• Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Contact
    • Contact
    • Samenwerken en adverteren
    • Over ons
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Contact
    • Contact
    • Samenwerken en adverteren
    • Over ons
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookinspiratie

Wokgourmetten: de makkelijkste manier van vegan funcooking

Jessie door Jessie
28 oktober 2020
in Kookinspiratie, Sociaal
4
Wokgourmetten: de makkelijkste manier van vegan funcooking
6
SHARES
723
VIEWS
Delen op FacebookDelen op Twitter

Wokgourmetten is een vorm van funcooking die – ten onrechte – nog lang niet bij iedereen bekend is. Veel Nederlanders zijn wel al bekend met wokken en hebben zelf een wokpan in huis of kennen het vooral van een avondje eten bij een Aziatisch restaurant. Maar wat is wokgourmetten dan precies, en waarom is het een echte aanrader voor jouw avondje vegan funcooking? Ik ben een groot fan van wokgourmetten en vertel je er daarom graag meer over.

Wat is wokken en wokgourmetten?

Wokken, ook wel roerbakken genoemd, is een techniek van koken die van oorsprong uit Azië komt. Hierbij worden ingrediënten in een wokpan bereid met hete olie op een hoog vuur. De ingrediënten worden continue omgeroerd met een spatel of omgegooid door met de wokpan te schudden. De wokpan is een halfronde, holle pan die door zijn vorm en de techniek van het bereiden van het eten maar weinig olie nodig heeft. Door de vorm van de pan, de hoge temperatuur en de kleine hoeveelheid olie die nodig is, behoud je eten goed de smaak en veel vitamines. Het is dus ook een relatief gezonde manier van eten bereiden.

Het wokgourmetten is wokken in het klein, aan je eettafel. Net zoals bij het traditioneel gourmetten, zit je gezellig met jouw tafelgenoten om een gourmetstel heen. De tafel is gevuld met bakjes en schaaltjes met rauwe ingrediënten en – wat zeker niet mag ontbreken bij wokgourmetten – een  flink assortiment aan verschillende woksauzen.

De makkelijkste optie voor vegan funcooking

Bij wokken en wokgourmetten spelen groenten een grote rol. Eerder schreef ik al dat het eten door de techniek achter het wokken meer vitamines behoud, maar het is ook zo dat je ongemerkt veel groenten eet bij het wokgourmetten. Misschien ben je wel eens in een wokrestaurant geweest. In deze restaurants kan je vaak je eigen wokgerecht samenstellen, en ongemerkt kiest men daar voor relatief veel groenten in het gerecht. Dit is ook een van de redenen dat het wokgourmetten voor vegans een van de meest geschikte varianten is van funcooking. Het veganizen is namelijk bijna niet nodig! Zometeen vertel ik je meer over hoe je de voor jou perfecte ingrediënten voor de wokgourmet kiest.

Wokgourmetstel

Om te kunnen wokgourmetten heb je een speciaal gourmetstel nodig. Dit gourmetstel heeft kleine wokpannetjes waarbij je goed de Aziatische woktechniek kan nabootsen. Deze gourmetstellen zijn verkrijgbaar in een variant voor 4- of 6-personen en worden door verschillende merken aangeboden in verschillende prijsklassen. Je vindt ze gemakkelijk op het internet door te zoeken op ‘wokset’. Naast de wokset die enkel geschikt is voor het wokgourmetten kan je ook kiezen voor een set die meer opties biedt. De set van Tefal heeft bijvoorbeeld ook de optie om erop te kunnen pannenkoekengourmetten. Daarnaast zijn er ook sets die een optie bieden voor het plaatgrillen of traditioneel gourmetten.

Groenten

Begin bij de voorbereiding met het kiezen van de groenten die je wilt hebben bij je wokgourmet. Dit gaat er namelijk vooral voor zorgen dat je veel verschillende opties hebt als je eenmaal aan tafel zit. In principe kunnen alle groenten lekker zijn, maar houd vooral in je achterhoofd dat je met wokken kiest voor een avondje Aziatisch eten. Misschien vallen er dan al wat groenten voor jou af. Groente als mais, sla, paprika, aardappel en andijvie zijn voor de meeste mensen iets minder geschikt om te gebruiken in een Aziatisch gerecht. Daarnaast zullen veel mensen juist wel willen kiezen voor groente als paksoi, wortel, witlof, taugé, peultjes en zoete aardappel.

Niet alle ingrediënten hoeven samen goed te werken in een gerecht. Je maakt namelijk een hoop verschillende gerechtjes voor jezelf, en ieder gerechtje kan andere ingrediënten bevatten. Kies natuurlijk alleen ingrediënten die je zelf lekker vindt om te eten. Vergeet naast de losse groenten ook niet een zak gemengde wokgroenten op tafel zetten. Deze biedt een goede optie om nóg meer verschillende groenten toe te voegen aan jouw keuzemogelijkheden en mini-gerechtjes.

Rijst en noedels

Naast de groenten wil je misschien jouw gerecht meer vulling geven door het toevoegen van rijst of noedels aan je mini-gerecht. Bereid deze vooraf op het fornuis en zet ze ook op tafel erbij. De rijst en noedels mogen afkoelen na het bereiden, aangezien je ze weer toevoegt aan je pannetje tijdens het wokgourmetten. Alle verschillende rijst en noedels zijn geschikt om te gebruiken, kies daarom gewoon jouw favorieten. Let er wel op dat je niet te veel maakt van beide. Je gebruikt ongeveer 2-3 eetlepels per pannetje.

Vleesvervangers

Met vleesvervangers kun je alle kanten op bij het wokgourmetten. Kies bijvoorbeeld voor tofu, tempé, cashewnoten, kikkererwten, linzen of kant-en-klare vleesvervangers uit de winkel. Houd hierbij ook weer in je achterhoofd dat het eten een Aziatisch thema heeft en niet alle vleesvervangers er even goed bij passen. Wokreepjes lijken een goed idee, maar wanneer ze een BBQ-smaak hebben komen ze misschien niet zo lekker tot hun recht in het gerecht als jij gehoopt had. Een roockworst of een vegan burger zijn doorgaans ook niet de beste keuze. Vegan kipstukjes passen vaak weer wel goed. Of kies bijvoorbeeld voor de steak van Vivera. Let wel op dat wat je kiest klein genoeg is voor in je pannetje of kleiner gesneden kan worden.

Woksauzen en kruiden

De woksauzen zijn een van de belangrijkste ingrediënten van je mini-gerechtjes. Deze zorgen voor een flink deel van de smaak en bieden je nóg meer opties tijdens het wokgourmetten. Woksauzen vind je in iedere supermarkt. Omdat het vegan assortiment per supermarkt sterk kan verschillen, is het aan te raden om bij verschillende ketens de opties te bekijken om tot een uitgebreide verzameling te komen. Conimex, Go-Tan, Jumbo huismerk, Lidl en Fairtrade Original hebben allemaal veganistische woksauzen in het assortiment zitten. Uiteraard kan je ook je eigen woksauzen maken. Sojasaus en ketjap manis zijn daarnaast ook nog goede opties om te gebruiken in je pannetje.

Zorg dat je er niet te weinig van hebt en kan afwisselen per gerechtje. Let bij het uitzoeken van woksauzen in de winkel op het uitfilteren van sauzen waar vis, melk of honing in zit. Dit komt namelijk nog wel eens voor. Met 6 verschillende woksauzen kom je al een heel eind en in ieder flesje woksaus zit ruim genoeg voor 6-8 pannetjes.

Naast de woksauzen kun je ook kruiden gebruiken voor een extra smaaktoevoeging. Kies bijvoorbeeld voor garam massala, knoflook, citroengras of kerriepoeder.

Bijgerechten en andere toevoegingen

Vergeet ook bij het doen van de inkopen je bijgerechten niet. Stokbrood met kruidenboter past niet helemaal bij het Aziatische thema, dus die kan je beter vervangen voor iets anders. Kies bijvoorbeeld voor casave kroepoek, emping, mini loempia’s, dumplings of atjar tjampoer. Naast deze bijgerechten kun je ook kiezen voor extra toevoegingen voor je gerechtjes zoals kokossnippers, sesamzaadjes, satésaus of gefrituurde uitjes. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Na het avondje wokken

Het is erg gemakkelijk om flink uit te breiden met alle opties en mogelijkheden die er zijn met wokgourmetten. Het fijne van wokgourmetten is ook dat je de meeste ingrediënten gemakkelijk kan bewaren in de koelkast omdat ze niet veel geleden hebben van een paar uurtjes op tafel staan. Waarschijnlijk heb je aan het eind van de avond nog een hoop over, zoals vaak het geval is bij gourmetten. Gooi wat over is bij elkaar en wok er de volgende dag nog een keer mee, of doe eens gek en kies voor nóg een avondje wokgourmetten.

Wat verder ook nog erg fijn is aan wokgourmetten, is dat je huis achteraf niet nog 3 dagen naar gourmet ruikt. Het wokgourmetten laat een kruidige geur achter die ook snel weer verdwenen is.

Heb jij al een keer gewokgourmet? Of heb ik jou op een goed idee gebracht met deze blog? Laat het ons weten in de reacties. Wij horen graag van je!

Dit artikel bevat affiliate links.
Deze links helpen mij de website te onderhouden.
Wanneer jij iets koopt ontvang ik hier een klein percentage
vergoeding over.
Het kost jou niks extra!
Tags: BoodschappenDiervriendelijkFuncookingGo veganLekker vegan etenSociale contactenSupermarktVeganistischVleesvervangers
Vorige post

6 mythes over veganisten

Volgende post

Tijd voor een vegan BBQ

Jessie

Jessie

Jessie (1989) is veganist en grafisch vormgever en content marketeer van beroep. Dierenliefde en een afkeer van dierenleed heeft haar eerst naar het vegetarisme en vervolgens naar veganisme geleid. Zij leeft nu enkele jaren naar volle tevredenheid een veganistische levensstijl en draagt dit graag op een positieve, stimulerende manier uit. Jessie is getrouwd met iemand die niet vegan is.

Volgende post
Tijd voor een vegan BBQ

Tijd voor een vegan BBQ

Commentaar 4

  1. Britt says:
    3 jaar geleden

    Leuke inspiratie!!

    Beantwoorden
    • Avatar foto Jessie says:
      3 jaar geleden

      Dankjewel Britt!

      Beantwoorden
  2. Puur Koken says:
    3 jaar geleden

    Wat een leuk idee dit!! Ik ga gelijk op zoek naar een wokset. Wij krijgen binnenkort eters waarvan er twee veganistisch zijn. Ik zat al met mijn handen in het haar wat ik moest maken zodat iedereen tevreden is, maar dit…dit is echt geniaal!!

    Beantwoorden
    • Avatar foto Jessie says:
      3 jaar geleden

      Leuk! Het is een hele grote aanrader. Hopelijk ben jij net zo enthousiast na een avondje wokgourmetten als wij!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen blogs

Groene blaadjes van een struik in het zonlicht

5 dingen die jij zelf kunt doen voor het milieu

20 januari 2023
Kom met gele soep

Soep eten buiten de deur? Let goed op!

20 januari 2023
Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

24 mei 2022
Help! Mijn partner wil vegan worden

Help! Mijn partner wil vegan worden

20 februari 2023
Handen vol met verschillende gedroogde peulvruchten

Eet jij genoeg peulvruchten?

20 januari 2023
Romige venkelsoep met 2 soorten kaas

Romige venkelsoep met 2 soorten kaas

21 juli 2020
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Populaire blogs

Veld met muntplanten

Muntplanten: welke soorten zijn er en wat kun je er mee

4 maanden geleden
Een witte badkamer met waterdruppels op de muur rechts ligt een dichte kokosnoot met een halve opengebroken kokosnoot twee flessen Kruidvat Natures volume shampoo en conditioner en rechts een halve open kokosnoot

Review: Kruidvat Natures Volume Shampoo en Conditioner

Review: Vegan Zeastar Zalmon Sashimi

Review: Vegan Zeastar Zalmon Sashimi

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

3 jaar geleden
all you can eat sushi en grill

All you can eat vegan sushi & grill bij Lent Plaza

3 jaar geleden
Ik eet plantjes

Ik Eet Plantjes.nl is de blog website over alles wat met veganisme te maken heeft. Wij gaan je niet vertellen wat je moet doen om de ultieme veganist te worden, maar geven tips, tricks en ideeën over hoe je met kleine stapjes de wereld een stukje beter kunt maken voor mens en dier.

Category

  • Buitenshuis eten
  • Duurzaam
  • Kookinspiratie
  • Lifestyle
  • Natuur
  • Reviews
  • Sociaal
  • Voeding

Follow Us

  • Over ons
  • Cookiebeleid
  • Privacyverklaring
  • Samenwerken en adverteren
  • Contact

Copyright © 2023, ContentClan.

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Contact
    • Contact
    • Samenwerken en adverteren
    • Over ons

Copyright © 2023, ContentClan.

Welkom terug!

Log hieronder in

Wachtwoord vergeten?

Haal je wachtwoord op

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Log In
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Deze kun je weigeren. Accepteren WeigerenCookie instellingen
Privacy- en cookiebeleid

Privacyoverzicht

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de noodzakelijke cookies gecategoriseerd en opgeslagen in uw browser omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen.

U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring.

Lees meer over ons cookiebeleid. 
Necessary
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Non-necessary
Dit zijn alle cookies die mogelijk niet nodig zijn om de website te laten functioneren en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden genoemd als niet-noodzakelijke cookies. Deze cookies slaan mogelijk wel persoonlijke informatie op.
OPSLAAN & ACCEPTEREN