Een paar jaar geleden kreeg ik het kookboek Vegan taart geschreven door Audrey Fitzjohn. Ondanks dat ik zelf niet let op raw vegan eten en dit wel centraal staat in het boek, én ondanks het feit dat er van mij best suiker in gerechten mag zitten, denk ik dat het boek een leuke toevoeging is voor iedere vegan die het leuk vind om af en toe zelf een taart te maken. Dit boek helpt daar zeker bij en daarom ben ik er ook enthousiast over.
Raw vegan
Voor het geval je nog niet wist wat ‘raw vegan’ is: het betekent dat men alleen maar rauwe veganistische producten eet. De producten zijn dus niet gekookt, gebakken of op een andere manier verhit of bewerkt. Wel is het mogelijk (of ‘toegestaan’) om de structuur van producten te veranderen door ze te hakken, weken, mixen of te laten rusten. Doordat de verwerking van de ingrediënten op een lage temperatuur worden gedaan blijven de producten rijk aan voedingsstoffen. De recepten in Vegan taart zijn allemaal raw vegan. Daarnaast is er ook gelet op het zo veel mogelijk gebruiken van biologische en glutenvrije ingrediënten. Natuurlijk heb je dit ook zelf in de hand bij het inkopen van de producten.
Noten, noten en noten
Heb je een notenallergie? Dan heb je wel pech, want dit boekje is niet bepaald geschikt voor mensen met een notenallergie. Er staat letterlijk één recept in dat geen amandelen, cashewnoten, macadamianoten of pistachenoten bevat. Daar zit dan echter wel weer een ruime hoeveelheid kokos in, waar sommige mensen met een notenallergie óók last van kunnen krijgen. De meeste recepten bevatten ook een combinatie van verschillende noten, waardoor het voor mensen die voor een bepaalde noot niet allergisch zijn toch nog lastig kan worden.
Recepten
Vegan taart bevat 31 verschillende recepten voor taarten, donuts en luxe koekjes. Er staan recepten in voor taarten met chocolade, fruit en groenten. In principe dus voor ieder wat wils. Enkele voorbeelden van recepten zijn choco-munttaart met pistachenoten, carrot cake, tiramisutaart, limoentaart met spinazie en mango-cheesecake. Wat me is opgevallen, is dat ondanks dat de recepten gemakkelijk te volgen zijn en maar een aantal duidelijk stappen hebben, de gehele bereidingstijd erg lang is. Doordat er veel gebruik wordt gemaakt van geweekte noten en een koelkast voor het opstijven, kosten veel taarten behoorlijk wat tijd om te maken. Een bereidingstijd van minimaal 12 uur is geen uitzondering. Natuurlijk hoef je in die tijd niet actief bezig te zijn met je taart, maar het maakt ‘impulsief bakken’ wel wat lastig.
Het design
Het ontwerp van het boekje vind ik erg prettig. Het is overzichtelijk en ieder recept bevat een duidelijke ingrediëntenlijst plus een mooie foto van hoe het eindresultaat er uit kan komen te zien. Bij de recepten waarvoor een bakvorm nodig is, staat deze duidelijk in tekst en beeld vermeld. De pagina’s staan daarnaast niet vol met tekst en de recepten zijn duidelijk geplaatst onder kopjes met waar nodig extra informatie.
Let op: honing
Wanneer je op Google zoekt naar dit boekje, vind je verschillende reviews over het gebruik van honing in de recepten. Echter, in het boekje dat ik heb (3e druk, 2018) staat honing nergens vermeld als onderdeel van een recept. Waarschijnlijk is het gebruik van honing tussen de 1e en 3e druk aangepast naar ahornsiroop, agavesiroop of rijststroop. Deze wissel staat in de uitgave die ik heb ook in de inleiding vermeld. Let dus goed op de druk wanneer je dit boekje aanschaft. Ontvang je toch een uitgave waar honing in vermeld staat, dan is dit dus door een van de drie bovengenoemde ingrediënten te vervangen. Jammer dat dit ‘foutje’ er bij de eerste versies is ingeslopen, maar inmiddels is het dus wel aangepast in nieuwere uitgaven.
Conclusie
Ik vind Vegan taart een goede optie bij het bakken voor iedere vegan en niet-vegan die het leuk vind om af en toe een niet-standaard taart te bakken. De recepten zijn makkelijk te volgen, en de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar in de meeste reguliere supermarkten. De lange volledige bereidingstijd is voor mij wel een nadeel. Maar als je geen impulsieve bakker bent, moet dit geen probleem zijn. Daarnaast vind ik het ook wel jammer dat dit boekje niet een aantal notenvrije recepten bevat voor mensen die een notenallergie hebben.
Heb jij dit boekje zelf ook in de kast staan? Of heb ik jouw kunnen overtuigen om het aan te schaffen? Ik hoor het graag!
Dit artikel betreft geen samenwerking.
Dit artikel bevat affiliate links.
Deze links helpen mij de website te onderhouden.
Wanneer jij iets koopt ontvang ik hier een klein percentage vergoeding over.
Het kost jou niks extra!
De Review
Vegan taart door Audrey Fitzjohn
Pluspunten
- De ingrediënten zijn te koop in de reguliere supermarkten
- Simpele uitleg voor de bereiding
- Door middel van afbeeldingen staat de benodigde bakvorm vermeld
- Er staan verschillende soorten taart in. Taarten met fruit, groenten en chocolade.
Minpunten
- De recepten zijn niet geschikt voor mensen met notenallergie
- Bijna alle recepten hebben een lange koel- en/of weektijd. Dat maakt impulsief 'bakken' bijna niet mogelijk met deze recepten
Ik heb al heerlijke taarten gemaakt uit dit boekje!
Leuk om te horen Saske! Heb je een favoriet?
Dit vegan bakboek zou ik wel aan mijn collectie willen toevoegen. Het ziet er mooi uit en ik kan nog wel het een en ander leren over veganistisch koken en bakken. Ik heb er al een aantal, maar nieuwe inspiratie is altijd welkom.
Leuk om te horen!