Afgelopen week mocht ik heerlijke Charly’s testen van Charly’s All is Fair. Ik besloot om het samen te voegen met een van mijn favoriete groenten, de aubergine, en een lekker en simpel ovengerecht te maken. Ben jij benieuwd naar mijn recept? Lees snel verder!
Simpel en dummy-proof
Ondanks dat ik het erg leuk vind om gerechten te proberen en lekker te eten ben ik zeker geen keukenprinses. Experimenteren vind ik vaak leuk, maar er kan ook een hele hoop mis gaan. Daarom ben ik ook enorm fan van simpele en dummy-proof recepten: recepten die bijna niet fout kunnen gaan. Dit recept met aubergines uit de over kan dan ook bijna niet mis gaan.
Vulling
Het leuke aan dit recept is dat je de vulling gemakkelijk kunt aanpassen naar eigen smaak. Uiteraard is het handig dat je ook inderdaad de aubergine gebruikt, maar wanneer je geen liefhebber bent van tomaat of ui zijn deze ook gemakkelijk te vervangen. Zoals ik in mijn artikel over de aubergine al heb geschreven, is de aubergine heel goed te combineren met andere groenten. Dit omdat het goed smaken opneemt en zelf geen sterke smaak heeft. Om deze reden is tomaat een goede toevoeging maar wanneer je geen liefhebber bent van tomaat kun je ook andere groenten kiezen. Courgette, venkel of ui zijn goede vervangers in deze vulling in de plaats van tomaat en ui.
Aardappeltjes
Voor dit recept heb ik gekozen voor zelfgemaakte aardappel wedges. Echter kan je hier van alles voor nemen. Kies bijvoorbeeld voor aardappelkroketjes, gemarineerde krieltjes of gebakken aardappelschijfjes. Deze kun je allemaal kant-en-klaar kopen in de winkel of zelf maken. Persoonlijk vind ik aardappeltjes met schil lekker doordat ze vaak van zichzelf al wat zouter smaken.
Koude groenten
Ik voeg graag aan dit gerecht wat koude groenten toe voor de frisheid. De aubergine, de vulling en de vegan kaas bovenop kunnen behoorlijk zwaar vallen en erg warm zijn. Een koude tomaat of rucolablaadjes erbij vind ik dan een fijne smaakafwisseling. Ook hier kan je er natuurlijk voor kiezen om de tomaat en rucola te vervangen. Kies bijvoorbeeld voor basilicumblaadjes op de aubergine en stukjes komkommer, of een kleine gemengde salade naast het gerecht.
Aubergines uit de oven met tomaat, ui, vegan kaas en aardappeltjes
Print receptIngrediënten
- 1 grote of twee kleine aubergines
- 4 middelgrote tomaten
- 2 middelgrote uien
- 4 klein tot middelgrote aardappels
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 2 handjes rucola
- 4 eetlepels Charly's Karmasan
- Geraspte mozzarella van Violife
- 1 eetlepel olijfolie (voor de aardappels)
- Olijfolie (voor het bakken)
- Zout (naar smaak)
- Peper (naar smaak)
- Rozemarijn (naar smaak)
- Chilivlokken (naar smaak)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Was de aubergine en snij hem over de lengte doormidden
- Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil en laat rondom tussen de 0,5 tot 1cm vruchtvlees zitten langs de randen. Laat dit een beetje afhangen van de grootte van je aubergine. Bij een kleinere aubergine laat je minder zitten dan bij een grote aubergine.
- Leg de aubergines in de oven, en laat ze ongeveer 10 minuten bakken. Heb je weinig vruchtvlees overgelaten in de schil, dan is 8-9 minuten waarschijnlijk al genoeg. Bij meer vruchtvlees in de schil is 10-12 minuten genoeg. Dit komt niet heel nauw.
- Snij het verwijderde vruchtvlees van de aubergine in stukjes. Snij vervolgens 3 tomaten, de 2 uien en knoflookteentjes ook in stukjes.
- Schenk olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook op totdat de ui glazig is. Schep af en toe om.
- Voeg de stukjes aubergine en tomaat toe. Breng vervolgens op smaak met zout, peper en chilivlokken naar smaak. Laat het geheel op een laag vuur pruttelen totdat je tevreden bent over de structuur van de vulling. Dit is tussen de 15-25 minuten. Je kan het geheel kapot bakken en een bijna gladde saus maken of wat grovere stukken houden. Het laatste heeft mijn voorkeur. In dat geval ben je natuurlijk ook sneller klaar.
- Terwijl de vulling in de pan zit kun je de aardappels met schil wassen en in partjes snijden. Leg ze in een bakje en besprenkel met ongeveer 1 eetlepel olijfolie. Mix de olijfolie goed met de aardappels. Strooi er vervolgens naar smaak rozemarijn en zout overheen. Hussel alles goed door elkaar.
- Schep de Charly’s Karmasan door de vulling en verdeel de vulling vervolgens over de voorgegaarde aubergine schillen. Strooi een goede laag geraspte mozzarella van Violife over de vulling zodat de vulling niet meer zichtbaar is.
- Leg de aardappeltjes op de bakplaat bij de aubergines en plaats het geheel terug in de oven. Bak het in ongeveer 20-30 minuten gaar. De aubergines zijn klaar zodra de vulling borrelt.
- Haal alles uit de oven en verdeel het over de borden.
- Rooster de pijnboompitjes en strooi ze uit over de aubergine. Maak het geheel af met rucola en stukjes rauwe tomaat.
Want een ontzettend tof idee om aubergine op deze wijze klaar te maken en te presenteren. Wat een plaatje! En ik heb er alle vertrouwen in dat het net zo lekker smaakt als dat het eruit ziet.
Dankjewel Caroline! 😀
Heerlijk en het ziet er nog eens erg smakelijk uit! Ik eet graag aubergine dus ik ga deze onthouden!
Bedankt Lodi! 😀
Hmmm dit ziet er echt heerlijk uit! Ik heb het recept opgeslagen om een keer te gaan maken.
Bedankt Melanie! Hopelijk gaat het jou net zo smaken!
lijkt mij een heerlijk recept op de aardappels na want die mag ik niet.ik ga het dus een keer proberen !
Zonder aardappels is het zeker ook een lekker recept. Leuk om te horen dat je het een keer wilt gaan proberen.
Ziet er erg lekker uit! Al eet ik elke dag vlees, misschien kan ik dit toch eens een keer proberen.
Door de kaas, groenten en aardappels in dit recept zul je het vlees niet eens missen. 🙂
Dit klinkt serieus echt heel lekker! Bedankt voor de tip!
Bedankt! Fijn om te horen 🙂
eigenlijk vind ik alle groenten die uit de oven komen lekker! geeft zoveel meer smaak dan gewoon bakken of koken!
Dat ben ik helemaal met je eens. En ik vind het gemak ook fijn. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven
Oehhhh dit ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik opslaan en zeker proberen te maken (ben ook geen keukenprinses haha).
Luefs Dewi
Fijn om te horen Dewi, dankjewel! 😀
Oeh lekker lekker lekker! Ik hou van aubergine! Deze ga ik een keer proberen.
Leuk Lizette! Hopelijk smaakt het jou net zo goed 😀
Ziet er heerlijk uit! Ik lust heel graag aubergines en dus ga ik dit zeker eens proberen
Bedankt Sandra. Veel plezier met maken en eten 🙂
Oh dit wil ik wel een keer proberen! Ziet er heerlijk uit
Bedankt Mandy! Ik ben benieuwd wat je er van vindt. 😀