In deze tijd kan het bijna niet meer dat je je niet bewust van je ecologische voetafdruk en welke opties je hebt om hier wat aan te doen. Niet iedereen heeft meteen geld voor een elektrische auto, maar velen zien al wel de voordelen in van het laten plaatsen van zonnepanelen op hun huis. Sommigen kiezen ervoor om gasloos te gaan wonen. Dat zijn allemaal relatief grote gebaren, maar het zit hem natuurlijk ook in de kleine dagelijkse dingen. Denk aan het niet meer consumeren van dierlijke producten, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook duurzame alternatieven voor alledaagse gebruiksvoorwerpen, waarmee je op een eenvoudige manier net dat stapje extra kunt zetten voor het milieu. We bespreken er hier een aantal met je.
Biologisch afbreekbare pedaalemmerzakken
Heb jij verspreid door het huis verschillende vuilnisbakjes staan met plastic pedaalemmerzakken erin? Plastic is in de meeste gevallen geen duurzaam materiaal omdat het niet afbreekbaar is. Het gebruiken van een van de vele afvalzak alternatieven, is altijd een goed idee. In dit geval zou je gebruik kunnen maken voor biologisch afbreekbare pedaalemmerzakken. Deze breken nog steeds niet heel snel af, maar zijn wel al een flinke vooruitgang op de gewone plastic pedaalemmerzakken. Je kunt de biologisch afbreekbare afvalzakken onder andere kopen in deze duurzame webshop.
Wattenstaafjes en tandenborstels van bamboe
Wattenstaafjes zijn lekker goedkoop, en dat is natuurlijk prettig. Helaas zijn ze wel standaard gemaakt van plastic (en een beetje katoen), en dat plastic is niet biologisch afbreekbaar. Maar hoe kun je dan zonder schuldgevoel je oren schoonmaken? Simpel. Door wattenstaafjes te kopen die van bamboe zijn gemaakt. Bij de Albert Heijn kun je bijvoorbeeld de wattenstaafjes uit de Care Organic-lijn kopen. Natuurlijk zijn ze een stukje duurder, maar het gaat dan nog een klein bedrag en je kunt er voorlopig weer mee vooruit. Je kunt ook je tandenborstel vervangen voor een alternatief van bamboe of hout.
Wasbare wattenschijfjes
Ook populair in de badkamer zijn wattenschijfjes, die vooral gebruikt worden om make-up te verwijderen. Na enkel gebruik verdwijnen deze linea recta in de prullenbak, waardoor ze voor veel afval zorgen. Om dit te vermijden, kun je voor wasbare wattenschijfjes kiezen die je kunt hergebruiken. Daar hoef je maar één set van aan te schaffen als je ze trouw bij de was erbij stopt. Uiteindelijk betaalt deze investering zichzelf dan ook nog eens terug. Wil je graag meer weten over het gebruik van wasbare wattenschijfjes, dan is deze blog een aanrader.
Herbruikbare rietjes
Mag jij graag met een rietje drinken? Plastic rietjes zijn helaas een vervuilend product, maar gelukkig zijn er ook duurzaam alternatieven voor. Zo bestaan er papieren rietjes, die eveneens wegwerpbaar zijn. Nog duurzamer zijn herbruikbare rietjes van bamboe of roesvrij staal. Deze kun je telkens afwassen en blijven gebruiken. Ben je in een horecagelegenheid, vraag dan of ze géén rietje willen geven, om het gebruik van plastic wegwerprietjes te verminderen. Je kunt altijd je eigen herbruikbare rietje meenemen als je dat wilt.
Onderweg je eigen beker meenemen
Pak jij vaak de trein en koop je dan graag een kop koffie of thee voor onderweg? Dan krijg je standaard een wergwerpbeker van papier of plastic, die beide in het restafval terecht komen in plaats van gescheiden te worden. Je kunt ook je eigen, afwasbare beker meenemen van thuis. Bij Starbucks en Kiosk krijg je korting op je koffie of thee wanneer je dit doet!
Onderweg eigen bestek meenemen
We hebben nog een tip voor zij die veel onderweg zijn. Wanneer je onderweg eten ‘to go’ koopt, krijg je daar geregeld wegwerpbestek bij. Ook dit belandt na gebruik meteen in de prullenbak en produceert zo een hoop afval. Je kunt ook je eigen bestek meenemen van thuis, gewoon uit de besteklade of een speciale afwasbare set voor onderweg. Dit heeft ook nog eens het voordeel dat het beter en fijner bestek is om mee te eten dan het wegwerpbestek dat je anders gekregen zou hebben.
Gebruik een lunchbox
Maak jij doorgaans thuis je lunch voor op het werk, maar heb je geen lunchbox? Dan stop je je boterhammen waarschijnlijk in kleine plastic boterhamzakjes, die na één keer gebruiken vaak in het afval belanden. Probeer dit te vermijden met een van de vele duurzamere alternatieven. Koop bijvoorbeeld een lunchbox of een broodwrap, dat zit je lunch veilig beschermd én je produceert geen plastic afval. Overigens zijn we helemaal vóór thuis je lunch bereiden; dit vergroot immers de kans dat je gezond eet en het scheelt je ook nog eens geld.