Wat doe je met je kleding en schoenen waar dierlijke producten in verwerkt zijn wanneer je ervoor kiest om dierlijke producten uit je leven te bannen? Dit is een vraag die op het internet regelmatig gesteld word door veganisten of mensen geïnteresseerd zijn in de veganistische levensstijl. Veel mensen die de overstap nog niet hebben gemaakt of nog niet lang geleden hebben gemaakt, hebben hier vast wel eens over nagedacht. En zo niet, dan begin je daar mogelijk nu mee. Dus die mooie wollen sjaal, dat stoere leren jack of die verfijnde suède schoenen die onder in je kast liggen… wat kan je daar nou het beste mee doen als het niet meer goed voelt om ze te dragen?
Sentimentele waarde
Soms heeft bepaalde kleding sentimentele waarde voor je. Een kledingstuk dat je geërfd hebt van een familielid, een bepaald gevoel dat een kledingstuk je gaf, of misschien wel iets waar je lang voor gespaard hebt om het te kunnen kopen. Als dit het geval is, wil je het niet zomaar wegdoen. Maar als dragen niet goed voelt, wat kan je er dan mee doen? Heb je de mogelijkheid om het te bewaren, dan moet je dat zeker doen. Misschien kijk je er over een tijdje wel weer anders tegenaan en zou het zonde zijn als je het in een opruimbui het zomaar weggegooid hebt. Je kan die beslissing altijd later nog maken.
Opdragen
Een van de keuzes die je kan maken voor het omgaan met je kleding die gemaakt is van dierlijke producten, is het ‘opdragen’ van het kledingstuk. Draag het net zo lang als het nog goed is en gooi het weg wanneer het kledingstuk opgedragen is. Zo maak je er in ieder geval goed gebruik van en ga je er op een duurzame manier mee om.
Je kleding weggeven
Voelt het niet goed om de kleding op te dragen, dan kun je ervoor kiezen om het weg te geven. Gooi kleding niet zomaar weg zolang het nog bruikbaar is. Dit is zonde van het kledingstuk en het offer dat een dier ervoor heeft moeten maken. Ziet de kleding er nog erg mooi uit, dan kun je iemand die niet genoeg geld heeft voor nieuwe kleding (in Nederland of in het buitenland) er nog gelukkig mee maken. Misschien ken jij zelf wel iemand die je op die manier kunt helpen met jouw ‘oude’ kledingstuk. Is dat niet het geval, dan kan je het nog een waardevol tweede leven geven door het achter te laten in een textielcontainer, bij een goed doel of bij een kringloopwinkel.
Verkoop je oude kleding
Wil je zelf graag een zakcentje over houden aan je oude kleding? Dan kun je er ook voor kiezen om de kleding te verkopen. Veel tweedehands kleding levert helaas niet veel geld meer op wanneer je het probeer te verkopen. Vaak krijg je er maar een fractie van het bedrag voor terug dat je er ooit voor hebt betaald. Kun je het geld echter goed gebruiken of voelt dit voor jou als de beste optie? Probeer dan zeker je kledingstuk te verkopen, en hap niet meteen bij het eerste (lage) bod. Het geld dat je ermee verdient, kun je weer inzetten voor een nieuw kledingstuk dat wél vrij is van dierlijke producten. Maar je kunt de winst natuurlijk ook doneren aan een goed doel dat zich inzet voor dieren of de natuur, of ieder ander doel dat jou blij maakt.
Het voordeel van een kringloopwinkel
Bij het wegdoen van kleding heb je misschien zelf ook weer nieuwe kleding nodig. Hierin kun je ook weer goed gebruik maken van een kringloopwinkel. Door te shoppen ik een kringloopwinkel kun je namelijk veel geld besparen op kleding door je oude niet-veganistische kleding op een goedkope manier te vervangen voor een vegan kleingstuk. Sommige kringloopwinkels geven korting op de aanschaf van spullen wanneer je zelf een aantal items komt brengen. Fijn voor je eigen portemonnee én je draagt bij aan een meer duurzame en circulaire wereld.
Heb jij zelf ook al eens voor dit dilemma gestaan? Welke keuze heb je gemaakt? Ik lees het graag in de reacties!