De dagen worden donkerder, de blaadjes vallen van de bomen en het regent meer dan dat de zon schijnt. We moeten er toch echt aan gaan geloven: de herfst is begonnen! Dus, weg met de BBQ, de watermeloen en ijsjes. Het is tijd voor herfstige maaltijden. En wat is nou lekkerder na een lange, koude dag dan een warm herfststoofpotje om mee op te warmen?
Stoofpotjes
Toen ik nog vlees at vond ik stoofpotjes een van de lekkerste dingen om te eten. Het liefst met aardappelpuree en rode kool (met appeltjes!). Helaas heb ik met mijn afscheid van vlees ook afscheid moeten nemen van de stoofpot. Tenminste, dat dacht ik. Na wat rondspeuren op websites zoals Pinterest en YouTube besefte ik dat er duizenden vega(n) opties zijn. Bovendien zijn er ontzettend veel variaties op de ‘klassieke’ stoofpot. Genoeg om uit te kiezen dus!
Seizoensgroenten
Een van de voordelen van het eten van een stoofpot, is dat je makkelijk met het seizoen mee kan eten. Dit betekent dat de groenten vaak goedkoper zijn, maar ook dat ze minder belastend zijn voor het milieu. En als je voor helemaal milieu-proof gaat: herfstgroenten zoals pompoen kun je vaak voor een zacht prijsje direct bij een boer kopen. Zo heb je ook nog eens veel meer pompoen dan wanneer je het in een supermarkt koopt! En wees niet bang dat dan je te veel hebt; pompoenstukjes kun je makkelijk invriezen. Zo heb je altijd wat bij de hand!
Budget-koken
Een ander voordeel van het maken van stoofpotjes is dat de ingrediënten over het algemeen niet zo duur zijn. Ook kunnen meeste ingrediënten lang bewaard worden. Als ze een keer in de aanbieding zijn kun je gelijk wat meer inslaan. Bovendien kun je de stoofpot makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Handig voor de dagen dat je even geen tijd hebt om te koken, maar toch iets gezonds op tafel wil zetten.
Vleesvervangers
Niet iedere vegan heeft altijd behoefte aan een vleesvervanger. Daarom heb ik ervoor gekozen om in plaats van een vleesvervanger, linzen toe te voegen. Door peulvruchten zoals linzen toe te voegen kom je als veganist toch aan een portie eiwitten. Mocht je wel een vleesvervanger willen toevoegen, kun je bij dit recept de vegan balletjes van bijvoorbeeld Ikea serveren. Deze passen qua smaak goed bij dit warme, herfstige recept.
Herfst stoofpotje met linzen, pompoen en zoete aardappel
Print receptIngrediënten
- 2 grote wortelen
- 1 ½ liter groentebouillon
- 3 tomaten
- 150 gram gedroogde linzen
- 300 gram pompoen naar keuze
- ½ zoete aardappel
- 2 takjes rozemarijn
- 3 kruidnagels
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 2 laurierblaadjes
- Flinke scheut ketjap manis
- Veganistische (room)boter
- Peper (naar smaak)
- Zout (naar smaak)
- (Evt.) Bindmiddel
Instructies
- Snij de tomaten in grove stukjes, en snij de wortels, pompoen en zoete aardappel in blokjes.
- Verhit een flink stuk vegan (room)boter in de pan op middelhoog vuur. Voeg hier de takjes rozemarijn, de kruidnagels en de koek- en speculaaskruiden aan toe. Giet vervolgens een flinke scheut ketjap manis in de pan.
- Voeg alle groenten toe aan de pan. Roer het geheel door elkaar zodat de groenten goed bedekt worden met het kruidenmengel. Laat het geheel, al roerend, 2 minuten bakken.
- Voeg vervolgens een deel van de bouillon en de laurierbladeren toe. Zorg er aan het begin voor dat de bouillon nét boven het groentemengels uit komt.
- Laat het geheel ongeveer 35 minuten afgedekt op middelhoog vuur koken. Aangezien de linzen een deel van de bouillon opnemen, moet je regelmatig even controleren of er nog genoeg bouillon in de pan zit. Zorg ervoor dat het mengsel tijdens het koken ten alle tijden voor ongeveer ¾ onder water staat.
- Wanneer het geheel 35 minuten heeft gekookt zet je het vuur laag. Laat het vervolgens nog drie kwartier tot een uur verder sudderen.
- Na drie kwartier tot een uur is je stoofpot klaar. Je kunt naar smaak nog wat zout en peper toevoegen. Vind je de stoofpot te nat? Dan kun je er nog wat bindmiddel aan toevoegen.
- Indien gewenst kun je de stoofpot nog garneren met wat verse rozemarijn. Je kunt het eventueel met wat aardappeltjes of puree serveren. Smakelijk!
Linzen als vleesvervangervervanger zegmaar. Ik heb het gemaakt en geserveerd met couscous en een merguezworstje, het was werkelijk waar verrukkelijk. Mijn dochter van drie vond het ook erg lekker.