Het zal je maar gebeuren dat je op een dag aan een tosti ham-kaas zit en je partner er opeens uitgooit dat hij of zij wil overgaan op een veganistische leefstijl, terwijl jij daar zelf weinig behoefte toe voelt. Wat moet je dan? Uit elkaar gaan, zodat je gewoon elke avond een speklap met roomsaus op je bord kunt hebben? Of een weg vinden die voor beiden acceptabel is? Hier de overwegingen van een ervaringsdeskundige.
Geen ruimte voor flexibiliteit
Het nadeel van veganisme is dat er niet echt ruimte voor onderhandeling of flexibiliteit bestaat. Je kunt een vegan niet een keertje soep van runderbouillon of een lasagne met gesmolten kaas serveren. Doorgaans worden mensen vegan vanwege hun principes, en niet omdat ze niet van zuivel, eieren of vlees houden. Dit is dan ook de omschakeling die voor hun omgeving het moeilijkste lijkt te zijn. De acceptatie van het feit dat de beperkingen die men zichzelf oplegt definitief en niet onderhandelbaar zijn is niet altijd gemakkelijk.
Jouw beslissing
Hoe los je dit in dagelijkse leven op een praktische manier op in een huishouden waar niet iedereen per se hetzelfde dieet aanhoudt? De waarheid is dat het ook van jou bepaalde offers gaat vergen, en dat je jezelf wellicht moet afvragen of je dat voor je partner overhebt. Maar laten we één ding vooropstellen: jouw partner kan jou er niet toe dwingen om geen dierlijke producten meer te eten. Je bent autonoom en dat is een beslissing die jij voor jezelf neemt. Met andere woorden: als jij dat wilt, blijf je gewoon kaas, vlees en eieren eten, honing in je thee doen en snoep en gebak met gelatine eten.
Openstaan voor alternatieven
De vraag is wel in de praktische zin wanneer je wat eet. Op de momenten dat jullie normaliter gezamenlijk hetzelfde zouden eten, wat in de meeste gevallen enkel het avondeten betreft, sta je voor de keuze of je voor allebei hetzelfde kookt, of voor ieder iets aparts. Dit is dan ook het punt waar de offers logischerwijs gemaakt worden. Concreet betekent dit dat je accepteert dat je sauzen met sojamelk worden aangemaakt in plaats van met melk. Er zal geen echte kaas gebruikt worden. Soepen worden gemaakt met groentebouillon of tuinkruidenbouillon en hebben geen balletjes (of plantaardige). En ook dat er geen vlees in spaghetti of chili zit. Dit is vooral een kwestie van proberen. De ervaring van deze auteur is dat je er vaak weinig aan mist en dat de alternatieven vaak gewoon acceptabel zijn. Daarnaast heb je natuurlijk gewoon de mogelijkheid om voor jezelf een stuk vlees te bakken als je dit er per se bij wilt hebben. Toch breken we ook een lans voor vleesvervangers, want een aantal is echt wel de moeite waard.
De rest van de dag
Je ontbijt en je lunch bepaal je doorgaans zelf, evenals de snacks de je ’s avonds op de bank. Of het lekkers dat je bij mensen op bezoek nog naar binnen werkt. Hier blijf je helemaal vrij in. Heb jij behoefte aan yoghurt of kwark, dan eet je dat lekker voor je ontbijt. Wil jij een boterham met kaas of gebraden gehakt, dan eet je die gewoon bij je lunch. Wil je ’s avonds een stukje kaas of worst, dan neem je dat gewoon. Met andere woorden: er is ruimte zat voor jou te blijven eten wat je lekker vindt. En wanneer je kiest voor een veganistische optie om die goed bevalt, kun je daarbij extra genieten van de waardering van je partner.
Samen uit eten
Met de alternatieven die er bestaan voor dierlijke producten, kun je ver komen, zoals we eerder al zeiden. Met de juiste boodschappen kun je thuis een oneindig aantal gerechten maken. Ook de gerechten die het liefst eet met soms een kleine aanpassing. Wanneer je buiten de deur gaat eten, komt echter wellicht de grootste uitdaging. Omdat nog maar één procent van de wereldbevolking veganist is, wordt er in de horeca nog maar mondjesmaat rekening mee gehouden. Dat betekent dat jouw partner in best veel horecagelegenheden niets kan vinden. Hoewel met een tijdig telefoontje naar het restaurant in kwestie vaak wel iets te regelen valt. Maar in potentie betekent dit dat er best een hoop restaurants afvallen. Anderzijds is dit de gelegenheid waarop jouw partner een offer te maken, en misschien moet accepteren dat er mogelijk maar één of twee gerechten zijn voor hem of haar. Tenslotte heeft die zelf willens en wetens voor een veganistische levensstijl heeft gekozen in de wetenschap dat dit niet jouw keuze is.
Let op je B12
Leven met een veganist is met wederzijdse welwillendheid dus prima te doen, en wederzijds begrip werkt bovendien alleen maar versterkend voor je relatie. Toch waarschuwen we je graag voor een klein gevaar dat op de loer ligt. Wanneer je weinig tot geen vlees meer gaat eten, bestaat de kans dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt. Jouw partner moet dit sowieso bij gaan slikken, maar de mogelijkheid is er dat dit ook voor jou gaat gelden. Dat is overigens een kleine moeite en geen overdreven grote uitgave. Eet je nog maar weinig zuivelproducten, dan is het wellicht verstandig om kalktabletten te gaan gebruiken. Het is allemaal niet het einde van de wereld.