Net als waarschijnlijk veel veganisten met mij, vind ik het heerlijk om nieuwe vegan producten te kunnen proberen. Nieuwe smaken en recepten ontdekken zorgt niet alleen voor lekker eten en drinken, maar ook voor een uitbreiding aan mogelijkheden. Het klinkt misschien suf, maar ik kan echt genieten van het ontdekken van nieuwe producten omdat het betekent dat de wereld iedere keer een stapje meer vegan wordt. Deze week heb ik Pulled Oats geprobeerd van Gold&Green Foods, en er heerlijke gevulde bladerdeegbakjes mee gemaakt. Benieuwd naar mijn recept? Lees dan snel verder.
Pulled Oats
Pulled Oats is een product dat is uitgevonden door twee Finse vrouwen: Reetta, een voedingswetenschapper met een specialisatie in haver en Maija, die is opgegroeid als vegetariër. Met Pulled Oats wilden ze niet alleen een plantaardige eiwitbron creëren maar ook een bron van eiwitten die tevens voedzaam is en een goede opvolger genoemd mag worden voor vlees. Pulled Oats van Gold&Green Foods is dus volledig plantaardig, én glutenvrij en sojavrij. En daarnaast is het gemaakt met maar 5 ingrediënten: haver, erwten, olie, tuinbonen en een beetje zout. Haver is in Finland een van de meest verbouwde gewassen, en dus gemakkelijk aan te komen. Door ervoor te kiezen om de haver te combineren met tuinbonen en erwten is er een goede, proteïnerijke voedingsbron ontstaan.
Heel veel kruiden
Pulled Oats Naturel bevat op een beetje zout na, geen kruiden. Dit klinkt natuurlijk een beetje saai maar het biedt juist erg veel mogelijkheden. Door zelf de oats te kruiden is het product juist enorm veelzijdig. Je kunt het in onder andere de Aziatische keuken gebruiken door onder andere gember, sojasaus en sesamzaadjes toe te voegen. Het past ook in de Italiaanse keuken wanneer je de oats kruid met oregano, basilicum en rozemarijn. Of geeft het een Indiaas tintje met onder andere garam masala en koriander. Kies wat jij lekker vindt, en gebruik vooral niet te weinig. Je bindt de kruiden aan de pulled oats door wat olie toe te voegen en het geheel goed te mengen. Makkelijker kan bijna niet!
Bladerdeeg bakjes
Om de Pulled Oats van Gold&Green Foods te proberen besloot ik om een van mijn eigen snelle snacks uit de over te maken. Bladerdeeg bakjes met een lekkere vulling. Meestal kies ik voor een snelle variant van een pizza, maar dit keer wilde ik wel eens kijken hoe het met de pulled oats zou smaken. Ik vond het zeer geslaagd.
Een nieuw product voor mij
Tot voor kort had ik nog niet gehoord van pulled oats. Uiteraard kende ik wel de dierlijke ‘pulled’ varianten kip en varken (van naam, want ik heb het nooit zelf gegeten), maar pulled oats kende ik nog niet. Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen tot ik het bakje in huis haalde. Zo leuk om te zien hoe bedrijven creatief omgaan met de mogelijkheden die er zijn en ons vegans en vegan-geïnteresseerden kunnen verrassen met nieuwe producten. Helaas had ‘mijn’ supermarkt enkel de naturel variant van Gold&Green Foods in het assortiment, en kon ik de variant met tomaat niet proberen. Hopelijk volgt deze in de toekomst nog. Ik ben ook erg benieuwd naar die variant.
Bakjes van bladerdeeg met Pulled Oats
Serveert:6
Bereidingstijd: 15 minuten
Moeilijkheidsgraad:1
Ingrediënten
6 vellen bladerdeeg
1 winterpeen
een halve paprika
1 bakje Pulled Oats Naturel van Gold&Green Foods
2 eetlepels olie
knoflook (naar smaak)
gemalen kaneel (naar smaak)
zout (naar smaak)
paprikapoeder (naar smaak)
gemberpoeder (naar smaak)
gemalen zwarte peper (naar smaak)
Instructies
Leg de bladerdeeg vellen uit de vriezer om ze te ontdooien
Snijd de winterpeen en halve paprika in kleine blokjes en bak deze ligt op in een pan.
Kruid de Pulled Oats volgens de beschrijving op de verpakking.
Vouw kleine bakjes van het ontdooide bladerdeeg. Vouw alle 4 de hoeken naar binnen zodat er rondom een opstaande rand van 1,5 tot 2 cm ontstaat.
Meng de winterpeen, paprika en gekruide Pulled Oats door elkaar en vul de bakjes met het mengsel.
Strooi eventueel wat veganistische kaas bovenop.
Plaats de bakjes in de oven op 200 graden. Na ongeveer 8 tot 10 minuten zijn de bakjes klaar. Smakelijk eten!
Jessie (1989) is veganist en grafisch vormgever van beroep. Dierenliefde en een afkeer van dierenleed heeft haar eerst naar het vegetarisme en vervolgens naar veganisme geleid. Zij leeft nu enkele jaren naar volle tevredenheid een veganistische levensstijl en draagt dit graag op een positieve, stimulerende manier uit. Jessie is getrouwd met iemand die niet vegan is.
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de noodzakelijke cookies gecategoriseerd en opgeslagen in uw browser omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen.
U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring.
Noodzakelijke cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Dit zijn alle cookies die mogelijk niet nodig zijn om de website te laten functioneren en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden genoemd als niet-noodzakelijke cookies. Deze cookies slaan mogelijk wel persoonlijke informatie op.