Veganistisch eten in het buitenland is niet altijd even gemakkelijk. In sommige landen hebben ze zelfs nog nooit van veganisme gehoord, of snapt een horecamedewerker niet goed wat je wel en niet eet. Het risico dat je dan iets voorgeschoteld krijg dat je niet wilt eten, is aanwezig. Dit kan je ervoor doen kiezen om dan maar niet meer naar het buitenland gaan, maar dat is zonde. In het buitenland kun je immers cultuur snuiven en even helemaal weg zijn van je dagelijkse leven, en wanneer je dat afzweert vanwege deze voedselkwestie, beperk je je zelf enorm. We bedoelen uiteraard niet dat je je principes overboord moet zetten, maar wijzen je graag op een super handige oplossing voor dit probleem: het vegan paspoort. Het aanschaffen daarvan is een echte aanrader. Maar wat houdt het precies in?
95 talen
Het Vegan Passport, wat de officiële naam is omdat het een uitgave is van de Engelse Vegan Society, is een boekje dat een duidelijke uitleg bevat van wat jij als veganist wel en niet eet. Deze zaken staan in 95 verschillende talen opgenomen in het ‘paspoort’. Er is zelfs voorzien in een uitleg voor mensen die moeite hebben met lezen. Voor hen wordt door middel van plaatjes en smileys aangegeven wat jij als veganist wel en niet eet. Dit boekje laat je zien aan de medewerkers van de horecagelegenheid waar jij wilt gaan eten. Wellicht denk je dat dit voor een horecamedewerker irritant is, maar het zal je verbazen hoe blij verrast men over het algemeen als jij op deze manier moeite hebt gedaan om ze in hun eigen taal te kunnen uitleggen wat wel en niet binnen jouw veganistische dieet valt.
Ook handig in Nederland
Je kunt het vegan paspoort natuurlijk ook gewoon in Nederland gebruiken als je op een waterdichte manier wilt communiceren wat je wel en niet eet, want ook hier is het nog steeds zo dat niet iedereen goed snapt wat veganisme nu precies inhoudt. En ook als ze het wel snappen, is men zich er lang niet altijd even goed van bewust dat sommige producten niet vegan zijn.
Klein formaat
Hoewel het Vegan Passport in 95 talen jouw hele dieet uitlegt, is het gelukkig geen enorm boekwerk dat je bij je hoeft te dragen. In de werkelijkheid is het een klein boekje, dat even groot is als een echt paspoort. Het neemt dus niet veel ruimte in in je tas of koffer en het past ook prima in de binnenzak van je jas. Zorg dat je het boekje bij de hand houdt voor wanneer je er gebruik van moet maken, en geef het vooral niet zomaar af, want als je hem niet terugkrijgt moet je een nieuwe kopen. Daarom wil je het ook niet kwijtraken onderweg. Je koopt het Vegan Passport voor €6,50. Dit kan onder andere bij de webshop Vega-Life. Dat is een goede investering in een zorgeloze, veganistische vakantie in het buitenland en een geheel plantaardig avondje uit in eigen land. Smakelijk!