Wanneer je ervoor kiest om veganistisch te gaan leven, is het fijn om mensen om je heen te hebben die dezelfde ideeën hebben over bepaalde onderwerpen. Helaas worden veganisten nog vaker niet begrepen dan wel, en er niet helemaal alleen voor staan kan dan erg prettig zijn. Eerder benoemde ik in een blog over hoe je vegan contacten kunt opdoen al vrijwilligerswerk, maar nu wilde ik er toch meer over uitwijden. Waarom zou je vrijwilligerswerk gaan doen en hoe kies je de organisatie? Je leest er meer over in deze blog.
Waarom doe je vrijwilligerswerk
Waarschijnlijk ken je in je omgeving wel iemand die al vrijwilligerswerk doet. Veel Nederlanders hebben er al voor gekozen om hun steentje te gaan bijdragen aan de samenleving, maar er kunnen altijd meer vrijwilligers gebruikt worden bij verschillende organisaties. Wanneer je iemand die vrijwilligerswerk doet vraagt waarom ze hiervoor hebben gekozen, krijg je waarschijnlijk een antwoord dat in de lijn ligt van: ‘Ik wil graag helpen’. Maar daarnaast zijn er nog veel meer andere redenen te verzinnen waarom je kiest voor vrijwilligerswerk, en ook het soort vrijwilligerswerk.
Nieuwe contacten opdoen
Wanneer je behoefte hebt aan meer vegan contacten is vrijwilligerswerk een leuke manier om gelijkgestemden te ontmoeten. Hoe veel nieuwe contacten je opdoet ligt natuurlijk wel aan het werk dat je gaat doen. Hoe groter de organisatie, hoe meer mensen je zult ontmoeten. Daarnaast is het soort werk ook van invloed op het aantal nieuwe contacten. Doe jij je vrijwilligerswerk van achter een computer en werk je alleen, dan zul je niet veel nieuwe mensen ontmoeten.
Plezier bij de juiste keuze
Wat het meest belangrijke is bij het kiezen voor vrijwilligerswerk, is dat je iets kiest wat bij jou past. Kies iets waar je goed in bent, waar je passie voor hebt of waar je graag meer over wilt leren. Alleen wanneer jij enthousiast bent over je vrijwilligerswerk, zal je het ervaren als een leuke bezigheid. Het belangrijkste aan vrijwilligerswerk is uiteindelijk dat je het doet met plezier, en dat het niet voelt als werk. Dat kun je altijd nog doen voor de kost.
Bijdragen aan de samenleving én jezelf
Naast dat je je bijdrage levert aan de samenleving of een organisatie, is het ook belangrijk dat je er zelf iets uit haalt. Bedenk wat voor jou de reden is om je aan te melden voor vrijwilligerswerk. Bij het kiezen van de organisatie mag je best een beetje egoïstisch zijn en zorgen dat ook jij er iets uit haalt, bijvoorbeeld meer ervaring op een bepaald gebied. Je investeert in de organisatie, en dan mag er wel iets voor jou tegenover staan. Op dit moment doe ik zelf bij twee verschillende organisaties vrijwilligerswerk. Voor de ene organisatie heb ik gekozen omdat ik zo anderen kan helpen. Daar heb ik, naast het fijne gevoel van kunnen bijdragen, ook leuke contacten opgedaan. Bij de andere organisatie ben ik gaan werken omdat ik graag meer ervaring op wilde doen op een bepaald gebied en nieuwe contacten wilde opdoen. In dit laatste geval draag ik ook bij aan de organisatie, maar dit was niet mijn hoofddoel.
Past de organisatie bij jou?
Voordat je je aanmeldt bij een organisatie, is het ook verstandig om te onderzoeken of die organisatie bij je past op het gebied van normen en waarden. Zo zijn er genoeg organisaties die zich inzetten voor het helpen van (huis)dieren, en aan het eind van de dag wel met ze allen rondom de barbecue vlees staan te bakken. Heb jij hier geen problemen mee, dan is dat uiteraard prima. Voelt dit niet prettig voor jou, kun je beter verder zoeken naar een andere organisatie. Er zijn er genoeg om uit te kiezen.
Hoeft niet bij een officiële organisatie
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, hoeft vrijwilligerswerk niet bij een officiële organisatie. Tenzij dit een (verplicht) onderdeel is van een persoonlijk traject waaraan vaak eisen verbonden zijn, kun je zelf de organisatie kiezen. Lang niet alle goede doelen en organisaties die zich inzetten voor een bepaald onderwerp, zijn officieel geregistreerd bij de overheid. Vaak zijn dit particuliere initiatieven die het geld niet hebben om ‘officieel’ te worden. Ook hierbij kun je het beste kiezen voor een organisatie die goed voelt voor jou. Vergeet niet dat kleine organisaties het regelmatig nog moeilijker hebben om alles draaiende te houden dan grote organisaties, en misschien jouw hulp nog wel beter kunnen gebruiken. Maar mogelijk kun je uit een kleine organisatie niet alles halen dat je zou willen. In dat geval past een grotere organisatie misschien beter bij je.
Een aantal voorbeelden
Om je een aantal voorbeelden te geven van organisaties waar je in Nederland vrijwilligerswerk zou kunnen doen dat past bij vegans, heb ik er hier een aantal op een rijtje gezet:
- Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) – Dit is een van de grootste organisaties in Nederland. Ze hebben naast de basisorganisatie ook een aantal projecten waar je vrijwilligerswerk voor kunt doen. Een aantal voorbeelden zijn de VeganChallenge, Melk je kan zonder (MJKZ), VEGAN Magazine en Vegan Wiki.
- ProVeg – De andere grote vega-organisatie van Nederland. Zij zijn commerciëler ingestoken dan de NVV en hebben ook betaalde functies in de organisatie én een kantoor nabij Utrecht Centraal. Een aantal projecten waar je vrijwilligerswerk voor zou kunnen doen zijn naast de basisorganisatie ook Veggieworld, de Veggie Challenge en Vegxperience.
- Animal Rights – Wanneer jij je graag wilt inzetten voor dierenrechten in het algemeen, past deze organisatie misschien wel bij jou. Animals Rights werkt met een klein betaald team dat de vaste basis vormt en wordt aangevuld met vrijwilligers. Bij Animal Rights kun je onder andere vrijwilliger worden bij demonstraties en protesten, stands op evenementen en het Hunt Sabotage-team. Bij Animal Rights kun je ook bijdragen als je wilt bijdragen als activist in het werkveld.
- Bite Back – Een andere organisatie die zich inzet voor dierenrechten is Bite Back. Net als Animal Rights, kun je als activist in het werkveld hier een hoop betekenen. Maar ook als je je niet prettig voelt bij protesten en andere acties op straat, kun je hier iets betekenen. Een aantal voorbeelden zijn geweldloze protestacties, bakken van lekkers voor benefietacties en foto- en videografie.
- Animal Sanctuaries – Van deze groep is het onmogelijk om alle organisaties te noemen. Hieronder vallen alle kleinschalige opvangen waarbij geredde dieren de rest van hun leven mogen spenderen met alle zorg die ze nodig hebben. Vaak draaien deze organisaties op één of een aantal vrijwilligers. Om een organisatie te vinden die bij jou past en in de buurt is kun je het beste googelen.
- Vegan Church – Vegan Church is een organisatie van en voor veganistische christenen. Ben je christen en wil je graag jouw geloof combineren met veganisme, dan is dit misschien wel de organisatie voor jou. De Vegan Church zoekt onder andere vrijwilligers voor lezingen en themadiensten, social media en foto- en videografie.
- Amivedi – Amivedi is een organisatie die zich in Nederland inzet voor vermiste huisdieren. Dag en nacht zijn door het hele land vrijwilligers actief die helpen met het promoten van vermissingen, zoekacties en communicatie met bezorgde huisdier-liefhebbers. Deze organisatie is overigens niet specifiek vegan.