• Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Contact
    • Contact
    • Samenwerken en adverteren
    • Over ons
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Contact
    • Contact
    • Samenwerken en adverteren
    • Over ons
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Ik eet plantjes
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookinspiratie

Eet jij genoeg peulvruchten?

Jessie door Jessie
20 januari 2023
in Kookinspiratie, Lifestyle
4
Handen vol met verschillende gedroogde peulvruchten
24
SHARES
260
VIEWS
Delen op FacebookDelen op Twitter

Wanneer je veganistisch wilt eten, zal je een aantal vitaminen en andere voedingsstoffen die in dierlijke producten zitten niet meer binnenkrijgen. Hiervoor moet je dus een vervangende bron vinden. Een van deze bronnen is de peulvrucht. Peulvruchten worden door het Voedingscentrum aangewezen als prima vleesvervangers. Dat is mooi, want je kunt er veel verschillende kanten mee op. Wij vertellen je meer over peulvruchten en waarom je ze zou moeten toevoegen aan je maaltijd.

Wat zijn peulvruchten?

Plantkundig gezien behelst de categorie peulvruchten meer dan wat wij zien als een peulvrucht. Studies die naar gezondheidseffecten kijken rekenen echter sommige peulvruchten dikwijls tot de groenten of noten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de groene bonen zoals sperziebonen, doperwtjes, peultjes en snijbonen. Dit zijn in feite peulvruchten. Een leuk feitje, peulvruchten worden ook wel dopvruchten of peulen genoemd. Hieraan zijn de bovengenoemde soorten ook gemakkelijk in de categorie te plaatsen.

Pinda’s zijn plantkundig gezien ook peulvruchten, maar deze worden weer vaak bij de noten gerekend. Dit terwijl het feit dat mensen met een notenallergie niet altijd allergisch zijn voor pinda’s toch een indicatie is van het feit dat de pinda eigenlijk geen noot is. Peulvruchten die we wel als zodanig kennen, zijn witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, linzen, kidneybonen, kapucijners, en de minder bekende limabonen en kievitsbonen. De peulvrucht doorgaans gemakkelijk te vinden in de supermarkt naast de ingeblikte groentes. Ze worden verkocht in blik of pot of soms nog elders in de winkel gedroogd in zakken. Deze peulen moeten dan eerst langdurig geweekt worden voordat ze gereed zijn voor consumptie.

Gedroogde peulvruchten op houten lepelsDe giftige stof lectine

In peulvruchten komt de natuurlijke en giftige stof lectine voor. Dat klinkt eng, maar in de praktijk valt het mee. Deze stof wordt namelijk onschadelijk gemaakt door verhitting. Gedroogde peulen moeten na het weken minstens tien munten gekookt worden om de schadelijke stoffen onschadelijk te maken. De meesten van ons gebruiken ze echter uit blik. Kun je deze dan niet koud eten? Gelukkig wel. Peulvruchten uit blik of pot zijn tijdens het verwerkingsproces al verhit en bevatten geen schadelijke hoeveelheid lectine meer.

Waarom zijn het goede vleesvervangers?

Zoals we eerder al schreven, bevatten peulvruchten een hoop voedingsstoffen die ook in dierlijke producten zitten. Voorbeelden van deze voedingsstoffen zijn vitamine B1 en B2, eiwitten, ijzer en calcium. Door het eten van deze dopvruchten in plaats van dierlijke producten, krijg je al een hoop voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen. Daarnaast is een peulvrucht zeer vezelrijk, bevatten ze geen zout en ook geen verzadigde vetten. Het eten van peulvruchten helpt ook mee aan het verlagen van je LDL-cholesterol, oftewel het ‘slechte cholesterol’, wat op zijn beurt weer goed is voor je bloedvaten.

Peulvruchten en het milieu

Voor het milieu is het eten van dopvruchten een betere keuze dan het eten van vlees. De productie van de peulsoorten zorgt namelijk voor een stuk lagere klimaatbelasting dan het produceren van vleesproducten. Voor het kweken van één kilo peulvruchten is slechts 400 liter water nodig, waar voor het produceren van één kilo vlees 7.382 liter water nodig is.

Bakje met gerecht met kikkererwten en andere peulvruchtenGebruiken in je maaltijd

Hoe gezond peulvruchten ook zijn, je kunt niet enkel op leven. Naast dat de maaltijd dan wat saai wordt, kun je niet de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voedingsstoffen binnenkrijgen door alleen maar deze vruchtensoort te eten. Om die reden is het belangrijk dat je ze combineert met andere dingen. Kies bijvoorbeeld voor een gerecht met peulvruchten, groente en noten voor een stevige, voedzame maaltijd. Peulvruchten vormen ook een goede combinatie samen met granen. Ze bevatten namelijk vooral de aminozuren lysine, leucine en arginine maar niet zoveel methionine en cysteïne. Voor de granen geldt precies het omgekeerde. Daarom is de combinatie van granen en peulvruchten ook zo veelvoorkomend: in Mexico hebben ze de bonen met tortilla’s, in het Midden-Oosten falafel en hummus en in India dhal (linzen) en pappadum staan in India op het menu. Wist je dat tofu en tempé ook van een peulvrucht gemaakt zijn, namelijk van sojabonen? In Japan wordt tofu vaak gecombineerd met rijst combo; in Indonesië is het tempeh met rijst.

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Peulvruchten bieden eindeloze opties om te variëren. Gebruik ze bijvoorbeeld in een salade, een curry, stoofpotjes of maak er heerlijke, verse humusdip mee. Hoe je ze ook gebruikt, wanneer je aan je ADH peulvruchten wilt komen, kun je het beste een hoeveelheid van ongeveer 300 gram per dag aanhouden. Ben je helemaal gek op peulvruchten? Dan mag meer natuurlijk ook. Maar bedenk wel dat ze ook kunnen bijdragen aan een beetje winderigheid. Kwestie van goed plannen dus.

Tags: AlternatiefBoodschappenGezondheidLekker vegan etenLifestyleMilieuvriendelijkSupermarktVitamineVleesvervangersVoedingsstoffen
Vorige post

Hoe gezond zijn paddenstoelen voor mij als mens?

Volgende post

Sporten op een plantaardig dieet

Jessie

Jessie

Jessie (1989) is veganist en grafisch vormgever en content marketeer van beroep. Dierenliefde en een afkeer van dierenleed heeft haar eerst naar het vegetarisme en vervolgens naar veganisme geleid. Zij leeft nu enkele jaren naar volle tevredenheid een veganistische levensstijl en draagt dit graag op een positieve, stimulerende manier uit. Jessie is getrouwd met iemand die niet vegan is.

Volgende post
Vrouwen tijdens een yoga les

Sporten op een plantaardig dieet

Commentaar 4

  1. felice veenman says:
    5 jaar geleden

    ik ben dol op alle soorten peulvruchten , maar ik eet ze me name. Ze hebben van die hoe zal ik het zeggen, bij effecten???

    Beantwoorden
    • Avatar foto Jessie says:
      5 jaar geleden

      Haha ja helaas zijn die bij effecten niet altijd even prettig. Goed plannen dus 😉

      Beantwoorden
  2. Ingrid says:
    4 jaar geleden

    Wij eten regelmatig sperziebonen of een roerbak mix met peulvruchten

    Beantwoorden
    • Avatar foto Jessie says:
      4 jaar geleden

      Dat klinkt goed Ingrid!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen blogs

Groene blaadjes van een struik in het zonlicht

5 dingen die jij zelf kunt doen voor het milieu

20 januari 2023
Kom met gele soep

Soep eten buiten de deur? Let goed op!

20 januari 2023
Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

Diervriendelijke schoenen: alternatieven voor echt leer

24 mei 2022
Help! Mijn partner wil vegan worden

Help! Mijn partner wil vegan worden

20 februari 2023
Bord there is no planet b en een groep mensen op de achtergrond

Vrijwilligerswerk doen: je steentje bijdragen én er zelf iets uithalen

25 maart 2021
Tafel met groenten. Courgette, rucola, sla en gekleurde radijsjes

Red een (vegan) maaltijd met Too Good To Go

26 januari 2023
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Populaire blogs

Veld met muntplanten

Muntplanten: welke soorten zijn er en wat kun je er mee

2 jaar geleden
Aubergines uit de oven met tomaat, ui, vegan kaas en aardappeltjes

Aubergines uit de oven met tomaat, ui, vegan kaas en aardappeltjes

5 jaar geleden
Kruidenplantjes kopen, zaaien en gebruiken

Kruidenplantjes kopen, zaaien en gebruiken

5 jaar geleden
Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

Zo maak je een gezonde vegan groene pesto

5 jaar geleden
Kopje thee met witte theepot op een dienblad

Waar komt thee vandaan en welke soorten thee zijn er?

2 jaar geleden
Ik eet plantjes

Ik Eet Plantjes.nl is de blog website over alles wat met veganisme te maken heeft. Wij gaan je niet vertellen wat je moet doen om de ultieme veganist te worden, maar geven tips, tricks en ideeën over hoe je met kleine stapjes de wereld een stukje beter kunt maken voor mens en dier.

Category

  • Buitenshuis eten
  • Duurzaam
  • Kookinspiratie
  • Lifestyle
  • Natuur
  • Reviews
  • Sociaal
  • Voeding

Follow Us

  • Over ons
  • Cookiebeleid
  • Privacyverklaring
  • Samenwerken en adverteren
  • Contact

Copyright © 2023, ContentClan.

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Kookinspiratie
  • Buitenshuis eten
  • Lifestyle
  • Sociaal
  • Reviews
  • Over veganisme
  • Contact
    • Contact
    • Samenwerken en adverteren
    • Over ons

Copyright © 2023, ContentClan.

Welkom terug!

Log hieronder in

Wachtwoord vergeten?

Haal je wachtwoord op

Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Log In