Het barbecueseizoen is weer aangebroken! Een warme zomeravond is voor veel mensen hét perfecte moment om de BBQ weer tevoorschijn te halen. Vaak wordt het barbecueën geassocieerd met het eten van grote hoeveelheden vlees. Helaas is dit zeker ook het geval bij de meeste barbecuesessies, terwijl je ook als veganist een heerlijk avondje kunt barbecueën zonder dierenleed. Niet iedereen heeft echter genoeg inspiratie om lekkere plantaardige BBQ-gerechten te bedenken. Ik heb een hoop tips voor je verzameld die jou kunnen helpen met het samenstellen van jouw vegan BBQ.
Om je op weg te helpen heb ik een paar lekkere recepten en ideeën toegevoegd onder de vleesvervangers, groenten, bijgerechten, sausjes en toetjes.
Barbecue
Wanneer je als veganist gaat barbecueën met mensen die wél dierlijke producten eten, kan dit soms best een uitdaging zijn. De grootste uitdaging is dan gelijk ook de barbecue zelf. Niet iedereen snapt dat wanneer jouw vleesvervangers of groenten tussen het vlees liggen of op dezelfde plaatst als vlees heeft gelegen, het niet meer veganistisch is. Wees hier voor jezelf en tegenover anderen duidelijk over. Trek duidelijk de grens wat voor jou acceptabel is hierbij en laat je zeker niet overhalen om iets te eten wat voor jou niet goed voelt. Er zijn namelijk zeker manieren waarop je dit kunt oplossen.
Kies er bijvoorbeeld voor om door middel van aluminiumfolie jouw eigen afgesloten plekje te maken op de barbecue. Vouw jouw vleesvervangers of groenten in de aluminiumfolie en leg het op de barbecue. Let wel op met het uitpakken, de buitenkant van jouw pakketje kan olie, spetters of resten van dierlijke producten bevatten die samen met jouw pakketje op de barbecue lagen.
Je kunt ook kiezen voor je eigen barbecue. Dit klinkt misschien voor sommige mensen wat overdreven, maar als jij hierdoor zorgeloos mee kunt barbecueën, dan is het in mijn ogen een hele goede optie. Zelf kies ik in dat geval altijd voor gemak, en koop een weggooibarbecue. Dit is misschien niet zo duurzaam, maar aangezien bij het schrobben op het barbecuerooster achteraf veel warm water vraagt is het af te vragen wat nu echt de meer duurzame optie is. Deze weggooibarbecues branden snel, kun je gewoon laten opbranden wanneer je klaar bent en zijn te scheiden in het afval. Daarnaast zijn ze vaak voor een kleine 3 euro te koop in de zomermaanden.
Vleesvervangers
Wanneer je kiest voor vleesvervangers op de barbecue, kun je heel veel kanten op. Je kunt er voor kiezen om ze kant-en-klaar in de supermarkt te kopen, of om ze zelf te maken. Kies je voor het kant-en-klaar kopen, dan zijn eigenlijk bijna alle vleesvervangers wel geschikt. Met name de burgers, worstjes en spiesjes zijn een goede toevoeging en makkelijk op het rooster te bakken. Maar ook kleinere vleesvervangers zijn zeker geschikt voor op de barbecue te garen. Shoarma of ‘kip’-stukjes kunnen prima op de barbecue als je ze in een bakje van aluminiumfolie legt. Vergeet niet om je vleesvervanger in te smeren met een klein beetje olie of boter om te voorkomen dat deze door het barbecueën erg droog wordt. Je kunt ook kiezen voor stukjes gemarineerde tofu of tempé.
Kies je ervoor om je vleesvervanger zelf te maken, let dan op dat het stevig genoeg is om op de barbecue te leggen. Sommige handgemaakte burgers van peulvruchten kunnen broos zijn en uit elkaar vallen op het rooster. Dat zou zonde zijn van het lekkere eten én van jouw harde werk.
Groenten en fruit
Groenten zijn ideaal om te bereiden op de barbecue. Je kan er veel meer kanten mee op dan dat je zelf zou denken. De meeste groenten zijn namelijk erg lekker wanneer je ze bereidt op de grill. De smaak komt goed naar voren en wanneer je een houtskool BBQ gebruikt, krijgen ze ook nog een rokerig smaakje. Kies bijvoorbeeld voor stukken paprika, gegrilde mais, spiesjes met verschillende soorten groenten en tofu, champignons, gegrilde aubergine of courgette, gepofte aardappel of zoete aardappel, gepofte ui en gegrilde ananas. Wist je dat watermeloen ook erg lekker is van de BBQ? Kijk vooral ook even op de site van Lisa goes Vegan voor 5 heerlijke groenterecepten voor op de BBQ.
Sausjes
Er zijn een hoop verschillende sausjes die prima passen bij de barbecue. Kies jouw favoriete vegan mayonaise, ketchup of curry. Daarnaast zijn er ook sausjes die minder standaard en een lekkere toevoeging zijn. Ken jij de sauzen van Callowfit al? Probeer bijvoorbeeld de Smoky BBQ Sauce of de Honey Mustard Style Sauce. Beide vegan en superlekker. Ook de sauzen van Veggie-Naise zijn heerlijk bij de barbecue. Je kan deze sauzen onder andere kopen bij Veggiedeli. Ook zijn ze regelmatig te vinden op beurzen zoals Veggieworld.
Een heerlijke BBQ-saus kun je natuurlijk ook zelf maken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het recept van Veganrevolutie, of je eigen creatie.
Bijgerechten
Bijgerechten worden vaak gebruikt bij een traditionele barbecue om wat groenten toe te voegen aan de grote hoeveelheid vlees. Als veganist zal jij waarschijnlijk naast de vleesvervangers ook sneller groenten op de barbecue leggen. Dat betekent niet dat er geen bijgerechten overblijven om toe te voegen aan jouw gegrilde eten. Kies bijvoorbeeld voor een stokbrood met plantaardige kruidenboter, frietjes, vers fruit, een couscoussalade, quinoasalade of de veganistische pasta-tomaat-courgettesalade van Johma.
Toetje van de BBQ
Toetjes zijn in de warme zomermaanden een perfecte afsluiter voor een avondje BBQ. Ken jij de banaan met chocolade van de barbecue al? Snij een banaan over de lengte open en stop chocolade in de schil erbij. Voeg eventueel extra suiker en een scheutje Cointreau toe. Even op de barbecue en je hebt een heerlijk toetje. Ook gegrilde aardbeien, mango of perzik zijn erg lekker en een heerlijke zoete afsluiter. Is jouw barbecue al opgebrand of heb je het wel gezien met het grillen? Kies dan voor een ijsje.
Receptboeken
Wist je dat er ook verschillende boeken bestaan vol met vegan BBQ-recepten? Deze zijn echt een leuke aanrader wanneer je graag je recepten opzoekt in een boek en niet het internet af wil struinen op zoek naar verschillende ideeën. Kies bijvoorbeeld voor het Engelstalige boek Vegan BBQ. Dit boek bevat meer dan 80 recepten voor een vegan barbecue. Daarnaast is het boek Groente op de BBQ van Nederlandse chef-kok Julius Jaspers ook een leuke inspiratiebron. Dit boek is niet specifiek gericht op het veganisme, maar vertelt wel over een hoop verschillende groenten die zeer geschikt zijn voor de BBQ.
Laat je niet tegenhouden
Zoals je hebt kunnen lezen kun je als vegan zeker lekker mee barbecueën deze zomer. Je kunt heel veel kanten op en voor iedereen iets lekkers bereiden. Heb jij nog andere ideeën of recepten? Of heb ik jouw enthousiast kunnen maken om te gaan barbecueën deze zomer? Laat het weten in een reactie. Wij horen graag van je!
Goed stuk! Gaan we eens proberen.
Bedankt Chris! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met vegan BBQen
Wat een ontzettend fijne tips! Hier ga ik zeker mee aan de slag 😄
Fijn om te horen Naomi. Dankjewel! Hopelijk kan je ze in de praktijk brengen.