Kruip jij graag lekker weg op de bank met een kop thee en een dekentje? Of is het je favoriete drank tijdens de werkuren? Thee is een van de meest gedronken warme dranken, samen met koffie. Hoewel veel mensen de standaard smaakjes als Earl Grey of Rooibos wel kennen, is er veel meer te leren over thee. Wist jij bijvoorbeeld dat er veel verschillende kleuren thee bestaan? Wij vertellen je er graag over in dit artikel.
Alle thee komt van één plant
Ondanks alle verschillende smaken thee die er bestaan, komt de echte thee maar van één plant. De Camellia Sinensis. Zonder deze plant in je thee kun je jouw warme drankje eigenlijk niet echt thee noemen. De verschillende manieren van verwerking zorgen voor de verschillende soorten thee die we kennen.
Hoe ontstaan de verschillende soorten thee?
Nadat de bladeren van de Camellia Sinensis geplukt worden, worden de bladeren gedroogd. Door de mate van fermentatie die opgewekt wordt tijdens de verwerking van de bladeren, ontstaan de verschillende soorten thee. Bij een groene thee is er geen fermentatie opgetreden. Een zwarte thee is juist in zeer hoge mate gefermenteerd. Door de mate van fermentatie ontstaat een bepaalde kleur, maar komen er ook stoffen vrij als cafeïne. We onderscheiden 6 verschillende soorten thee.
Zwarte thee
De zwarte thee is waarschijnlijk wel de meest bekende thee variant die we kennen. Deze variant is ook de meest populaire soort thee ter wereld. Daarnaast is het ook de meest sterke thee soort en het bevat meer cafeïne dan een lichtere theesoort. Door verschillende soorten planten toe te voegen ontstaan er verschillende soorten zwarte thee. Een voorbeeld hiervan is de Ceylon of de Darjeeling thee. Deze soorten zijn vernoemd naar de regio van oorsprong. We kennen natuurlijk ook de thee met smaakjes, zoals aardbeien, bosvruchten of Turkse appel. Dit zijn varianten van zwarte thee waar smaakjes aan toe zijn gevoegd.
Leuk om te weten: in China en landen rondom China wordt de zwarte thee ook wel rode thee genoemd. Deze benaming komt af van de kleur van de thee. In de westerse landen wordt er met rode thee vaak verwezen naar Rooibos.
Groene thee
De groene thee wordt steeds populairder in Nederland. Echter is het niet een theesoort die door iedereen gewaardeerd kan worden. De theebladeren zijn niet gefermenteerd waardoor ze hun groene kleur behouden. Dit zorgt voor de groenige kleur van de thee. Net als zwarte thee bevat groene thee ook cafeïne, weliswaar in mindere mate. De hoeveelheid cafeïne is ook altijd deels afhankelijk van hoe sterk je jouw kop thee drinkt. Hoe sterker de thee, hoe meer cafeïne. Ook bij groene thee worden er regelmatig smaakjes toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan citroen, gember of cranberries.
Oolong thee
Misschien heb je al wel eens van Oolong thee gehoord. Dit is een theesoort die nog niet volop gedronken wordt in Nederland, maar al wel goed verkrijgbaar is. Oolong thee komt oorspronkelijk uit China en is een theesoort die tussen groene en zwarte thee in zit wat betreft smaak en sterkte. Door de theebladeren maar kort te laten fermenteren ontstaat de unieke houtachtig smaak. De Oolong thee is behoorlijk donker van kleur doordat er wat oudere theebladeren worden gebruikt.
Witte thee
Witte thee is net wat anders dan de andere soorten thee. De witte thee wordt namelijk gemaakt van de jongste knoppen van de theeboom. Deze knoppen worden vroeg in het voorjaar geoogst en dit kan enkel op twee dagen in het jaar! Witte thee is dus een behoorlijk bijzondere theesoort. Ondanks dat de naam van witte thee niets te maken heeft met de sterkte van de thee, doet het wel vermoeden dat deze thee niet heel sterk is van smaak. Dit klopt ook. De thee heeft, in verhouding tot andere thee varianten, een lichte smaak en is daarom goed om mee te starten wanneer je thee wilt leren drinken.
Pu Erh thee
Deze theesoort bestaat al heel veel jaren en is daarmee een van de meest oude soorten thee. De productie van Pu Erh thee lijkt in het begin veel op die van de groene thee, met als groot verschil dat deze thee niet volledig wordt gedroogd na het fermentatieproces. Door het beetje vocht wat achterblijft bij de theeblaadjes ontstaat er een post-fermentatie. Dit proces zorgt voor een volle, aardse smaak en een donkere kleur thee. Pu Erh thee wordt door veel mensen gedronken om de positieve werking op de gezondheid. De theesoort wordt gebruikt om cholesterol te verlagen, vetverbranding te stimuleren en het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Gele thee
Deze soort komt niet heel vaak voor en wordt ook maar op weinig plekken verkocht. Doordat deze thee wordt gemaakt met een relatief ingewikkeld proces, wordt de thee ook minder geproduceerd. De gele thee wordt namelijk na het drogen van de bladeren ook nog eens gestoomd waarna de onder een natte doek worden gelegd. Dit proces zorgt ervoor dat de bladeren nog wat langer na smoren. Het productieproces is erg arbeidsintensief waardoor deze theesoort niet veel wordt gemaakt.
Wat betreft de smaak lijkt de gele thee erg op de groene thee, alleen ontbreekt hierbij de grassige smaak. Dit is ook precies datgene wat mensen die niet van groene thee houden, vaak ook niet lekker vinden. De gele thee is wat zoeter en subtieler van smaak. Daarnaast heeft het een mooie geelgouden kleur in je kopje.
Kruidenthee is niet echt thee
Nu denk je misschien, en de kruidenthee dan? Waar is mijn geliefde rooibos in dit lijstje? Kruidenthee is, zoals de naam onterecht doet vermoeden, geen echte thee. Deze dranken worden namelijk niet van de Camellia Sinensis bladeren gemaakt. Rooibos thee valt hier ook onder. De bladeren van de rooibosthee komen namelijk van de Aspalathus Linearis plant. Deze plant wordt ook wel ‘fynbos’ genoemd. Net als de welbekende muntthee, gemberthee en sterrenmuntthee is deze soort gemaakt van een kruid. Hierbij worden verse of gedroogde kruiden gebruikt om een smaak te geven aan heet water.
Kruidentheeën zijn vaak bijzonder goed in te zetten als drankjes die je gezondheid kunnen boosten. Ze geven namelijk een deel van de werking van het kruid over aan het hete water waarin ze liggen. Zo bevatten rooibos en muntthee bijvoorbeeld vitamine C en kan gemberthee goed helpen tegen misselijkheid.
Welke thee is jouw favoriet?
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel een stukje wijzer geworden over de wereld van thee. Heb jij een voorkeur voor een bepaald soort thee? En welke is juist helemaal niks voor jou? Laat een reactie achter in de comments. We horen graag jouw mening.
Wat leuk, ik kom zelden goede en uitgebreide blogposts over thee tegen!
Hi Nienke, bedankt voor je reactie! Fijn om te lezen dat je ons artikel interessant vond!