Veel plastic dat wordt gebruikt door de mens is niet te recyclen of komt niet op de goede plaats terecht waar het gerecycled kan worden. Aangezien plastic niet biologisch afbreekbaar is zal het nog vele honderden jaren rondzwerven op onze aarde. Het is een enorme vervuiler voor het milieu en daarnaast ook gevaarlijk voor dieren. Dieren kunnen erin vast komen te zitten of eten het op, wat kan resulteren in het overlijden van het dier.
Het minderen in gebruik van plastic is een van de meest gemakkelijke manieren om jouw steentje bij te dragen aan een betere en schonere wereld. Maar waar begin je? En kost dat niet heel veer tijd en moeite? Nee, juist niet. Het is misschien even wennen in het begin, maar er zijn een vele manieren waarop jij jouw gebruik van plastic kan verminderen zonder er echt iets extra’s voor te hoeven doen! Wij geven je 8 tips die je gemakkelijk in je dagelijks leven kan toepassen.
1 Koop groenten zonder plastic verpakking
Het is vaak lekker handig, voorgesneden groenten kopen. Het scheelt wat tijd omdat je de groenten niet meer hoeft te snijden voor gebruik, maar het is niet zo vriendelijk voor je portemonnee én voor de natuur. Voorgesneden groenten zijn immers duurder en komen altijd in een plastic verpakking. Door te kiezen voor ongesneden en onverpakte groenten draag je al bij aan het minderen van het gebruik van plastic. Probeer een alternatief mee te nemen voor de plastic zakjes waar je losse groenten in stopt in de supermarkt. Er bestaan zakjes van nylon of bio-katoen die kunt aanschaffen en hergebruiken.
2 Eten afhalen? Neem eigen bakjes en tasjes mee
Heb je eten besteld bij een restaurant om af te halen, neem dan je eigen bakjes en tasjes mee. Dit lijkt in het begin misschien een beetje gek, maar hiermee produceer je ook een hoop minder afval. Bij een gemiddelde afhaalmaaltijd krijg je al snel meerdere gevulde verpakkingen per persoon om het eten goed vers te houden. Dat is begrijpelijk, want je kunt natuurlijk niet alles in één bakje stoppen, zeker niet als sommige gerechten warm moeten blijven en andere juist koud. Door je eigen bakjes en tasjes mee te nemen voorkom je extra afval. Ook besparen de restaurants geld door deze optie. Een win-win situatie voor iedereen dus!
3 Eet zo min mogelijk kant-en-klaar
Hoewel het natuurlijk lekker makkelijk is en iedereen wel eens geen zin heeft om te koken, kun je beter niet kiezen voor een kant-en-klaar maaltijd. Veel van deze kant-en-klaar maaltijden komen namelijk in plastic verpakkingen en sommige zijn zelfs dubbel verpakt. Zonde van al het plastic. Laat de portemonnee het toe, dan kun je dan beter kiezen voor het afhalen bij een restaurant of kiezen voor een pizza. Pizza’s komen vaak in een kartonnen doos, en bij afhaalrestaurants kun je dan weer kiezen om je eigen mee te nemen bakjes.
4 Gebruik geen plastic wattenstaafjes
Wattenstaafjes zijn voor een hele hoop dingen te gebruiken, maar worden in het bijzonder gebruikt voor persoonlijke hygiëne en om schoon te maken. Het grote nadeel van deze wattenstaafjes is echter dat ze in de meeste gevallen van plastic worden gemaakt. Daarnaast gebruik je er vaak meer dan één om de klus te klaren, waardoor er veel milieuvervuilend plastic in de prullenbak belandt. Dit is gemakkelijk op te lossen door te kiezen voor een wattenstaafje met een kartonnen of houten stokje. Er zijn zelfs ook herbruikbare varianten te krijgen bij webwinkels. Ideaal!
5 Gebruik geen wegwerpbekers en -flesjes
Eén van de grootste bronnen van vervuiling door plastic zijn wegwerpbekers en wegwerpflesje. Bewuster hiermee omgaan kan veel goeds doen. Tegenwoordig zijn herbruikbare koffiebekers en drinkflessen bovendien helemaal hip om te gebruiken. Veel merken en winkels bieden ze aan in een kleine stap naar een betere wereld. Zo haal je gemakkelijk je koffie-to-go op het station in je eigen koffiebeker, of kun je thuis, op het werk of bij een watertappunt je flesje vullen met water.
6 Gebruik blokken zeep en shampoo
Een van de dingen die gemakkelijk plasticvrij te verkrijgen zijn, zijn blokken zeep. Soms worden ze wel verpakt in plastic, maar vaak ook in papier. Kies bijvoorbeeld voor handgemaakte zeep van een milieubewust bedrijf. Dan weet je zeker dat je de betere keuze maakt. Naast dat zeep vaak in plastic wordt verpakt, wordt er overigens ook regelmatig dierlijk vet in gebruikt. Let hier dus ook goed op bij je aankoop. Een voorbeeld van een milieu- en diervriendelijke producent van zeep is Lush. Tegenwoordig zijn er ook shampoo bars te verkrijgen. Naast dat ze een duurzame keuze zijn door het ontbreken van plastic verpakkingen, zijn ze ook handig voor op reis.
7 Koop lang houdbare producten in plasticvrije verpakkingen
Een paar voorbeelden van producten die langer houdbaar zijn en niet in plastic verpakkingen hoeven te komen zijn thee, rijst en kruiden. Deze producten zie je in sommige gevallen wel in plastic verpakkingen, maar dat is zeker niet nodig, zoals je kunt zien in de supermarkt. Kies bij deze langer houdbare producten voor een variant in karton of glas, of een variant waar geen extra plastic verpakking omheen zit.
8 Recycle het plastic dat je wel gebruik
Het is helaas in deze maatschappij bijna niet mogelijk om plasticvrij te leven. Moet je om welke reden dan ook toch kiezen voor een optie waarbij plastic afval wordt geproduceerd, zorg er dan voor dat je het goed recyclet. Kijk wat je kan hergebruiken en zorg als dit niet mogelijk is dat je het op de juiste manier aanbiedt bij het afval. Helaas zijn niet alle verpakkingen goed te scheiden, maar ieder goed gescheiden stuk afval is er één dat bijdraagt aan een betere wereld.