Met de warme temperaturen van de afgelopen week is het eten van watermeloen een verstandige keuze. Het is niet alleen een goede dorstlesser, maar watermeloen is ook nog eens erg gezond. Zeker een aanrader dus om in huis te hebben tijdens de warme zomermaanden. In deze blog vertel ik je meer over de watermeloen.
Vorm, kleur en heel veel water
We hebben allemaal waarschijnlijk wel eens een watermeloen gezien en gegeten. Vooral in de zomermaanden eten veel mensen wel eens een stukje van het welbekende rode vruchtvlees. De watermeloen doet zijn naam eer aan door de flinke hoeveelheid water die hij bevat. Hij bestaat namelijk voor 95% uit water. Maar wist jij ook dat de (water)meloen familie is van de pompoen en de komkommer? Hierdoor valt het ook in de categorie (vrucht) groente.
De watermeloen is te herkennen aan de donkergroene schil met lichtere groene strepen en kan tussen de 1 tot zelfs 50 kilogram wegen! In Nederland is de standaardmaat echter zo’n 2,5 kilogram. De vrucht is vaak rond tot ovaal van vorm. Wat bijzonder is aan de watermeloen, in tegenstelling tot andere meloensoorten, is dat de pitten bij de watermeloen niet in het midden verzameld zijn, maar door het hele vruchtvlees heen zitten. Het vruchtvlees van de watermeloen kan overigens ook variëren wat betreft kleur. Er zijn watermeloenen met wit, geel, oranje, roze en rood vruchtvlees. Het laatste is echter het meest voorkomend. Hoewel de watermeloen geen enorm sterke smaak heeft, is het vruchtvlees het lekkerst wanneer het goed rijp is. Een onrijpe watermeloen heeft vaak weinig smaak en het vruchtvlees is dan nog wat hard. Een overrijpe watermeloen is vaak niet zo lekker meer. De structuur van het vruchtvlees wordt dan een beetje melig.
Nog niet zo lang in Nederland te verkrijgen
De watermeloen is tegenwoordig een bekend begrip in Nederland, hoewel het nog niet zo lang hier te krijgen is. In de tijd van de Tweede Wereldoorlog waren ze namelijk nog niet in ons land te krijgen. Pas jaren later werden ze naar ons land vervoerd. In de meeste supermarkten zijn inmiddels wel watermeloenen te krijgen, hoewel dit vaak geen echte grote zijn. Wil je een flink grote watermeloen hebben, dan is het aan te raden om eens bij de internationale- of Turkse supermarkten te gaan kijken. Het fruit dat ze hier verkopen komt van andere leveranciers en is vaak net even iets anders dan dat van de reguliere supermarkten. De kans dat je een extra groot exemplaar in die winkels gaat vinden is dan ook een stuk groter. Watermeloenen zijn in Nederland vaak tamelijk prijzig. Wil je goedkoop genieten van watermeloen, ga dan op vakantie naar een land waar de watermeloen volop verbouwd wordt, zoals Hongarije. Daar koop je een watermeloen voor een schijntje, en vaak zelfs gewoon langs de weg!
Watermeloenen telen in Nederland
De meeste meloenen die we in Nederland eten, komen uit tropische en subtropische landen, zoals Israël. Maar ook in Nederlandse kassen groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden. Meloen is een eenjarige plant die veel warmte en licht nodig heeft. In het wild vind je ze hier niet, want daar is het hier simpelweg te koud voor. Toch is het niet geheel mogelijk om zelf watermeloen te telen in je eigen moestuin. Grote watermeloenen lukken niet, maar als je zaden koopt van een soort die kleine vruchten op levert kan het wel succesvol zijn. Het gaat dan om soorten als Sugar Baby, die exemplaren van 1 tot 2 kilo kunnen opleveren. Wil je een andere kleur vruchtvlees dan rood, dan kun je voor Petite Yellow (geel) of White Wonder (wit) gaan. Je kunt de zaadjes tussen half april en eind mei binnenshuis zaaien in een potje. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, zo halverwege mei, dan kun je ze verpoten naar hun definitieve bestemming. Daarbij moet je een onderlinge afstand aanhouden van een halve tot hele meter. Denk eraan dat meloenen het best gedijen in warme omstandigheden.
Gezonde keuze
Het eten van een watermeloen is een gezonde keuze. Ze bevatten, zoals je eerder kon lezen, dus een grote hoeveelheid water. Daarnaast bevat de watermeloen weinig calorieën, relatief veel ijzer, vitamine C, calcium, fosfor en magnesium. Ook bevat de watermeloen ook een de grootste hoeveelheid lycopeen van alle vruchten die de mens rauw kan eten. Lycopeen is een helderrode biologische kleurstof (carotenoïde) die rode vruchten zoals tomaat, rozenbottels en watermeloen de rode kleur geeft. Deze natuurlijke kleurstof wordt gebruikt om verschillende voedingsmiddelen te kleuren. Een voorbeeld hiervan is soep. Lycopeen wordt in ingrediëntenlijsten weergegeven als e-nummer E160d.
Veelzijdig in gebruik
Watermeloen is veelzijdig te gebruiken. Hoewel de meeste mensen kiezen voor watermeloen rauw te eten als gezond tussendoortje. Wist je bijvoorbeeld dat watermeloen erg lekker is op de barbecue? Je moet dan wel van een rokerige smaak houden, want dat neemt de vrucht heel goed op. Daarnaast is het ook lekker om te combineren met vegan feta in een salade of maak je er een frisse limonade of cocktail mee. Bevroren watermeloen met munt zorgt voor een heerlijk fris zomers ijsje.
Hoe eet jij jouw watermeloen het liefst?
Oh echt I love watermeloen. In de zomer eet ik ze echt heel veel. Verwerkt in salades of als verkoelend drankje, sorbetijs enz. Heerlijk!!
Heerlijk vind ik watermeloen. Heb dat afgelopen zomer enkele keren gegeten. Ik wist niet dat het familie was van de komkommer en pompoen