Onlangs heb ik voor het eerst de Zalmon Sashimi van Vegan Zeastar geprobeerd. Ik wilde graag sushi maken en dat leek me het beste moment om ook de vegan sashimi te proberen. Uiteindelijk heb ik in één keer het hele pakje opgemaakt en drie verschillende gerechten gemaakt met de sashimi. In deze blog vertel ik wat ik ervan vond.
Vegan Zeastar
Vegan Zeastar is ontstaan uit een samenwerking tussen twee bedrijven namelijk de Vegan Junk Food Bar en Vegan XL. Samen wilden ze vegan producten ontwikkelen die qua smaak en structuur lijken op echte vis. De producten zijn gemaakt op basis van glucose uit zeewier en tapiocazetmeel en volledig plantaardig. Door te kiezen voor Vegan Zeastar hoeven niet alleen minder vissen te sterven maar gebruik je ook nog eens een duurzamere voedselbron. Een diervriendelijke én duurzame keuze dus.
Tot voor kort waren de producten enkel te verkrijgen bij de Vegan Junk Food Bar en Jumbo Foodmarkt Groningen. Gelukkig is het nu flink uitgebreid en kunnen veel Jumbo supermarkten de producten leveren. Soms liggen ze standaard in de schappen, bij winkels waar dit niet het geval is kun je de medewerkers vragen of dit te bestellen is.
Zalmon Sashimi
Aangezien ik bij de Jumbo bij mij in de buurt enkel – op aanvraag – de Zalmon sashimi kon krijgen, is dit het enige product van Vegan Zeastar dat ik heb kunnen uitproberen. Sashimi is van oorsprong een gerecht gemaakt van rauwe zeevis en schelpdieren die in dunne plakjes gesneden zijn. Deze kunnen dan worden geserveerd met onder andere sojasaus, wasibi en een salade van zeewier. Ik heb zelf nooit sashimi gegeten van dierlijke producten maar de vegan sashimi vond ik erg lekker.
Smaak, geur en structuur
De Zalmon Sashimi vond ik erg geslaagd. Na een aantal jaren geen vis te hebben gegeten, moet ik wel uitgaan van mijn herinnering van de smaak en textuur. Die herinnering is waarschijnlijk niet helemaal kloppend meer met de werkelijkheid. Echter vond een van mijn tafelgenoten, die wel vis eet, het ook erg goed lijken op de dierlijke variant. De smaak en vooral ook structuur vond ik goed genoeg om ook mensen die dierlijke producten eten te kunnen overtuigen wanneer het gebruikt wordt in een gerecht. De vegan zalm is wat glibberig en ruikt ook naar verse vis.
Gebruiken
Natuurlijk is de vegan Zalmon sashimi te gebruiken als sashimi. Daarnaast kun je het echter ook in verschillende andere gerechten gebruiken. Zoals ik eerder al schreef, heb ik er ook sushi mee gemaakt en het laatste restje heb ik gebruikt in een poké bowl. De verpakking wordt verkocht vanuit de diepvries. Het snijden van het blok werkt naar mijn idee ook het gemakkelijkst wanneer het nog licht/half bevroren is. Omdat het wat glibberig is wanneer het ontdooid is, kun je dan niet zo gemakkelijk dunne, gelijke plakjes snijden.
Al met al is de Zalmon sashimi van Vegan Zeastar wat mij betreft dus wel een aanrader. Tenzij je überhaupt al niet van vis hield, zoals mijn man, die het om die reden ook niet wilde proeven. Zo zie je maar dat een goede imitatie ook kan afschrikken als hij té waarheidsgetrouw is. Daar is men bij Vegan Zeastar aardig in geslaagd.
Heb jij de Zalmon sashimi van Vegan Zeastar al geprobeerd?
Nee, niet geprobeerd. Ik eet graag vis en ben wel erg benieuwd of ik dit net zo lekker zou vinden.
Ik heb dit nog nooit geprobeerd.
Ik heb het nog nooit gehad,maar jeetje wst ziet dit er “echt” uit zeg
Grappig he!