• Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookinspiratie

Herfst stoofpotje met linzen, pompoen en zoete aardappel

Hannah door Hannah
25 maart 2021
in Kookinspiratie
1
Herfst stoofpotje met kaarsjes
1
SHARES
1.1k
VIEWS
Delen op FacebookDelen op Twitter

De dagen worden donkerder, de blaadjes vallen van de bomen en het regent meer dan dat de zon schijnt. We moeten er toch echt aan gaan geloven: de herfst is begonnen! Dus, weg met de BBQ, de watermeloen en ijsjes. Het is tijd voor herfstige maaltijden. En wat is nou lekkerder na een lange, koude dag dan een warm herfststoofpotje om mee op te warmen?

Stoofpotjes

Toen ik nog vlees at vond ik stoofpotjes een van de lekkerste dingen om te eten. Het liefst met aardappelpuree en rode kool (met appeltjes!). Helaas heb ik met mijn afscheid van vlees ook afscheid moeten nemen van de stoofpot. Tenminste, dat dacht ik. Na wat rondspeuren op websites zoals Pinterest en YouTube besefte ik dat er duizenden vega(n) opties zijn. Bovendien zijn er ontzettend veel variaties op de ‘klassieke’ stoofpot. Genoeg om uit te kiezen dus!

Seizoensgroenten

Een van de voordelen van het eten van een stoofpot, is dat je makkelijk met het seizoen mee kan eten. Dit betekent dat de groenten vaak goedkoper zijn, maar ook dat ze minder belastend zijn voor het milieu. En als je voor helemaal milieu-proof gaat: herfstgroenten zoals pompoen kun je vaak voor een zacht prijsje direct bij een boer kopen. Zo heb je ook nog eens veel meer pompoen dan wanneer je het in een supermarkt koopt! En wees niet bang dat dan je te veel hebt; pompoenstukjes kun je makkelijk invriezen. Zo heb je altijd wat bij de hand!

Vrouw met oranje pompoen in handen

Budget-koken

Een ander voordeel van het maken van stoofpotjes is dat de ingrediënten over het algemeen niet zo duur zijn. Ook kunnen meeste ingrediënten lang bewaard worden. Als ze een keer in de aanbieding zijn kun je gelijk wat meer inslaan. Bovendien kun je de stoofpot makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Handig voor de dagen dat je even geen tijd hebt om te koken, maar toch iets gezonds op tafel wil zetten.

Vleesvervangers

Niet iedere vegan heeft altijd behoefte aan een vleesvervanger. Daarom heb ik ervoor gekozen om in plaats van een vleesvervanger, linzen toe te voegen. Door peulvruchten zoals linzen toe te voegen kom je als veganist toch aan een portie eiwitten. Mocht je wel een vleesvervanger willen toevoegen, kun je bij dit recept de vegan balletjes van bijvoorbeeld Ikea serveren. Deze passen qua smaak goed bij dit warme, herfstige recept.

Herfst stoofpotje met linzen, pompoen en zoete aardappel

Serveert: 4 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Moeilijkheidsgraad: 2
Print recept

Ingrediënten

  • 2 grote wortelen
  • 1 ½ liter groentebouillon
  • 3 tomaten
  • 150 gram gedroogde linzen
  • 300 gram pompoen naar keuze
  • ½ zoete aardappel
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 2 laurierblaadjes
  • Flinke scheut ketjap manis
  • Veganistische (room)boter
  • Peper (naar smaak)
  • Zout (naar smaak)
  • (Evt.) Bindmiddel

Instructies

  1. Snij de tomaten in grove stukjes, en snij de wortels, pompoen en zoete aardappel in blokjes.
  2. Verhit een flink stuk vegan (room)boter in de pan op middelhoog vuur. Voeg hier de takjes rozemarijn, de kruidnagels en de koek- en speculaaskruiden aan toe. Giet vervolgens een flinke scheut ketjap manis in de pan.
  3. Voeg alle groenten toe aan de pan. Roer het geheel door elkaar zodat de groenten goed bedekt worden met het kruidenmengel. Laat het geheel, al roerend, 2 minuten bakken.
  4. Voeg vervolgens een deel van de bouillon en de laurierbladeren toe. Zorg er aan het begin voor dat de bouillon nét boven het groentemengels uit komt.
  5. Laat het geheel ongeveer 35 minuten afgedekt op middelhoog vuur koken. Aangezien de linzen een deel van de bouillon opnemen, moet je regelmatig even controleren of er nog genoeg bouillon in de pan zit. Zorg ervoor dat het mengsel tijdens het koken ten alle tijden voor ongeveer ¾ onder water staat.
  6. Wanneer het geheel 35 minuten heeft gekookt zet je het vuur laag. Laat het vervolgens nog drie kwartier tot een uur verder sudderen.
  7. Na drie kwartier tot een uur is je stoofpot klaar. Je kunt naar smaak nog wat zout en peper toevoegen. Vind je de stoofpot te nat? Dan kun je er nog wat bindmiddel aan toevoegen.
  8. Indien gewenst kun je de stoofpot nog garneren met wat verse rozemarijn. Je kunt het eventueel met wat aardappeltjes of puree serveren. Smakelijk!
Tags: AlternatiefLekker vegan etenReceptSeizoensproductenTipsVeganistisch
Vorige post

All you can eat vegan sushi & grill bij Lent Plaza

Volgende post

Poets je tanden met aandacht voor je gebit en de aarde

Hannah

Hannah

Hannah (1999) is student Communicatiewetenschap en heeft de afgelopen jaren een passie ontwikkeld voor koken en bakken, rekening houdend met allergenen en voedingswensen. Ze ontdekt graag vegan producten en vind het leuk om dat met anderen te delen. Hannah eet zelf niet volledig vegan, maar kiest wel steeds vaker voor plantaardige voeding.

Volgende post
tandpasta tabletten met bamboe tandenborstels

Poets je tanden met aandacht voor je gebit en de aarde

Commentaar 1

  1. Youle says:
    1 jaar geleden

    Linzen als vleesvervangervervanger zegmaar. Ik heb het gemaakt en geserveerd met couscous en een merguezworstje, het was werkelijk waar verrukkelijk. Mijn dochter van drie vond het ook erg lekker.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen blogs

5 dingen die jij zelf kunt doen voor het milieu

5 dingen die jij zelf kunt doen voor het milieu

28 oktober 2020
Soep eten buiten de deur? Let goed op!

Soep eten buiten de deur? Let goed op!

28 oktober 2020
Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

24 mei 2022
Help! Mijn partner wil vegan worden

Help! Mijn partner wil vegan worden

24 mei 2022
Romige venkelsoep met 2 soorten kaas

Romige venkelsoep met 2 soorten kaas

21 juli 2020
Onbezorgd eten in binnen- en buitenland met het vegan paspoort

Onbezorgd eten in binnen- en buitenland met het vegan paspoort

27 juni 2020
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Populaire blogs

Vegan contacten opdoen? Zo ontmoet jij andere vegans!

Vegan contacten opdoen? Zo ontmoet jij andere vegans!

2 jaren geleden
Review: Vegan Zeastar Zalmon Sashimi

Review: Vegan Zeastar Zalmon Sashimi

Een witte badkamer met waterdruppels op de muur rechts ligt een dichte kokosnoot met een halve opengebroken kokosnoot twee flessen Kruidvat Natures volume shampoo en conditioner en rechts een halve open kokosnoot

Review: Kruidvat Natures Volume Shampoo en Conditioner

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

2 jaren geleden
all you can eat sushi en grill

All you can eat vegan sushi & grill bij Lent Plaza

2 jaren geleden
Ik eet plantjes

Ik Eet Plantjes.nl is de blog website over alles wat met veganisme te maken heeft. Wij gaan je niet vertellen wat je moet doen om de ultieme veganist te worden, maar geven tips, tricks en ideeën over hoe je met kleine stapjes de wereld een stukje beter kunt maken voor mens en dier.

Category

  • Buitenshuis eten
  • Kookinspiratie
  • Lifestyle
  • Reviews
  • Sociaal

Follow Us

  • Over ons
  • Cookiebeleid
  • Privacyverklaring
  • Samenwerken en adverteren
  • Contact

Copyright © 2020, ContentClan.

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme

Copyright © 2020, ContentClan.

Welkom terug!

Log hieronder in

Wachtwoord vergeten?

Haal je wachtwoord op

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Log In
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Deze kun je weigeren. Accepteren WeigerenCookie instellingen
Privacy- en cookiebeleid

Privacyoverzicht

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de noodzakelijke cookies gecategoriseerd en opgeslagen in uw browser omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen.

U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring.

Lees meer over ons cookiebeleid. 
Necessary
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Non-necessary
Dit zijn alle cookies die mogelijk niet nodig zijn om de website te laten functioneren en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden genoemd als niet-noodzakelijke cookies. Deze cookies slaan mogelijk wel persoonlijke informatie op.
OPSLAAN & ACCEPTEREN