Bij pompoen denken veel mensen gelijk aan de herfst. Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met pompoen te gebruiken in mijn gerechten. Ik vind het een gemakkelijke groente en heb dan ook graag kleine blokjes in de vriezer liggen voor in een snelle lunch of snack. Sinds kort heb ik ook het invriezen van soepen ontdekt en ben er helemaal weg van. Ik vind het heerlijk om snel een eigen gemaakte soep uit de vriezer te kunnen halen en in minder dan 10 minuten te kunnen opwarmen. Om deze reden besloot ik deze week een eigen herfstige pompoensoep te maken. Hieronder lees je het recept.
Pompoen
Een van de Too Good To Go boxen die ik pas geleden heb gekocht ontstond uit drie verschillende pompoenen. Perfect voor de herfst. Omdat ik niet in mijn eentje 8 pompoenen kon opeten voordat ze zouden bederven besloot ik er ook drie te gebruiken voor een heerlijke pompoensoep te maken. Voor mijn recept koos ik voor een flespompoen. Ik had deze nog nooit gegeten maar verschillende websites vertelden mij dat deze een nootachtige smaak zou hebben. Perfect voor in de soep die ik wilde maken.
De flespompoen is een relatief simpel te gebruiken pompoen. De pompoen heeft de vorm van een vaas, of fles, met een ronde basis. Omdat mijn pompoenen uit een soort van ‘kneusjes box’ kwamen met pompoenen die niet mooi genoeg waren voor de supermarkt, waren mijn pompoenen wat kleiner dan gebruikelijk. Om deze reden heb ik ook 3 pompoenen gebruikt in mijn soep.
Rode linzen
Bij het zoeken naar inspiratie voor mijn soep kwam ik veel verschillende ingrediënten tegen. In eerste instantie wilde ik kiezen voor aardappel, maar aangezien we die niet in huis hadden koos ik voor gedroogde rode linzen. De rode linzen zijn gemakkelijk in gebruik en kleuren ook mooi mee met de oranje kleur van de soep. Omdat de gedroogde linzen erg klein zijn hebben ze geen lange kooktijd nodig om verzadigd te raken. Het is daardoor bij linzen ook niet nodig om ze eerst te laten weken in water voor gebruik, zoals bij veel andere gedroogde peulvruchten wel nodig is.
Walnoten
Omdat ik graag een goed gevulde maaltijd soep wilde maken heb ik er ook voor gekozen om noten toe te voegen aan de soep. Deze walnoten vulden de nootachtige smaak van de flespompoen naar mijn idee goed aan. Omdat de noten natuurlijk behoorlijk hard zijn voor in een soep heb ik deze in het hele kookproces meegenomen. Zo kregen de noten de kans om wat zachter te worden zodat ze gemakkelijker kapot gemaakt konden worden met de staafmixer.
Pompoensoep met rode linzen en walnoten
Print receptIngrediënten
- 1,8 – 2KG Flespompoen (iedere andere pompoen kan ook)
- 2 liter water
- Eventueel 2 veganistische bouillonblokjes
- 1 grote ui
- 2 handjes walnoten
- 100ml kokosroom of soyaroom
- 180 gram gedroogde rode linzen
- Een flinke scheut knoflookolie (of een andere olie)
- (indien geen knoflook olie gebruikt) 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel tijm
- Een scheutje chili vlokken (naar smaak)
- Zout (naar smaak)
- Peper (naar smaak)
- Eventueel pompoenpitten ter garnering
Instructies
- Schil de flespompoen, haal de zaden eruit met een lepel en snijd de pompoen in blokjes.
- Snij de ui in stukjes. Doe een flinke scheut knoflook olie in een grote soeppan en fruit daarin de ui. Voeg hieraan ook de walnoten toe. Kies je voor een andere olie dan knoflook olie? Voeg dan ook 4 kleingesneden teentjes knoflook toe en fruit deze mee.
- Voeg vervolgens de tijm, chilivlokken, zout en peper toe, en bak de mix nog ongeveer 1 minuut door.
- Voeg nu de rode linzen, pompoenblokjes, eventueel de bouillonblokjes, en het water toe. Breng het geheel aan de kook.
- Laat de ingrediënten op een laag tot midden-hoog vuur voor 25-30 minuten doorkoken.
- Kijk of je de pompoen met een vork of lepel gemakkelijk tegen de rand van de pan kunt platduwen. Wanneer dit het geval is, dan kun je verder met de volgende stap. Is dit niet het geval, laat het geheel dan nog even door koken.
- Haal de soep van het vuur en gebruik een staafmixer en blender om de soep te pureren. Je kunt zelf kiezen hoe lang je dit doet. Hoe korter je de soep pureert, hoe groter de stukjes zijn die overblijven in de soep.
- Serveren maar! Schep de soep in een kom en garneer eventueel met wat vers gemalen peper, chilivlokken of pompoenpitjes. Smakelijk eten!
Oh, lekker pompoensoep. Zelf maak ik ook graag een grote pan klaar en deze gaat dan in gedeeltes de vriezer in. Lekker voor de lunch of als de man middagdienst heeft en ik alleen moet eten.