• Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookinspiratie

Vleesvervangers, waarom kies je er voor?

Jessie door Jessie
28 oktober 2020
in Kookinspiratie
8
Vleesvervangers, waarom kies je er voor?
5
SHARES
132
VIEWS
Delen op FacebookDelen op Twitter

Loop jij altijd met een grote boog om het schap met vleesvervangers heen in de supermarkt, of ken je iemand die dit doet? Misschien kan deze blog helpen om de vleesvervanger een kans te geven. Vleesvervangers zijn namelijk al lang niet meer die saaie ronde schijven die naar karton smaken, zoals 10 jaar geleden wel degelijk het geval was. Inmiddels zijn de opties enorm gegroeid en kan de vleesvervanger zeker bijdragen aan een heerlijke maaltijd. In deze blog vertel ik je (bijna) alles over vleesvervangers.

Wat zijn vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn producten die, zoals de naam al zegt, vleesproducten kunnen vervangen. Deze vleesvervangers worden vaak gemaakt van soja of seitan. Van soja heb je waarschijnlijk al eens gehoord, maar seitan? Seitan is een hartig smakend, veganistisch product gemaakt van tarwegluten of spelt, dat vol zit met eiwitten en een vleesachtige structuur heeft. Tempeh, tofu en falafel zijn eigenlijk geen vleesvervangers, maar worden vaak wel gebruikt als vervanging van vleesproducten. Vleesvervangers bootsen zo veel mogelijk de echte smaak, structuur en uiterlijk na van vleesproducten.

Waarom eten vegetariërs en veganisten vleesvervangers?

Vleesvervangers hebben naast het bovengenoemde smaak, structuur en uiterlijk, vaak ook namen die verwijzen naar dierlijke producten. Maar waarom dan? Veel vegetariërs en veganisten krijgen wel eens de vraag waarom ze wel vleesvervangers eten die moeten lijken op hun dierlijke tegenhangers en dan niet gewoon de dierlijke producten eten. Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: omdat ze niet stoppen met het eten van vlees voor de smaak van het product. Natuurlijk zullen er uiteraard mensen zijn die de dierlijke producten niet lekker vinden en daarom kiezen voor een vega/vegan variant die ze wel lekker vinden smaken. Ik zie dit bijvoorbeeld bij mijn echtgenoot, die liever vega shoarma en vega spekjes dan het ‘echte’ product, omdat er geen ‘vieze’ stukjes in zitten. Maar het grootste deel van de mensen kiest voor de vleesvervangers omdat ze niet bij willen dragen aan het eten van dieren en het houden van dieren voor menselijke consumptie. Door het kiezen voor vleesvervangers kun je wel de smaak en textuur ervaren, maar draag je niet bij aan het dierenleed.

Afbeelding van LikeMeat.com/nl

Indirect beslist de consument

Producenten kiezen er ook vaak voor om de producten op een vleesproduct te laten lijken. Dit is vooral gedaan met het oog voor de consument. Mensen die normaal gesproken vleesproducten eten, lijken de stap naar een vleesvervangers sneller te maken wanneer de vleesvervanger ook lijkt op het vertrouwde vleesproduct. De consument weet door het uiterlijk gemakkelijker voor welke maaltijd de vleesvervanger gebruikt kan worden. Daarnaast zijn sommige producten ook gemaakt voor een bepaalde ‘vorm’ product. Zo zal jij waarschijnlijk ook eerder een ronde schijf gebruiken voor jouw broodje burger dan een vierkant blok en is een rond worstje natuurlijk ook gemakkelijker in een hotdog broodje dan een platte schijf. Producenten maken hun producten voor de consument, maar willen hier wel geld mee verdienen. Door voor de consumenten een link te leggen door middel van uiterlijk, vorm en naam, naar een vleesproduct, verkoopt het product beter.

Goed alternatief?

Vleesvervangers worden door onder andere de Consumentenbond gezien als een goed alternatief voor dierlijke producten. Dit komt omdat deze vleesvervangers vaak een hoop voedingsstoffen bevatten die ook in dierlijke producten zitten. Eiwitten, mineralen en belangrijke vitaminen zijn in de meeste vleesvervangers namelijk toegevoegd. Daarnaast bevatten sommige vleesvervangers echter ook veel zout. Het voedingscentrum adviseert om te kiezen voor vleesvervangers die per 100 gram minder dan 1,1 gram zout bevatten. Daarnaast worden vleesvervangers, net als vlees, door het Voedingscentrum gezien als een product voor wekelijkse consumptie, en niet om dagelijks te gebruiken. Je kunt immers ook lekkere maaltijden maken zonder vlees of vleesvervanger.

Wanneer kies je voor vleesvervangers?

Kies voor vleesvervangers wanneer je wilt gaan voor een makkelijke maaltijd, want vleesvervangers zijn vaak sneller en gemakkelijker te bereiden dan vlees. Of gebruik een vleesvervanger omdat je het vlees wilt laten staan. Voeg bijvoorbeeld je vleesvervanger toe aan standaard Hollandse kost, door naast de aardappels en groente een vleesvervanger zoals vegan rookworst of een vegan schnitzel te gebruiken. Daarnaast passen de vlees vervangende spekjes ook erg goed in een zomerse salade of bij de stamppot. Vleesvervangers kunnen naast het bijdragen aan een gezonde maaltijd ook zeker ingezet worden bij een ‘ongezonde’ hap. Vul je pitabroodje of wrap eens met veganistische shoarma of gyros en een huisgemaakte veganistische knoflooksaus. Of kies voor een veganistische kroket, hotdog of veganistische bitterballen.

Geef de vleesvervanger een kans

Vergeet bij jouw keuze niet dat de vleesvervanger ondanks alles nog steeds geen echt vleesproduct is en dat je daar je verwachtingen op moet afstellen. De kans is simpelweg aanwezig dat het product niet volledig dezelfde smaak of dezelfde structuur heeft als het vleesproduct. Dat betekent echter niet dat het product op zichzelf niet lekker kan zijn. Natuurlijk zijn er vleesvervangers die lang niet even lekker zijn als vleesproducten. De ene vleesvervanger is de andere niet, net zoals je kip niet met biefstuk kunt vergelijken of een appel niet met een peer. Geef iedere vleesvervanger een serieuze kans. Sta open voor de nieuwe ervaring en probeer het product niet alleen te vergelijken maar ook op zich staand te bekijken. Wie weet wordt je positief verrast.

Heb jij een vleesvervanger als eens een kans gegeven? Wat is jouw favoriete vleesvervanger en waarom? Ik ben erg benieuwd! Laat je reactie achter onder deze blog.

 

Tags: AlternatiefBoodschappenDierlijke productenDiervriendelijkDuurzaamheidLekker vegan etenPositief verrassenSupermarktVeganistischVegetarischVleesvervangers
Vorige post

7 lekkere, gezonde snacks voor ’s avonds op de bank

Volgende post

Seizoensgebonden eten, let jij er al op?

Jessie

Jessie

Jessie (1989) is veganist en grafisch vormgever van beroep. Dierenliefde en een afkeer van dierenleed heeft haar eerst naar het vegetarisme en vervolgens naar veganisme geleid. Zij leeft nu enkele jaren naar volle tevredenheid een veganistische levensstijl en draagt dit graag op een positieve, stimulerende manier uit. Jessie is getrouwd met iemand die niet vegan is.

Volgende post
Seizoensgebonden eten, let jij er al op?

Seizoensgebonden eten, let jij er al op?

Commentaar 8

  1. The lemon kitchen says:
    7 maanden geleden

    Leuke website heb je zeg! Ik eet ook veeel plantjes haha

    Beantwoorden
    • Jessie says:
      6 maanden geleden

      Dankjewel! Plantjes zijn zo lekker!

      Beantwoorden
  2. VerKlaproos says:
    6 maanden geleden

    Ik heb weleens vegetarisch gehakt gebruikt en een soort soja schnitzel. Ik kook liever zonder vlees en zonder vervanger. Ben me te bewust van dat t geen echt vlees is en de structuur vond ik vervelend.

    Beantwoorden
  3. Frederique says:
    6 maanden geleden

    Ik liep er vroeger inderdaad met een boog omheen maar tegenwoordig eet ik het wel wekelijks. Veel verschillende soorten geproefd en nu heb ik zo mijn gewoontes, de vervangers die ik lekkerder vind dan de anderen.

    Beantwoorden
  4. Linda schrijfthetop says:
    6 maanden geleden

    Ik ben geen vleeseter, maar ook geen vleesvervanger eter.( geef mij maar vis) Laatst wilde mijn dochter over op vleesvervangers, ik heb meegegeten. Maar kip smaakt (logisch) niet echt als kip.

    Beantwoorden
    • Jessie says:
      6 maanden geleden

      Inderdaad zijn niet alle vleesvervangers niet te onderscheiden van de vleesproducten. Naast dat smaken verschillen zijn sommige smaken erg lastig na te maken. Wel goed dat jullie het eens geprobeerd hebben. Mocht je het nog eens een kans willen geven is de shoarma een hele goede vervanger. De spekreepjes van het eigen merk van AH vinden wij zelf ook erg goed gelukt. Zelfs de geur lijkt op gebakken spek!

      Beantwoorden
  5. Manon says:
    4 maanden geleden

    Ik snap jouw man helemaal. Zo lust ik wel vegan kebab, maar van de echte variant moet ik echt, netjes gezegd in het engels, barfen.

    Beantwoorden
    • Jessie says:
      4 maanden geleden

      Wat grappig (en fijn) dat jij het hetzelfde ervaart. Voor ons is het een stuk ontspannener eten als je niet ‘bang’ hoeft te zijn op iets ‘vies’ te bijten

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen blogs

Soep eten buiten de deur? Let goed op!

Soep eten buiten de deur? Let goed op!

28 oktober 2020
5 dingen die jij zelf kunt doen voor het milieu

5 dingen die jij zelf kunt doen voor het milieu

28 oktober 2020
Help! Mijn partner wil vegan worden

Help! Mijn partner wil vegan worden

27 juni 2020
Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

27 juni 2020
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Populaire blogs

Een witte badkamer met waterdruppels op de muur rechts ligt een dichte kokosnoot met een halve opengebroken kokosnoot twee flessen Kruidvat Natures volume shampoo en conditioner en rechts een halve open kokosnoot

Review: Kruidvat Natures Volume Shampoo en Conditioner

Review: Vegan Zeastar Zalmon Sashimi

Review: Vegan Zeastar Zalmon Sashimi

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

7 maanden geleden
Herfst stoofpotje met kaarsjes

Herfst stoofpotje met linzen, pompoen en zoete aardappel

4 maanden geleden
Aubergines uit de oven met tomaat, ui, vegan kaas en aardappeltjes

Aubergines uit de oven met tomaat, ui, vegan kaas en aardappeltjes

7 maanden geleden
Ik eet plantjes

Ik Eet Plantjes.nl is de blog website over alles wat met veganisme te maken heeft. Wij gaan je niet vertellen wat je moet doen om de ultieme veganist te worden, maar geven tips, tricks en ideeën over hoe je met kleine stapjes de wereld een stukje beter kunt maken voor mens en dier.

Category

  • Buitenshuis eten
  • Kookinspiratie
  • Lifestyle
  • Reviews
  • Sociaal

Follow Us

  • Over ons
  • Cookiebeleid
  • Privacyverklaring
  • Samenwerken en adverteren
  • Contact

Copyright © 2020, ContentClan.

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme

Copyright © 2020, ContentClan.

Welkom terug!

Log hieronder in

Wachtwoord vergeten?

Creëer een nieuw account!

Vul het onderstaande formulier in om in te schrijven

Alle velden zijn verplicht. Log In

Haal je wachtwoord op

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Log In
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Deze kun je weigeren. Accepteren WeigerenCookie instellingen
Privacy- en cookiebeleid

Privacyoverzicht

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de noodzakelijke cookies gecategoriseerd en opgeslagen in uw browser omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen.

U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring.

Lees meer over ons cookiebeleid. 
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Noodzakelijke cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.

Niet-noodzakelijk

Dit zijn alle cookies die mogelijk niet nodig zijn om de website te laten functioneren en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden genoemd als niet-noodzakelijke cookies. Deze cookies slaan mogelijk wel persoonlijke informatie op.