Nederland krijgt steeds meer mensen die ervoor kiezen om geen vlees meer te eten. 4 op de 100 Nederlanders zou momenteel (2020) vegetariër zijn. Ook het aantal veganisten stijgt hard, hoewel er nog steeds niet meer dan één procent van Nederlandse bevolking vegan is. Het is zeer goed mogelijk dat er ook onder jouw collega’s mensen zitten die er andere eetgewoontes op nahouden dan nu nog als de standaard wordt beschouwd. Hoe ga je op een goede manier om met vegetariërs en veganisten als collega op de werkvloer?
Sympathie voor je collega
Naast vegetariërs en veganisten, kun je ook te maken krijgen met mensen met een notenallergie, glutenallergie of lactoseallergie. Deze genieten vaak meer sympathie dan vegetariërs en veganisten ten deel valt. Zij kiezen er immers zelf voor om bepaalde dingen niet te eten. Wat mens soms lijkt te vergeten, is dat dit niet een keuze is die gemaakt wordt om het leven van anderen moeilijker te maken, maar uit zorgen om het milieu en het klimaat of medelijden met dieren. Natuurlijk zit een vleeseter niet te wachten op iemand die hem de les leest over wat je wel en niet mag eten. De meeste vegetariërs en veganisten zijn echter helemaal niet actief bezig om jou het vlees uit de mond te praten. Daarentegen zijn er wel vleeseters die zó weinig begrip kunnen opbrengen voor mensen die geen vlees eten, dat ze de nare gewoonte er op na houden om vegetariërs en veganisten te confronteren met het dode dier op hun brood of bord. Waarom zou je een collega die jou verder niets misdaan heeft onnodig willen tergen?
Terug naar de basisschool
We denken even terug naar onze tijd op de basisschool, waar jarige kinderen de hele klas mogen trakteren. Vaak zit er in een kind in de klas die iets niet mag eten. Daar wordt dan regelmatig geen rekening mee gehouden. Het zou zelfs kunnen dat jij zelf dat kind was. Hoe voelt iemand zich die zo buiten de boot valt? Het is helemaal niet zo’n grote moeite om rekening te houden met iemand die, noodgedwongen of uit overtuiging, niet hetzelfde kan eten als anderen. Heb jij een gewaardeerd collega die vegan of vegetariër is? Waarom zou je deze persoon dan buiten sluiten door geen rekening met hem of haar te houden wanneer het jouw beurt is om te trakteren, of wanneer je samen eten gaat bestellen als er overgewerkt moet worden? Natuurlijk zit het probleem ook ten delen in het feit dat niet iedereen goed weet heeft wat vegetariërs en veganisten nu precies wel en niet eten.
Wat is vegetarisch eten?
Voor de duidelijkheid leggen we even uit wat een vegetariër wel en niet eet. Het is in feite simpel: een vegetariër eet geen producten waarvoor een dier gedood is. Geen vleesproducten dus. Daar hoort dus ook vis bij; iemand die wel vis eet maar geen vlees is namelijk een pescitariër. Verschillende soorten bouillon vallen hier ook onder, zoals runderbouillon, visbouillon en kipbouillon. Ook producten waar gelatine in zit zijn niet vegetarisch, want dit wordt gemaakt van botten en huiden van dieren.
Wat is veganistisch eten?
Alles wat we net voor vegetariërs beschreven hebben, geldt ook voor vegans, alleen eten veganisten helemaal geen dierlijke producten. Zuivel wordt dus vermeden, net als eieren en honing. Men denkt over het algemeen dat veganistisch eten ‘moeilijk’ is. Dat is echter steeds minder het geval. Er komen almaar meer producten op de markt die voor vegans geschikt zijn, naast de producten die er al waren. Veel zuivel kan vervangen worden voor sojaproducten. Ook bestaan er verschillende geslaagde vleesvervangers. Daarnaast wordt er ook steeds meer snoep zonder gelatine of honing geproduceerd.
Laat je door je collega positief verrassen
Vegetariërs en vegans hebben een andere kijk op voedsel die wel degelijk ook jouw horizon kan verbreden. Net als jij eten zij het liefst geen dingen die ze niet lekker vinden. Zo komen ze op de proppen met originele gerechten die ook jou positief kunnen verrassen. Dat is voor de meeste van hen dan ook het enige soort activisme wat ze in actie zullen brengen op de werkvloer: je positief verrassen.