Afgelopen lente heb ik kruidenplantjes gekocht voor op mijn balkon. Het leek mij een enorm leuke manier om verse kruiden in de keuken te gaan gebruiken en tegelijk mijn groene vingers te (blijven) kweken. Daarnaast is het een leuke aankleding voor de bakstenen muur en uitnodigend voor de insecten. Heb jij ook wel eens na zitten denken over starten met het houden van verse kruidenplantjes? In deze blog vertel ik je meer over het kopen, zaaien en gebruiken van kruidenplantjes.
Verse kruiden in je keuken
Naast dat kruidenplantjes een leuke manier zijn om de planten te combineren met het koken, brengen ze ook een veel rijkere smaak mee in je gerechten dan wanneer je gedroogde kruiden gebruikt. Door kruiden te gebruiken in je gerechten kun je ook het gebruik van zout laag houden. Kruiden gebruiken is ook gezonder door het feit dat de kruiden natuurlijke aromastoffen bevatten. Deze zorgen ervoor dat je, wanneer er genoeg wordt gebruikt, het zout niet eens hoeft te missen in een gerecht. De kruidenplantjes zijn ook leuk om je eigen kruidenthee mee te maken, of bijvoorbeeld een verse kruidenboter. Daarnaast is het voor kinderen heel leerzaam en leuk om te zien waar verse kruiden vandaan komen en wat je er mee kunt doen.
Kruidenplantjes kopen
Gewoon even kruidenplantjes kopen bij de supermarkt, het lijkt misschien lekker makkelijk, maar het is zeker niet altijd de beste manier om aan je kruidenplantjes te komen. Wanneer je niet van plan bent om de kruidenplantjes lang te houden, zijn de plantjes die de supermarkten verkopen een prima keuze. Voor de lange termijn zijn deze plantjes echter vaak niet geschikt. De kruidenplantjes die de supermarkten verkopen zijn namelijk gekweekt onder extreme omstandigheden die ervoor zorgen dat de plantjes niet lang zullen overleven nadat ze uit de supermarkt vertrekken. Deze planten zijn vaak erg hoge temperaturen gewend en hebben zo snel moeten groeien dat de planten erg zwak zijn. Met een beetje geluk koop je een uitzondering en overleeft jouw plantje het wel, maar helaas hebben de meeste kruidenplanten uit de supermarkt geen goede kansen.
Kruidenplantjes zijn ook te koop bij verschillende tuincentra. Deze plantjes zijn een veel betere keuze wanneer je jouw plantje graag een langere tijd in leven wilt houden. De plantjes van de tuincentra hebben een betere start gehad en de kans dat zij het gaan overleven is dan ook een heel stuk groter.
Koop biologische planten
Wanneer je kiest voor het kopen van kruidenplantjes, is het verstandig om biologische kruidenplantjes te kopen. Deze zijn namelijk niet bespoten met chemische stoffen en zijn daarom niet alleen gezonder voor jou als mens, maar ook voor alle insecten die graag meegenieten van jouw kruidenplantjes. Wanneer plantjes zijn bespoten, zijn ze niet alleen giftig voor de insecten die je liever niet bij je plantjes wilt hebben, maar ook voor de insecten die wel mogen meegenieten van jouw planten. Daarnaast wordt het gif ook overgedragen aan de vogels en andere dieren die de vergiftigde insecten eten, waardoor het leed alleen nog maar groter wordt.
Kruidenplantjes zaaien
Het zaaien van kruidenplantjes is óók een erg leuke manier om aan je kruidenplantjes te komen. Naast dat het een stuk goedkoper is dan het kopen van een plant, houd je ook veel meer plantjes over. Je hebt dus een grotere kans dat het projectje succesvol is. Het zaaien van kruidenplantjes duurt natuurlijk wel een stuk langer dan het simpelweg kopen van een kant-en-klaar plantje in de winkel.
De zaden van kruidenplantjes kun je aan het begin van de lente zaaien. Het is verstandig om dit binnen te doen in een kweekbakje om zo de ideale temperaturen en vochtigheid te creëren voor de zaadjes. De beste zaaitijd hangt af van de soorten kruidenplantje die je hebt. Zorg dus wel dat je op tijd begint met het aanschaffen van de plantjes als je in de zomer en herfst wilt genieten van verse kruiden.
Wanneer de plantjes groot en sterk genoeg zijn om naar buiten te kunnen, kun je ze planten in de volle grond of in plantenbakken. In de meeste gevallen kunnen de plantjes in juni naar buiten. Let bij het planten op de soorten kruiden die je hebt en de omstandigheden die het beste zijn voor je plantje. Sommige plantjes houden van direct zonlicht, terwijl andere het beste leven in de schaduw. Daarnaast zijn sommige kruiden, zoals munt, enorme woekeraars en kunnen gemakkelijk een groot stuk van je tuin overnemen.
Kruidenplantjes planten
Zoals ik hierboven al schreef, is het verstandig bij het planten van kruidenplantjes te letten op de ideale omstandigheden voor de plantjes en de grond waarin je ze gaat zetten. Daarnaast passen sommige kruidenplantjes beter bij elkaar dan anderen. Zo passen kruiden die regelmatig samen worden gebruikt ook goed bij elkaar op een klein stukje grond of in een pot. Een voorbeeld hiervan is oregano, tijm, peterselie, salie en rozemarijn, die prima met elkaar te combineren zijn.
Het is wel handig om goed in de gaten te houden hoe groot een plant wordt. Door te planten met deze eigenschap in je achterhoofd, kun je het beste planten van verschillende hoogtes bij elkaar zetten. Daarnaast is het ook verstandig om planten die op elkaar lijken wat verder uit elkaar te zetten. Een platte peterselie en een korianderplant kunnen namelijk lastig te onderscheiden zijn wanneer je geen echte kruidenplanten-kenner bent. Laat je hierdoor vooral leiden door je eigen oog. Het plaatsen van naamlabels is ook zeker niet onverstandig.
Kruiden bewaren
De beste plaats om de kruiden te bewaren is natuurlijk aan het plantje zelf. Echter is dit niet altijd mogelijk of misschien wil je alvast wat voorbereidend werk doen. Veel kruiden kunnen nadat ze geoogst zijn nog een halve dag tot een paar dagen in de koelkast goed blijven. Echter zijn sommige kruiden ook goed in te vriezen. Het invriezen kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen kruidenolie of kruidenboter maken door olie of boter te combineren met kruiden in een ijsblokjes houder. Dit werkt het beste met harde kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano en salie. Wil je zachte kruiden gebruiken, zoals basilicum, peterselie en bieslook, kun je dit het beste doen in een mix van 50% boter en 50% olie.
Heb jij kruidenplantjes of overweeg je ze te kopen? Ik lees jouw reactie en ervaringen graag!
Dank voor dit artikel! Ik heb nooit zo’n geluk met kruidenplantjes. Ik heb een nogal winderig balkon ook. Hopelijk wordt het beter als ik straks een tuintje heb, maar in de tussentijd ga ik je tips eens uitproberen!
Bedankt voor je reactie Lianne. Hopelijk kun je er iets mee. Je kunt de plantjes eventueel ook binnen houden mocht je daar plek voor hebben.
Wat een handige tips! Ik heb wel vaker van die plantjes gekocht in de supermarkt, maar vond het heel lastig om die lang in leven te houden. Vind het wel heel makkelijk dat je met zo’n plantje altijd iets in huis hebt.