Voor deze blog ben ik in de wereld van de aubergine gedoken. De afgelopen tijd hoorde ik van verschillende mensen in mijn omgeving dat ze eigenlijk heel erg weinig aubergine eten. Niet omdat ze het niet lekker vinden, maar vooral omdat ze niet weten hoe de vrucht het beste klaargemaakt kan worden. Zonde, want de aubergine is juist ontzettend veelzijdig en gezond! Met deze blog hoop ik iedereen die weinig aubergine eet, te overtuigen om het eens vaker te gebruiken.
Waar komen ze vandaan?
Aubergines zijn inmiddels over hele wereld verkrijgbaar, maar komen oorspronkelijk uit Myanmar. In India en China wordt de aubergine al meerdere duizenden jaren gegeten. Tijdens de middeleeuwen brachten de Arabieren de aubergine mee naar de Spaanse regio Andalusië. Vanuit daar is halverwege de vijftiende eeuw de plant verder Europa in gebracht. Ondanks dat de aubergine dus al enkele eeuwen geleden naar Europa is vervoerd, is de aubergine nog redelijk ‘nieuw’ in ons land. Tot enkele jaren geleden was de aubergine nog geen populair product in de supermarkten. Inmiddels worden aubergines volop gekweekt en gegeten in Nederland.
Verschillend uiterlijk
Aubergines zijn inmiddels over de hele wereld verkrijgbaar met een verschillend, uiteenlopend uiterlijk. De Engelse naam ‘eggplant’ oftewel ‘eierplant’, komt af van de wilde variant van de aubergine, die de vorm, grootte en kleur heeft van een kippenei. In Nederland gebruiken we de Franse naam ‘Aubergine‘, waarnaar zelfs ook een kleur is vernoemd. Naast de voor ons bekende aubergine-kleurige groente, en de wilde variant die op een kippenei lijkt, zijn er echter ook nog andere varianten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld de Japanse Naru, die wat meer roze van kleur is dan de voor ons beter bekende aubergine. Daarnaast heeft deze ook niet het bekende groene kroontje, maar is bij deze variant het kroontje de zelfde kleur als de vrucht. Verder bestaat er ook een compleet witte variant en is er een Graffiti variant te verkrijgen. Deze laatste heeft een combinatie van vele paarse en witte strepen op de schil.
De aubergines zijn allemaal van binnen licht crèmekleurig, in tegenstelling tot wat de kleur van de schil doet verwachten. Hoewel al deze varianten in principe te krijgen zouden moeten zijn in Nederland, zijn ze niet gemakkelijk te vinden in de supermarkten. Wanneer je een andere variant van de aubergine wilt hebben dan de auberginekleurige vrucht, kun je deze dus het beste zelf kweken.
Hoe smaken ze?
De aubergines zijn over het algemeen, ondanks de verschillen in uiterlijk, qua smaak vergelijkbaar. Enkel de Japanse Nasu springt hier tussenuit. Het vruchtvlees van de aubergine heeft een zachte smaak. Door het malen van het vruchtvlees kan men deze zelfs als romig omschrijven. De schil daarentegen is bitter en wat stug. De Japanse Nasu heeft een smaak die doet denken aan noten.
Gezonde keuze
Een van de redenen waarom de aubergine zo populair is, is dat de vrucht erg gezond is. Aubergines bevatten namelijk veel vezels. Hierdoor krijgt je maag niet alleen sneller een vol gevoel, het helpt je lichaam ook om andere voedingsstoffen beter op te nemen. Aubergines bevatten zelf ook verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevatten ze vitamine B1, B2 en B6 en vitamine C. Daarnaast bevatten ze onder andere nog calcium, zink, ijzer en magnesium. De vrucht bevat verder geen vetten, koolhydraten of gluten.
Veelzijdige groente
Aubergines zijn enorm veelzijdig in het gebruik, omdat ze erg goed smaken opnemen van onder andere kruiden en marinades. Hierdoor passen ze in bijna elk gerecht. Daarnaast kunnen ze op vele manieren bereid worden. Let wel op: aubergines kunnen niet rauw gegeten worden. Hierover later meer.
Bereid de aubergine bijvoorbeeld door hem te bakken, grillen, roosteren of stoven of door hem te frituren in een deegbeslag. De vrucht is al simpel op smaak te maken door middel van een beetje olie in combinatie met peper en zout. Combineer aubergine vooral ook met andere groenten zoals courgette, ui en tomaat.
Aubergines worden regelmatig gebruikt in de Italiaanse, Griekse en Franse keukens. Daarnaast spelen ze de hoofdrol in bekende gerechten zoals Baba Ganoush, waarbij de aubergine geroosterd en gepureerd wordt. Ook kun je er een gezonde lasagne van maken waarbij plakken aubergine de pastavellen kunnen vervangen. Ook in combinatie met veganistische kaas zijn ze erg lekker.
Aubergines invriezen voor later gebruik kan helaas alleen wanneer de aubergine al verwerkt is in een gerecht, en dus al eerder verhit is geweest.
Let op: nachtschade
Zoals ik eerder al schreef is de aubergine niet geschikt om rauw te eten. De aubergine is een onderdeel van de nachtschadefamilie en bevat de stof solanine. Deze stof kan zorgen voor maag- en darmklachten. Door het verhitten van de aubergine, wordt het gehalte solanine in de vrucht lager en kunnen deze klachten in veel gevallen voorkomen worden. Zorg dus dat de aubergine bij het bereiden goed verhit wordt en let extra op wanneer je gevoelig bent voor groenten uit de nachtschadefamilie, zoals aardappelen (geldt niet voor de zoete aardappel), paprika’s tomaten, pepers (groene en rode, chilipeper en cayenne, maar niet de zwarte of witte peper) en gojibessen.
Ik ben fan
Zelf heb ik de aubergine enkele jaren geleden pas echt ontdekt. Waarschijnlijk heb ik het als kind wel een aantal keren gegeten, maar het is pas sinds de laatste tijd dat ik altijd wel aubergine in huis heb. Ik gebruik het graag wokgerechten, pastagerechten en in plakken op de barbecue. Toch kom ik er de laatste tijd achter dat veel mensen die ik ken nog helemaal niet zo bekend zijn met de aubergine, wat mij het idee gaf voor het schrijven van deze blog.
Ben jij net zo’n fan van de aubergine als ik, of heb ik jou kunnen overtuigen om het eens (wat vaker) te gaan gebruiken? Laat jouw bericht achter bij de reacties!
Ik heb 9 jaar een relatie met een Italiaan gehad en daardoor ook kennis gemaakt met gerechten met aubergine, love een vegetarische lasagna met aubergine!
Hele leuke blogpost!
Liefs Dewi
Bedankt Dewi! Heerlijk het Italiaanse eten! Ik vind aubergine in de lasagna ook een echte must.
Wat leuk om te weten waar de engelse benaming van af komt! Nooit geweten dat ze er zo in het wild uitzien 🙂
Ja leuk he! Ik wist ook niet dat ze er zo uit konden zien.
Aubergine is een van mijn favoriete groenten. Toen ik klein was maakte mijn moeder regelmatig Baba Ganoush en soms moussaka en ik vond het me een partij vies. Maar hoe ouder ik werd hoe lekkerder ik het vond!
Ik kan me wel voorstellen dat het als kind een best heftige smaak kan zijn. Leuk dat je het nu wel hebt leren waarderen.
Aubergine komt hier wekelijks op tafel! Eén van mijn favoriete groente!
Leuk om te horen Sandra!
Ohh aubergine is dus 1 van de weinige groentes die we praktisch nooit eten, ik kan maar niet wennen aan de structuur ????