Misschien heb je al eens van de term zero waste gehoord. Het onderwerp lijkt misschien totaal los te staan van vegan leven, maar is dat wel zo? Vaak kom je wanneer je kiest voor een veganistische levensstijl hier al snel mee in aanraking. Kun je als vegan door het leven gaan zonder je te bekommeren om de natuur? In deze blog vertel ik je meer over zero waste, wat het inhoudt en hoe jij zelf kunt bijdragen aan een samenleving waarin weggooien niet meer normaal is.
Wat betekent zero waste leven?
Zero waste leven is een manier van leven waarbij je je bewust bent van al het afval wat mensen produceren, en hier probeert niet aan bij te dragen. De letterlijke vertaling van zero waste is ‘nul afval’. Je richt je dus op het gebruik van herbruikbare producten, recyclen van producten en zo min mogelijk tot niet bijdragen aan het produceren van afval. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van tweedehands kleding, groenten niet voorverpakt kopen in de supermarkt maar op de markt of bij de groenteboer en kiezen voor herbruikbare wattenschijfjes in plaats van de wegwerpvariant. Later meer hierover.
Is het lastig? Ja en nee. Net als bij veganistisch leven, is jouw eigen motivatie om te kiezen voor deze vorm van leven de grootste drempel. Het is een echte mindset. Je zult nét dat stapje meer moeten zetten om het voor elkaar te krijgen, maar kiezen voor zero waste leven en je daaraan houden is zeker niet onmogelijk.
Waarom is het belangrijk?
Door te kiezen voor een zero waste levensstijl draag je een klein beetje bij aan het verminderen van de grote hoeveelheid afval die geproduceerd wordt in de wereld. We kennen allemaal waarschijnlijk wel de beelden van de enorme plastic soep die in de oceanen drijft. Inmiddels is het ook bekend dat door de grote hoeveelheid plastic die zich op de aarde bevindt er ook in ons voedsel microplastics aanwezig zijn die wij in ons lichaam krijgen. Expert of niet, waarschijnlijk kan iedereen wel raden dat dat verre van gezond is. Daarnaast is het ook nog eens erg slecht voor de dieren. Dieren eten het plastic op of komen erin vast te zitten, met de meest vreselijke gevolgen.
Zero waste en veganisme
Vooral omdat de hoeveelheid afval in de wereld ook de dieren bedreigd is het voor veel veganisten een reden om te gaan letten op het afval dat zij produceren. Ongeacht of je veganist bent geworden voor de dieren, het milieu of je eigen gezondheid, uiteindelijk zul jij waarschijnlijk ook gaan ontdekken dat je nóg meer kunt doen dan enkel geen dierlijke producten consumeren. Om deze reden valt zero waste leven eigenlijk heel goed samen met een veganistische levensstijl.
Hoe kun je het beste beginnen?
Wanneer je gaat zoeken naar tips voor zero waste leven, zal je vaak tegenkomen dat in één keer de overstap maken lastiger is dan men soms denkt. Dat komt vooral omdat de huidige maatschappij niet ingericht is op jet zo min mogelijk produceren van afval. Kijk bijvoorbeeld maar eens daar de producten die je in de supermarkt koopt. Bijna alles zit verpakt in plastic, en vaak nog met meerdere lagen ook. Veel websites geven daarom de tip om geleidelijk producten te gaan vervangen.
Tips voor vervangen van weggooiproducten voor zero waste producten
1 Kies voor tweedehands kleding.
Koop je kleding zo veel mogelijk tweedehands. En verkoop kleding waar je op uitgekeken bent weer. Of geef het weg. Zolang het nog mooi is kun je er vast een ander blij mee maken. Daarnaast is tweedehands kleding vaak stukken vriendelijker voor de portemonnee. Ondergoed en sokken nieuw kopen is natuurlijk wel zo fris, maar deze zijn vaak al te koop met weinig verpakking zodat je zo min mogelijk afval produceert.
2 Haal je groenten niet in de supermarkt.
In de supermarkt worden veel groenten en fruit verkocht met plastic verpakkingen. Dit wordt gedaan zodat de producten langer vers blijven. Dit is soms natuurlijk handig, maar produceert ook erg veel afval en is vaak niet nodig. Kies ervoor om je producten bij een lokale groenteboer of op de markt te kopen. Daarnaast kun je buiten de stad vaak ook langs de weg heerlijke groenten bij particulieren kopen. Naast dat je de producten koopt zonder verpakking scheelt het vaak ook nog eens flink in de kosten. In de stad kun je goed terecht bij internationale supermarkten voor onverpakte groenten. Deze winkels zijn sowieso ook leuk om nieuwe producten te ontdekken.
3 Vervang badkamerproducten.
Deze zijn vaak relatief gemakkelijk te vervangen voor producten met milieuvriendelijke verpakkingen. Er zijn al veel herbruikbare varianten op de markt voor veelgebruikte badkamer producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wasbare wattenschijfjes en herbruikbare wattenstaafjes. Daarnaast zijn zeep, shampoo, bodylotion en tandpasta inmiddels ook al gemakkelijk in vaste (blok of tablet) vorm te krijgen. Deze producten kun je zero waste gebruiken door enkel wat water toe te voegen. Producten als tandenborstels en haarborstels zijn (bijna) plasticvrij te verkrijgen. En ook deodorant is te koop in verpakkingen zonder plastic.
4 Koop levensmiddelen plasticvrij.
Veel producten in de supermarkt zijn ook plasticvrij te verkrijgen. Vaak gaat het bij droge kruidenierswaren ook om producten in een wat goedkoper segment. Helemaal handig, want zo draag je bij aan een beter milieu én je eigen portemonnee. Pasta, rijst en granen zijn daar een goed voorbeeld van. Kies voor een kartonnen pak in plaats van een plastic verpakking en stop het thuis in een bewaardoos. Zo bescherm je het ook tegen een invasie van hongerige beestjes. Koop onverpakte, losse groenten en fruit en neem een herbruikbaar zakje mee, of neem het mee zonder zakje. Er zijn ook enkele winkels waar levensmiddelen zónder verpakking verkocht worden. Daar kun je met je eigen voorraaddozen de levensmiddelen ophalen. Helaas zijn er nog niet erg veel van dit soort winkels in ons land.
5 Cadeautjes kunnen ook afvalvrij zijn.
Ik vind het erg leuk om mensen een cadeautje te geven, en met een beetje creativiteit kun je ook afvalvrije cadeaus geven. Geef bijvoorbeeld eens een uitje cadeau in plaats van spullen. Samen een herinnering creëren is vaak nog meer waard dan een product waar iemand op uitgekeken kan raken of kapot kan gaan. Verras iemand met een luxe etentje bij jou thuis, een wandeling met een picknick of een leuke workshop.
6 Gebruik geen weggooiproducten meer voor eten en drinken.
Dit is eigenlijk een gemakkelijke stap. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare rietjes in plaats van wegwerp rietjes. Gebruik geen wegwerpbestek of -bordjes meer op verjaardagen of kies voor een duurzame, plasticvrije variant als je geen andere keuze hebt.
Maak de keuze bewust
Waar je ook begint, zorg dat je de keuze om over te stappen naar zero waste bewust en met overtuiging maakt. Enkel dan zul je ook voor de lange termijn de verandering kunnen doorbrengen. Ook ik ben zelf nog lang niet volledig over op zero waste, maar probeer deze keuze bij ieder product dat ik aanschaf of gebruik opnieuw te maken. In het afgelopen jaar ben ik onder andere al overgestapt naar het gebruik van glazen weckpotten in de keuken om mijn eten in te bewaren, het kopen van zo veel mogelijk producten met kartonnen verpakkingen, verpakkingsvrije douche zeep, plasticvrije wattenstaafjes, plasticvrije deodorant, het gebruiken van herbruikbare rietjes, stoffen boodschappentassen en zo min mogelijk groenten met plastic verpakking kopen.
Wat doe jij al om zo veel mogelijk afvalvrij te leven? Ik hoor het graag. Goede tips zijn welkom in de reacties!