de rest van je tapas opeten.
4 Tomatensalade met sojasaus
Een heel eenvoudige, maar wel lekkere toevoeging aan je tapasdiner, is een tomatensalade met sojasaus. Snijd hiervoor twee of meer tomaten in relatief grote blokjes. Maal er vervolgens naar smaak (flink) wat verse peper overheen. Giet er daarna wat sojasaus overheen en meng het geheel. Het resultaat is een lekker zoutige tomatensalade waar je telkens met een prikkertje een stukje van kunt nemen. Pas wel op, want door de sojasaus kan de tomaat onderweg naar je mond lekken.
5 Aardappelpartjes
Lekkere gekruide aardappelpartjes maken voor je tapasdiner is helemaal niet moeilijk. Was een aantal aardappelen grondig, zodat je ze met schil kunt eten. Snijd ze vervolgens in niet al te dikke partjes. Doe ze daarna in een boterhamzakje of pedaalemmerzak, afhankelijk van de hoeveelheid. Gooi hier ook de kruiden bij die je wilt gebruiken, een klein scheutje olie en masseer deze in zonder vuile handen te krijgen door simpel weg de zak met aardappelpartjes wat te kneden. Wil je liever gaan voor een optie waarbij geen plastic zak nodig is, dan kun je het met je handen mengen in een schaal. Wanneer de olie en kruiden goed verdeeld zijn over de aardappeltjes kun je de inhoud van de zak op een stuk bakpapier op een bakplaat leggen en in een voorverwarmde oven doen. Omdat het dunne partjes zijn, zijn ze doorgaans binnen 10 tot 15 minuten wel gaar.
6 Dipsaus voor bij de aardappelen
Voor een dipsausje hebben we de volgende tip die ook lekker is voor bij de aardappelpannenkoek: vul een bakje voor de helft met vegan mayonaise. Voeg daar een dot curry en een dot ketchup aan toe. Vervolgens doe je er wat paprikapoeder, knoflookpoeder, kerrie en naar smaak ook chilipoeder bij. Klop het geheel door elkaar, en je krijgt een heerlijke roze dipsaus.
Hopelijk hebben we je hiermee genoeg inspiratie gegeven voor een volle tapastafel. Smakelijk eten!
Wat is jouw favoriete tip? Ik lees het graag in de reacties!
Heerlijk zeg! En supermakkelijk dat je dus gewoon pizzadeeg kunt gebruiken voor het knoflookbrood.
Ja he! Helaas werk het ene pizzadeeg beter dan het andere, maar het is lekker makkelijk en smaakt goed!
Nog een tip: gegrilde courgette reepjes met een vegan dipsausje!
Leuke tip Caroline! Bedankt! 😀
Oeh dit klinkt lekker! Nu zin om een keer te tapassen!
Lekkere inspiratie! Zelf ben ik geen vegan maar eten we wel vaak plantaardig of veggie, deze blog volg ik zeker verder voor andere leuke inspiratie!
Leuk om te horen Sophie! Hopelijk kunnen wij je in de toekomst blijven inspireren!
Hmm lekker zeg!!
😀 Dankjewel!