Loop jij altijd met een grote boog om het schap met vleesvervangers heen in de supermarkt, of ken je iemand die dit doet? Misschien kan deze blog helpen om de vleesvervanger een kans te geven. Vleesvervangers zijn namelijk al lang niet meer die saaie ronde schijven die naar karton smaken, zoals 10 jaar geleden wel degelijk het geval was. Inmiddels zijn de opties enorm gegroeid en kan de vleesvervanger zeker bijdragen aan een heerlijke maaltijd. In deze blog vertel ik je (bijna) alles over vleesvervangers.
Wat zijn vleesvervangers?
Vleesvervangers zijn producten die, zoals de naam al zegt, vleesproducten kunnen vervangen. Deze vleesvervangers worden vaak gemaakt van soja of seitan. Van soja heb je waarschijnlijk al eens gehoord, maar seitan? Seitan is een hartig smakend, veganistisch product gemaakt van tarwegluten of spelt, dat vol zit met eiwitten en een vleesachtige structuur heeft. Tempeh, tofu en falafel zijn eigenlijk geen vleesvervangers, maar worden vaak wel gebruikt als vervanging van vleesproducten. Vleesvervangers bootsen zo veel mogelijk de echte smaak, structuur en uiterlijk na van vleesproducten.
Waarom eten vegetariërs en veganisten vleesvervangers?
Vleesvervangers hebben naast het bovengenoemde smaak, structuur en uiterlijk, vaak ook namen die verwijzen naar dierlijke producten. Maar waarom dan? Veel vegetariërs en veganisten krijgen wel eens de vraag waarom ze wel vleesvervangers eten die moeten lijken op hun dierlijke tegenhangers en dan niet gewoon de dierlijke producten eten. Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: omdat ze niet stoppen met het eten van vlees voor de smaak van het product. Natuurlijk zullen er uiteraard mensen zijn die de dierlijke producten niet lekker vinden en daarom kiezen voor een vega/vegan variant die ze wel lekker vinden smaken. Ik zie dit bijvoorbeeld bij mijn echtgenoot, die liever vega shoarma en vega spekjes dan het ‘echte’ product, omdat er geen ‘vieze’ stukjes in zitten. Maar het grootste deel van de mensen kiest voor de vleesvervangers omdat ze niet bij willen dragen aan het eten van dieren en het houden van dieren voor menselijke consumptie. Door het kiezen voor vleesvervangers kun je wel de smaak en textuur ervaren, maar draag je niet bij aan het dierenleed.
Afbeelding van LikeMeat.com/nl
Indirect beslist de consument
Producenten kiezen er ook vaak voor om de producten op een vleesproduct te laten lijken. Dit is vooral gedaan met het oog voor de consument. Mensen die normaal gesproken vleesproducten eten, lijken de stap naar een vleesvervangers sneller te maken wanneer de vleesvervanger ook lijkt op het vertrouwde vleesproduct. De consument weet door het uiterlijk gemakkelijker voor welke maaltijd de vleesvervanger gebruikt kan worden. Daarnaast zijn sommige producten ook gemaakt voor een bepaalde ‘vorm’ product. Zo zal jij waarschijnlijk ook eerder een ronde schijf gebruiken voor jouw broodje burger dan een vierkant blok en is een rond worstje natuurlijk ook gemakkelijker in een hotdog broodje dan een platte schijf. Producenten maken hun producten voor de consument, maar willen hier wel geld mee verdienen. Door voor de consumenten een link te leggen door middel van uiterlijk, vorm en naam, naar een vleesproduct, verkoopt het product beter.
Goed alternatief?
Vleesvervangers worden door onder andere de Consumentenbond gezien als een goed alternatief voor dierlijke producten. Dit komt omdat deze vleesvervangers vaak een hoop voedingsstoffen bevatten die ook in dierlijke producten zitten. Eiwitten, mineralen en belangrijke vitaminen zijn in de meeste vleesvervangers namelijk toegevoegd. Daarnaast bevatten sommige vleesvervangers echter ook veel zout. Het voedingscentrum adviseert om te kiezen voor vleesvervangers die per 100 gram minder dan 1,1 gram zout bevatten. Daarnaast worden vleesvervangers, net als vlees, door het Voedingscentrum gezien als een product voor wekelijkse consumptie, en niet om dagelijks te gebruiken. Je kunt immers ook lekkere maaltijden maken zonder vlees of vleesvervanger.
Wanneer kies je voor vleesvervangers?
Kies voor vleesvervangers wanneer je wilt gaan voor een makkelijke maaltijd, want vleesvervangers zijn vaak sneller en gemakkelijker te bereiden dan vlees. Of gebruik een vleesvervanger omdat je het vlees wilt laten staan. Voeg bijvoorbeeld je vleesvervanger toe aan standaard Hollandse kost, door naast de aardappels en groente een vleesvervanger zoals vegan rookworst of een vegan schnitzel te gebruiken. Daarnaast passen de vlees vervangende spekjes ook erg goed in een zomerse salade of bij de stamppot. Vleesvervangers kunnen naast het bijdragen aan een gezonde maaltijd ook zeker ingezet worden bij een ‘ongezonde’ hap. Vul je pitabroodje of wrap eens met veganistische shoarma of gyros en een huisgemaakte veganistische knoflooksaus. Of kies voor een veganistische kroket, hotdog of veganistische bitterballen.
Geef de vleesvervanger een kans
Vergeet bij jouw keuze niet dat de vleesvervanger ondanks alles nog steeds geen echt vleesproduct is en dat je daar je verwachtingen op moet afstellen. De kans is simpelweg aanwezig dat het product niet volledig dezelfde smaak of dezelfde structuur heeft als het vleesproduct. Dat betekent echter niet dat het product op zichzelf niet lekker kan zijn. Natuurlijk zijn er vleesvervangers die lang niet even lekker zijn als vleesproducten. De ene vleesvervanger is de andere niet, net zoals je kip niet met biefstuk kunt vergelijken of een appel niet met een peer. Geef iedere vleesvervanger een serieuze kans. Sta open voor de nieuwe ervaring en probeer het product niet alleen te vergelijken maar ook op zich staand te bekijken. Wie weet wordt je positief verrast.
Heb jij een vleesvervanger als eens een kans gegeven? Wat is jouw favoriete vleesvervanger en waarom? Ik ben erg benieuwd! Laat je reactie achter onder deze blog.
Leuke website heb je zeg! Ik eet ook veeel plantjes haha
Dankjewel! Plantjes zijn zo lekker!
Ik heb weleens vegetarisch gehakt gebruikt en een soort soja schnitzel. Ik kook liever zonder vlees en zonder vervanger. Ben me te bewust van dat t geen echt vlees is en de structuur vond ik vervelend.
Ik liep er vroeger inderdaad met een boog omheen maar tegenwoordig eet ik het wel wekelijks. Veel verschillende soorten geproefd en nu heb ik zo mijn gewoontes, de vervangers die ik lekkerder vind dan de anderen.
Ik ben geen vleeseter, maar ook geen vleesvervanger eter.( geef mij maar vis) Laatst wilde mijn dochter over op vleesvervangers, ik heb meegegeten. Maar kip smaakt (logisch) niet echt als kip.
Inderdaad zijn niet alle vleesvervangers niet te onderscheiden van de vleesproducten. Naast dat smaken verschillen zijn sommige smaken erg lastig na te maken. Wel goed dat jullie het eens geprobeerd hebben. Mocht je het nog eens een kans willen geven is de shoarma een hele goede vervanger. De spekreepjes van het eigen merk van AH vinden wij zelf ook erg goed gelukt. Zelfs de geur lijkt op gebakken spek!
Ik snap jouw man helemaal. Zo lust ik wel vegan kebab, maar van de echte variant moet ik echt, netjes gezegd in het engels, barfen.
Wat grappig (en fijn) dat jij het hetzelfde ervaart. Voor ons is het een stuk ontspannener eten als je niet ‘bang’ hoeft te zijn op iets ‘vies’ te bijten
Interessant! Eigenlijk heel duidelijk waarom vleesvervangers op vleesproducten lijken als je het zo uitlegt. We zijn op dit moment bezig met onze zoektocht naar goede vleesvervangers, omdat we willen bijdragen aan minder vleesconsumptie.
Wat goed dat jullie daarmee bezig zijn. Ieder stapje helpt al. Gelukkig komen er nog zeer geregeld nieuwe vleesvervangers op de markt, waardoor het ook steeds gemakkelijk wordt op een goed alternatief te vinden.
Hoi,
Als sporter ben ik bij een vegan diëtiste beland. Zij had nogal een aardappel-groente-vleesbenadering (peulvruchten telde zij als koolhydraten). Als vlees noemde zij natuurlijk tofu, tempé en seitan, maar ook een aantal vleesvervangers. De kern hiervan is dat deze vleesvervangers veel eiwitten bevatten, en dat is ook mijn opmerking: let er op dat de vleesvervangers die je -vaak voor je gemak – koopt veel eiwitten bevatten. Anders heb je alsnog geen volwaardige maaltijd.
Dit zijn de vleesvervangers die de diëtiste genoemd heeft:
– Seitan kebab/gyros (merk Wheaty)
– Seitan burger (Wheaty, mijn favoriet)
– Seitan merguez worstjes (Wheaty – misschien dus gewoon het merk Wheaty)
– Lupine tempé (merk Bumi)
– Seitangehakt (merk De Hobbit).
Vuistregel: 20 – 30 gram eiwitten per maaltijd.