Sinds ik veganistisch ben gaan eten, vind ik het steeds leuker worden om mijn eigen bijgerechten te maken. Ik maak graag gebruik van een vijzel en vind het geen enkel punt meer om minuten lang te moeten stampen en malen op de ingrediënten. Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met het maken van mijn eigen groene pesto. Dit is begonnen als experiment, maar mijn man en ik vonden het beiden erg geslaagd. Wil jij weten hoe ik mijn gezonde groene pesto maak, lees dan verder!
Gebruik een vijzel
Voor het maken van mijn pesto gebruik ik een vijzel. Vijzels zijn in een hoop verschillende maten en materialen te krijgen. Helaas werken niet alle vijzels even goed. Daarnaast hangt er natuurlijk ook een prijskaartje aan, en dat kan flink oplopen aan de hand van het materiaal dat je kiest. Het is verstandig om te kiezen voor een vijzel die zwaar genoeg is, zodat hij stevig op het aanrecht blijft staan.
Persoonlijk vind ik een granieten, ongepolijste vijzel prettig. Deze zijn een klein beetje ruw, waardoor het malen erg goed gaat. Daarnaast zijn ze behoorlijk zwaar en makkelijk schoon te maken. Kijk ook naar de maat van een vijzel wanneer je er een gaat aanschaffen. Kleine vijzels zijn leuk, maar wanneer je voor vier personen wat wilt maken, past waarschijnlijk niet alles in een keer in de vijzel. Daarnaast is een veel te grote vijzel natuurlijk ook niet handig wanneer je altijd voor één persoon iets maakt.
Alles op gevoel
Wanneer ik de pesto maak, doe ik dit altijd op gevoel. Ik gebruik geen vaste hoeveelheden. Dit klinkt daardoor misschien wat vaag, maar het geeft je wel de kans om de pesto zo aan te passen dat jij het lekker vindt. Ik gebruik, in plaats van exacte hoeveelheden van de ingrediënten, mijn vijzel als een meetinstrument. Ik weet ongeveer welke hoeveelheid ik in de vijzel moet hebben voor een pesto voor 2 personen. Aan de hand van de smaak die ik wil creëren blijf ik ingrediënten toevoegen, waardoor ik vaker iets te veel heb dan te weinig. Twijfel je of je genoeg hebt gemaakt, voeg dan meer van je ingrediënten toe. Wanneer je teveel hebt gemaakt is het gemakkelijk in een bakje in de koelkast te bewaren voor de volgende dag. Of je kunt gewoon lekker veel gebruiken.
Bedenk je ook welke structuur je de pesto wilt geven. Hou je van een ‘chunky’ pesto, maal dan niet alle noten kapot. Vind jij een super gladde pesto het lekkerst, steek dan die handen maar flink uit de mouwen tijdens het malen.
Kies je ingrediënten
Wanneer je je eigen pesto maakt kun je natuurlijk ook zelf kiezen welke ingrediënten je toevoegt. Kies voor een aantal basisingrediënten en vul deze aan met extra smaakmakers of ingrediënten die bijdragen aan het volume. Experimenteer met verschillende kruiden en groenten. Let wel op de kleuren van de ingrediënten die je gebruikt. Probeer voor een smakelijk uitziend eindresultaat bij één kleur te blijven. Kies je voor groene pesto, blijf dan weg bij rode ingrediënten, en andersom. Een combinatie van groen en rood word namelijk bruin, en dat is niet altijd een aantrekkelijke kleur voor je eten. (Met uitzondering van chocolade natuurlijk.)
Mijn ‘recept’
Voor mijn eigen recept kies ik voor een aantal standaard ingrediënten. Ik gebruik niet altijd alle ingrediënten uit het lijstje. Soms heb ik niet alles in huis of niet de juiste hoeveelheid. Ik houd altijd rekening met twee hoofdeigenschappen van de ingrediënten: smaak en vulling. Zo zijn sommige ingrediënten vooral voor de smaak. Dit zijn bijvoorbeeld zout, peper, edelgistvlokken en citroensap. Anderen gebruik ik vooral voor de vulling, zoals spinazie. Daarnaast zijn er nog ingrediënten die ik vooral voor vulling gebruik, maar ook sterk de smaak kunnen bepalen. Dit zijn bijvoorbeeld: cashewnoten en doperwten. Cashewnoten hebben een zachtere smaak dan pijnboompitten, maar vullen de pesto veel beter en zijn goedkoper. Doperwten dragen ook goed bij aan het vullen van de pesto, alleen brengen zelf ook een zoete smaak mee. Niet iedereen houdt hiervan, en het past ook niet even goed bij ieder gerecht. Als laatste heb ik nog de belangrijkste ingrediënten voor het maken van een groene pesto: pijnboompitten, basilicum en olijfolie. Deze drie ingrediënten voeg ik altijd toe, afhankelijk van de smaak en structuur die ik wil maken in meer of mindere mate.
Ik gebruik vooral diepvriesingrediënten voor de groenten en kruiden. Hier proef je weinig verschil mee in de pesto en het geeft mij de mogelijkheid om het altijd in huis te hebben. Diepvries ingrediënten zijn over het algemeen ook wat goedkoper. Uiteraard zijn verse ingrediënten nog beter, maar niet altijd haalbaar in verband met houdbaarheid en kosten. Gedroogde kruiden zijn af te raden om te gebruiken omdat deze hard kunnen blijven in de pesto en geen goed geheel vormen met de rest.
Heb je mijn recept geprobeerd of ga je het binnenkort eens proberen?
Laat een reactie achter. Ik hoor graag van je!
Dit artikel bevat affiliate links.
Deze links helpen mij de website te onderhouden.
Wanneer jij iets koopt ontvang ik hier een klein percentage vergoeding over.
Het kost jou niks extra!
Gezonde groene pesto
Print receptIngrediënten
- 4-8 blaadjes verse basilicum of 2 eetlepels diepgevroren gehakte basilicum
- 1,5 eetlepel pijnboompitten
- 0,5-1 eetlepel olijfolie
- 3 blokjes diepvriesspinazie of een handje verse spinazie
- 1 handje (diepvries) doperwten
- 3 eetlepels cashewnoten
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- Zout, peper en citroensap naar smaak
Instructies
Dit recept is mijn basis voor gezonde groene pesto. Verzamel alle ingrediënten in de vijzel en stampen maar! Wees creatief met de hoeveelheid van ingrediënten en creëer zo jouw unieke smaak. Vergeet niet tussendoor te proeven om te kijken of je tevreden bent.
De pesto kan ook in een blender gemaakt worden.
Na het lezen van je mooie blogpost heb ik ontzettend zin in een verse groene pesto gekregen. Ik ga dit recept dus zeker onthouden en een keer maken.
Wat leuk! Ik hoop dat het je gaat smaken!
wat heerlijk zeg! Lekker om te maken voor in de risotto 🙂 Het leek mij altijd zo’n gedoe om het zelf te maken, maar als ik dit zo lees valt het best mee.
Het is inderdaad heel erg gemakkelijk Nienke! Wanneer je een keukenmachine kunt gebruiken ipv een vijzel gaat het nog sneller.
Oooh! Ik ben echt dol op pesto. Ik ga dit artikel even opslaan om het later eens uit te proberen. Bedankt voor de tips!
Pesto maken staat wel op mijn to do lijstje dit jaar!
Leuk Manon! Het is erg gemakkelijk en heerlijk aan te passen naar je eigen smaak
Het ziet er in ieder geval heerlijk uit zeg! Koken op gevoel durf ik zelf niet zo goed.
Dankjewel Nicole! Ik durf ook niet altijd op gevoel te koken hoor. Maar bij dit soort dingen kan er niet zo veel mis gaan. Zolang je niet begint met een flinke scheut chilipoeder, zout of peper komt het vast helemaal goed. Zelfs wanneer je uitschiet met kruiden is de pesto nog te redden door gewoon wat meer te maken.
voor zover ik het kan zien, ik heb er niet erg veel verstand van, is pesto vegan van zichzelf.
Ik pesto-ficeer alles wat ik in de moestui tegen kom: van spinazie tot boerenkool.
Heerlijk! Ik ben echt te lui om een vijzel te gebruiken, maar mij staafmixer maakt overuren
De meeste pesto die je in de winkel kunt kopen bevat kaas, en sommige pesto zelfs ansjovis. Er zijn wel kant-en-klare vegan pesto’s te vinden alleen 2,50 euro betalen voor een klein potje doe ik niet wekelijks.
Ik kan me voorstellen dat de staafmixer overuren draait. Het is ook zo lekker! Ik heb zelf nog geen pesto gemaakt met boerenkool, maar dat moet ik zeker nog eens proberen dan!