Soep is een van de soorten gerechten die erg gemakkelijk veganistisch te maken zijn. Bouillon, groenten en eventueel een andere vulling er aan toe voegen en voilà, je hebt zo een soep op tafel. Echter is de bouillon vaak de stiekeme insluiper die er voor zorgt dat een soep ten onrechte als veganistisch beschouwd wordt.
Bouillon
Bouillon koop je in de winkel kant en klaar in pot, als blokjes concentraat of maak je zelf. Veel mensen hebben bouillonblokjes in huis omdat die lekker lang houdbaar zijn en je ze voor meerdere doeleinden kan gebruiken. Bouillon is te krijgen in smaken als kip, rund, groenten, tuinkruiden en meer. Ondanks de verschillende basis, verschillen de smaken vaak niet zo veel van elkaar dat het ze gelijk ook van elkaar te onderscheiden zijn. Vaak denkt men er ook niet over na dat deze basis van soep juist ervoor kan zorgen dat je soep, hoewel hij veganistisch lijkt door de vulling, dat niet altijd is. Lang niet alle groenten- en tuinkruidenbouillon is veganistisch of zelfs niet vegetarisch. Sommige merken stoppen helaas toch nog dierlijke producten in hun bouillon.
Vulling
Iets wat gemakkelijker te herkennen is in de soep is de gebruikte vulling. Room, spekjes, zalmsnippers en andere dierlijke producten worden regelmatig toegevoegd aan soep zonder dat dit altijd volledig vermeld wordt. Dit kan voor vervelende verrassingen zorgen als je denkt een lekkere soep te hebben besteld in een restaurant, of wanneer een familielid of vriend een halve dag in de keuken heeft gestaan om voor jou iets lekkers te bereiden. Het is daarom nooit verkeerd om hier van te voren toch even expliciet naar te vragen. Neem geen genoegen met een weifelend antwoord.
Bijgerechten
Ook als men een volledig veganistische soep heeft gemaakt, is er nog steeds de kans dat het gerecht niet meer geschikt is voor jou als veganist omdat er andere elementen bijgevoegd zijn met dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan een stukje stokbrood met melk erin, een kuipje roomboter, soepstengels met niet-plantaardige boter of bijvoorbeeld een handje kaas in je uiensoep. Vaak kan je deze bijgerechten gemakkelijk laten staan, maar in het laatst genoemde voorbeeld is dit natuurlijk níet meer mogelijk. Blijf daarom dus altijd waakzaam als je niet zelf bij de bereiding van het gerecht aanwezig bent geweest.
Handige tips! Ik ben zelf geen vegan. Maar heb n boel allergieën en idd vaak zijn menukaarten niet volledig als je wilt weten wat er in een gerecht zit. Altijd vragen! ❤️????☺️
Helaas gaan restaurants er niet altijd even netjes mee om nee. Gelukkig zijn allergenenkaarten steeds meer normaal.
Ja heel goed om hier op te letten. Voor mijzelf is het geen must, ik ben een omnivoor met een duidelijke voorkeur voor vegetarisch en vegan, maar ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die deze tips kunnen gebruiken!