Afgelopen week hebben mijn man en ik genoten van een korte vakantie in het noorden van het land. Naast het bezoeken van leuke dorpen en steden hebben de kans ook gegrepen om lekker uit eten te gaan bij voor ons onbekende restaurants. Na de Happy Cow app te raadplegen, kwamen we onder andere uit bij Nazareth in Drachten. In deze review lees je wat wij daarvan vonden.
Libanees en Palestijns
Het restaurant serveert gerechtjes volgens de Libanese en Palestijnse keuken. Dit was voor ons een leuke nieuwe ervaring. Jaren geleden heb ik volgens mij wel eens Libanees gegeten, alleen kan ik me daar niks meer van herinneren. Dat moet ook in de tijd zijn geweest dat ik nog wel vlees at, wat ook geen goede graadmeter is natuurlijk. Met de Palestijnse keuken was ik nog nooit eerder in aanraking gekomen, dus dat was een compleet nieuwe ervaring voor mij. Ik vind het wel altijd erg leuk om smaken uit verschillende landen en culturen te proeven.
Het restaurant
Het restaurant zelf vonden wij erg leuk aangekleed. Op dit moment zitten we nog in coronatijd, dus de tafelverdeling was ruim opgezet. Ze hadden enkele vierpersoonstafeltjes ingezet voor twee personen, waarbij je in plaats van tegenover elkaar, náást elkaar moest zitten. In het begin was dit wat onwennig, maar na een tijdje begonnen we het juist erg leuk te vinden. Het voelt lekker knus aan en het was ook leuk om hetzelfde te kunnen zien in het restaurant. Het decor vonden we zowel erg sfeervol en modern, en, ook niet onbelangrijk: de stoelen waren erg comfortabel.
Het personeel was erg vriendelijk en behulpzaam. De eigenaar werkte mee met het bedienen en hij en de andere medewerkers namen ruim de tijd om vragen te beantwoorden over het eten en uitleg te geven bij de gerechtjes.
Arrangement naar keuze van de chef
Voor het eten heb je de keuze om te eten van de kaart of je te laten verrassen met een arrangement dat samengesteld is door de chef. Wij kozen voor dat laatste. Omdat het niet specifiek een vegan restaurant is, zijn de vegan opties beperkt in verhouding tot de gerechten met dierlijke producten. Echter merk je bij het kiezen voor een arrangement hier niks van. In totaal kregen we vier gangen met een hoop lekkere gerechtjes. Deze gerechtjes kunnen per avond verschillen. Je kunt naast het aangeven vegan te willen eten ook eventuele andere dieetwensen doorgeven. Wij eten beide geen paddenstoelen, dus dit hebben wij ook doorgegeven. Dit leek op basis van de kaart echter al niet veel in de gerechten van het restaurant verwerkt te zijn.
De gerechten
De gerechtjes die wij kregen werden dus over vier gangen verdeeld. Er zat geen nagerecht bij, dus mocht je dit wél willen, dan kun je kiezen voor een vijfde gang. Echter zaten wij na ons viergangendiner al zo vol dat we niet eens hoefden na te denken over een nagerecht.
We begonnen met een klein voorgerecht. Een gefrituurde bal die qua grootte een beetje doet denken aan een oliebol. Dat is het echter zeker niet. De bal is hartig en smakelijk, en gevuld met groenten waaronder doperwtjes, boontjes en paprika. Er zat een frisse garnering bij en een klein beetje saus op basis van tahin (sesampasta).
De tweede gang bestond uit een bord met vier verschillende dips: een verse hummus, een licht pittige paprika dip, baba ganoush en olie met za’atar, een lekkere kruidenmix. Er zaten stukjes heerlijk vers brood bij dat leek op een smaakvollere variant van pitabrood, waarmee je lekker kon dippen. Ook kregen we een lekkere salade met onder andere sla, tomaat, komkommer, paprika, radijsjes en rode ui. En niet te vergeten een vers broodje falafel.
De derde gang was een heerlijk gebakken courgette. De courgette was gevuld met rijst en groenten, en had een licht tot medium pittige tomatensaus. Het vruchtvlees en de schil van de courgette waren zo zacht dat je mes er bijna vanzelf doorheen zakte. Het gerecht was afgemaakt met verse kruiden.
De laatste gang is was gelijk ook de grootste gang. We kregen onder andere een gevulde paprika en een gevulde aubergine. Beide waren gevuld met groenten en kikkererwten. Daarnaast kregen we een heerlijke zoetige rijst. Deze bevatte ook stukjes bloemkool en was heerlijk gekruid met onder andere kaneel. Bovenop lagen geroosterde cashewnoten en pinda’s. Dit leek in eerste instantie een wat gekke combinatie maar was echt enorm lekker. Daarnaast hadden we ook een verse salade met spinazie, rode ui, dadels, verse huisgemaakte croutons, amandelen en dadelsiroop. Als laatste hadden we ook nog een heerlijk zachte, gepofte aardappel. Deze aardappel was gegarneerd met stukjes paprika, courgette en ui, en had een tahindressing.
Een nieuwe favoriet
Aan het einde van de avond zaten we goed vol en hadden we een nieuw restaurant om toe te voegen aan ons lijstje favorieten. Wat hadden we genoten en lekker gegeten! We waren zelfs zó tevreden dat we twee dagen later nog eens terug zijn geweest. Helaas is Drachten voor ons wat ver weg om zomaar naartoe te rijden, maar wanneer we ooit weer eens in de buurt zijn gaan we zeker weer bij Nazareth eten.
Voor vegans vonden wij dit restaurant zeker geschikt. Er zijn verschillende opties en er wordt goed rekening gehouden met dieetwensen. Wij hadden het idee dat sommige gerechten van zichzelf sowieso al vegan waren. Daarnaast vonden wij het zeker niet duur. We waren een kleine 60 euro kwijt voor het eten inclusief vijf drankjes. Het eten was een goede combinatie van groenten, peulvruchten, noten en kruiden die ons erg verrasten. Bijkomend voordeel: we konden gratis naast het restaurant parkeren!