Dat we van dieren houden en liever niet zien dat ze vermoord worden voor hun vlees en hun huid, betekent niet dat we niet aan goede schoenen kunnen komen. Ook voor leer zijn namelijk tegenwoordig een aantal goede alternatieven die én diervriendelijk zijn én niet bijdragen aan de stikstofuitstoot want geen veeteelt. Ben je op zoek naar bootschoenen, veterboots, werkschoenen, golfschoenen, ballerina’s of nette schoenen? Dan is het goed om te weten dat deze leervrij bestaan. Het vergt net iets meer tijd om ze te vinden, maar met de juiste toewijding lukt dit. Wij geven je bij deze alvast voorbeelden van de alternatieve materialen waar deze schoenen van gemaakt kunnen zijn.
Pleather
Oké, deze is niet zo heel verrassend. Pleather, wat staat voor plastic leather, bestaat namelijk al sinds de jaren zeventig. Desondanks zijn we er nog niet heel bekend mee, terwijl het drie keer zo goedkoop is als echt leer! Ook ademt pleather nog eens beter dan echt leer, waardoor schoenen die van dit namaakleer gemaakt zijn bij warm weer gewoon fijner zitten.
PVC-leer
Dachten we dat pleather oud was, leer gemaakt van PVC (polyvinylchloride) is nog een stuk ouder. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw werd PVC-leer geproduceerd. Sindsdien is het kwalitatief alleen maar beter geworden. Waar vroeg er nog het probleem was dat de kleur snel vervaagde, is dat nu verleden tijd. Inmiddels is men er in geslaagd ervoor te zorgen dat zelfs bij lange blootstelling aan zonlicht dit proces flink vertraagd wordt. PVC-leer is makkelijk te reinigen en absorbeert niet. Je krijgt er dus geen lelijke vlekken op.
Kurkleer
Zelfs van kurk kun je imitatieleer maken. Wat je niet in je wijn wilt, kan om je voeten uitstekend zitten. Kurkleer is immers stevig maar zit toch zacht om de voeten. Daar komt ook nog eens bij dat het waterbestendig is, wat overigens ook de reden is dat het op drankflessen gebruikt wordt. Zorg je goed voor je kurkleren schoenen, dan kun je er lang plezier van hebben.
Fruitleer
Ja, het kan echt: kunstleer gemaakt van fruit. Dat maakt je schoenen helaas niet eetbaar, omdat het doorgaans de schil is die hiervoor gebruikt wordt. Bijvoorbeeld bananenschillen, sinaasappelschillen en bladen van ananas. Het ontwikkelen van fruitleer wordt door steeds meer bedrijven over de hele wereld gedaan, ook in Nederland. Bij de Nederlandse webshop En & Enn kun je terecht voor schoenen gemaakt van fruitleer. Zo vind je er schoenen van Piñatex, die gemaakt zijn van ananasbladen. Het betreft over het algemeen ook nog eens afval uit de fruitproductie, dus er is vaak geen extra productie voor nodig om de grondstoffen te krijgen. Sterker nog, het biedt een kans voor de verbouwers van de ananas om er nog wat extra geld aan te verdienen.
Paddenstoelenleer
We hebben hierboven nog geen leervervanger genoemd die suède zou kunnen vervangen, maar die is er wel. Er kan namelijk leer gekweekt worden van paddenstoelen dat een zacht een suède-achtige textuur heeft. De paddenstoel zelf stop de verspreiding van bacteriën, waardoor je een schoen van paddenstoelenleer ook prima met blote voeten kunt dragen. Daarnaast is het materiaal volledig biologisch en afbreekbaar. Het is helaas wel zo dat het kweken van paddenstoelenleer een kwestie van veel geduld is. Het duurt namelijk wel even voordat het groot genoeg is om er een schoen van te kunnen maken.
Leer van zeewier
Niet iedereen is fan van zeewier, maar als veganist is wel handig als je het lust. Anders kun je bijvoorbeeld helemaal geen sushi meer eten. Wist je dat van zeewier kan ook namaakleer gemaakt worden? Daar wordt momenteel nog mee geëxperimenteerd, maar het lijkt in de toekomst een serieuze optie te gaan worden. Eerst moet men er echter nog achter zien te komen hoe ze het waterdicht moeten maken.
Let op de symbooltjes
Wanneer je voor schoenen gaat shoppen en echt leer wilt vermijden, moet je goed kijken naar de symbooltjes op de labels van de schoenen die je wilt aan proberen. Een ruitvormig symbool geeft aan dat er een alternatief voor leer gebruikt is bij de vervaardiging. Vermijd schoenen met een symbool dat een dierenhuid voorstelt (een soort van schild met hapjes eruit), want dit betekent dat het gaat om echt leer met een coating. Een symbool van een vierkant met kruisjes geeft aan dat er textiel is gebruikt.