Het veganisme is de laatste jaren flink in opkomst. Veel niet-veganisten én de media noemen het een hype, maar is dat het wel? Kun je nog terug naar het eten van dierlijke producten wanneer je een tijdje vegan hebt geleefd? Inmiddels zwerven er een hoop mythes rond over veganisten en de vegan levensstijl. Wij benoemen, en weerleggen, er een paar.
1 Veganisten zijn allemaal activisten
Dit is – voor het grootste deel – niet waar. Er is inderdaad een groep veganisten die ook activist is. Maar activisten vind je ook onder de niet-vegans. Wat maakt dan dat veganisten allemaal gezien worden als activisten? Omdat er vaak beelden van demonstraties in het nieuws voorbijkomen waarbij er veel logo’s van de Partij voor de Dieren en Extinction Rebellion te zien zijn. Daarnaast is het ook gewoon zo dat er nog steeds veel mensen zijn niet precies weten wat veganisme inhoudt, of niet het verschil weten tussen een veganist en een vegetariër. Ondanks dat een groot deel van de veganisten zich geen activist noemt, staan veganisten natuurlijk wel voor een betere wereld voor mens, dier en milieu. En de hoop dat iedereen uiteindelijk vegan wordt maakt ons misschien in ons hart wel een activist, maar dat wil niet zeggen dat we allemaal meelopen in demonstraties of actief proberen dieren in de veeteelt te bevrijden.
2 Veganistisch eten is ongezond
Dit is ook niet waar. Wanneer jij kiest voor een veganistisch dieet, ook wel een plantaardig dieet genoemd, dan moet je goed opletten wat je eet. Doordat veganisten dierlijke producten laten staan, krijgen ze sommige voedingsstoffen minder binnen. Daarom is het simpelweg weglaten van dierlijke producten in een maaltijd geen goede keuze. Deze producten zullen vervangen moeten worden door plantaardige producten om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen te krijgen. De ontbrekende voedingsstoffen kun je prima vervangen door meer groenten, peulvruchten en noten te eten: allemaal gezonde producten dus. Daarnaast weten veel veganisten dat het innemen van vitamine B12 supplementen erg belangrijk is, omdat je vitamine B12 niet uit plantaardige producten kunt halen. Wil je meer weten over het eten van peulvruchten of suppleren van vitamine B12? Wij schreven er eerder al een blog over.
3 Alle veganisten zijn dun.
Dit is (helaas?) ook niet waar. Tegenwoordig is het veganisme zo in opkomst, dat steeds meer bedrijven hierop inspelen en plantaardige varianten van hun producten aanbieden. Zo koop je gemakkelijk veganistische pizza’s, frituursnacks, Ben&Jerry’s ijs en snoepgoed in de supermarkt. Super lekker natuurlijk, maar niet zo goed voor de lijn. Wanneer je de keuze maakt om over te stappen naar een veganistisch dieet, houd je misschien wel ergens in je achterhoofd dat je sommige lekkere dingen niet meer kan eten. In de praktijk is dit (gelukkig!) steeds minder vaak het geval en kan je, soms met een beetje zoeken online, de meeste ongezonde snacks en eten ook veganistisch krijgen. Ook dat is dus al geen goede reden meer om te kiezen voor het eten van dierlijke producten.
4 Veganistisch eten is saai en beperkt in creativiteit
Je raad het misschien al na het lezen van de mythe hierboven, dit is ook niet waar. Jouw eten wordt zo saai als je het zelf maakt. Ongeacht of je kiest voor een vegan dieet of het eten van dierlijke producten, jij beslist zelf hoe interessant en lekker je eet. Het overstappen naar plantaardig eten kan wel voor een verandering zorgen van de manier waarop jij kookt. Jouw standaard pot pastasaus blijkt misschien niet meer te passen in jouw plantaardige gerecht, waardoor je op zoek moet naar andere manieren om te koken. Dit vraagt natuurlijk voor een klein stukje creativiteit vanuit jou, maar gelukkig kan je ook social media inschakelen voor het vinden van de lekkerste recepten. Google is hierin zeker je vriend. Heb je de mogelijkheden om een keer uit eten te gaan, kies dan eens voor een volledig veganistisch restaurant. Deze koks zijn helemaal thuis in de lekkerste recepten en gerechten en zullen je zeker kunnen verrassen met hun creativiteit.
5 Veganistisch leven is duur
Dit kan waar zijn, maar het hoeft zeker niet. Er zijn inderdaad veganisten met een dikke portemonnee, maar ook wanneer jij op de kleintjes moet letten, kun je zeker kiezen voor een veganistische levensstijl. Wanneer je shopt bij dure merken, veel vleesvervangers koopt en kiest voor de plantaardige variant van Magnum dan kan je flink wat geld kwijtraken aan je veganistische keuzes. Echter kan je als arme student of iemand met een kleiner inkomen ook goed vegan leven. Maak de keuze voor budget vleesvervangers of peulvruchten, laat die Magnums staan en kies voor Festini-ijsjes of neem genoegen met die super leuke linnentas met ‘Go vegan’ opdruk. Zo hoef jij niks te missen en draag jij net zo veel bij aan de betere wereld als mensen die het breed hebben.
6 Vegan leven is moeilijk
Dit hangt vooral af van de keuzes die je maakt en de hoeveelheid motivatie die je hebt. Wanneer jij precies weet waar je het voor doet, is de keuze om dingen te laten die niet-vegans misschien als ‘normaal’ beschouwen vaak helemaal niet zo moeilijk. Wanneer jij alleen maar vast kan houden aan alles wat je moet missen sinds je vegan bent geworden, kan het inderdaad wel lastig worden om het vol te houden. Kijk vooral naar de mogelijkheden die er wel zijn. Met iedere vegan die erbij komt in de wereld, groeit ook het aanbod plantaardige producten in de supermarkt. Grote bedrijven gaan kijken naar plantaardige alternatieven voor hun producten en er komt steeds meer begrip voor veganisten. Realiseer je dat jij aan het begin staan van de verandering. Hoewel dit niet altijd even gemakkelijk is, doe je het zeker niet alleen. Zoek andere vegans op. Laat je inspireren en motiveren. Samen kunnen we de wereld een stukje beter maken. Go (and stay) vegan!
Vooroordelen genoeg
Had jij vooroordelen over het veganisme voordat jij de overstap maakte? Of eet jij nog dierlijke producten en heb je vooroordelen over het veganisme die nog niet hierboven genoemd zijn? Laat ze achter in de reacties, en misschien kunnen wij wel helpen alle vooroordelen over veganisme de wereld uit te helpen.
Leuk bericht. Er zijn inderdaad zo veel mythes over veganisme, die makkelijk weerlegd kunnen worden 🙂
Bedankt voor je berichtje Helena! Het blijft jammer dat er zo veel vooroordelen en mythes zijn. Gelukkig komt het veelal vanuit onwetendheid en kunnen we ze inderdaad makkelijk weerleggen. En hopelijk ooit de wereld uit helpen.