De wereld lijkt langzaam aan steeds kleiner te worden nu groenten en fruit uit veel verschillende landen in onze supermarkten liggen. Handig, want zo kun je ook in de winter genieten van aardbeien en hebben wij het hele jaar door bananen binnen handbereik. Echter is dit niet altijd de beste keuze voor het milieu. Wil je profiteren van de lekkerste groenten en fruit die er te krijgen zijn, en ook nog eens duurzaam eten? Kies dan voor seizoensgebonden eten. Ik vertel je in deze blog waarom dit een goede keuze is.
Wat is seizoensgebonden eten
Door te kiezen voor seizoensgebonden eten draag je bij aan minder belasting voor het milieu. Maar hoe werkt dit dan? Seizoensgebonden producten zijn producten die vlak bij huis verbouwd worden in bepaalde seizoenen. Dat wil dus zeggen: producten die uit Nederland of in de buurt van Nederland komen en volop verkrijgbaar zijn doordat ze rijpen in een bepaald seizoen. Daarnaast worden producten uit andere delen van Europa vaak op een relatief duurzame manier naar ons land vervoerd. Doordat ze in grote aantallen per vrachtwagen of boot geïmporteerd worden is er vrij weinig belasting voor het milieu. Deze producten worden daarom regelmatig ook bij ons als seizoensgebonden product verkocht.
Nederlandse/Europese groenten en fruit
Wanneer je echt duurzaam en seizoensgebonden wilt eten, kun je het beste kiezen voor het verbouwen van je eigen groenten en fruit. Helaas is dit natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, en je moet er ook maar net zin in hebben wanneer je de mogelijkheid wel hebt. Kies daarom in de supermarkt voornamelijk voor het kopen van Nederlandse groenten en fruit. Veel Nederlandse groenten en fruit worden buiten op de akkers verbouwd en belasten daardoor het milieu het minst door het gebruik van zonlicht en regenwater. Daarnaast hoeven de producten natuurlijk maar een klein stuk vervoerd te worden om in onze supermarkten te eindigen. Dat houd de brandstof- en energiekosten én de CO2-uitstoot laag.
Producten die wel uit Nederland komen maar in kassen zijn verbouwd zijn, met enige uitzondering, een stuk minder duurzaam. Doordat de producten in de kassen geen regenwater kunnen vangen. Komkommers en tomaten bijvoorbeeld, nemen relatief weinig ruimte in beslag waardoor ze duurzamer verbouwd kunnen worden. Andere producten, zoals paprika nemen meer ruimte in beslag en zijn daarom minder duurzaam. Echter is deze keuze nog steeds beter voor het milieu dan het importeren van deze groenten uit verre landen.
Betere smaak en kwaliteit
Door producten te kopen wanneer ze in het seizoen zijn, kun je ook een betere smaak verwachten. De producten hebben namelijk onder de meest ideale omstandigheden kunnen groeien. Naast de smaak is de kwaliteit vaak ook beter en bevatten de producten meer vitaminen dan wanneer ze onder minder ideale omstandigheden zijn gekweekt. Een lange reis van het plukken tot de supermarkt is ook zeker niet bevorderlijk voor de smaak en de kwaliteit. Een van de producten waar het verschil goed aan te zien is, zijn aardbeien. Wanneer je ze buiten het seizoen koopt zijn ze lang niet zo smaakvol en vol van kleur als wanneer je ze wel in het seizoen koopt. Een ander goed voorbeeld hiervan zijn tomaten, die dan lichter van kleur zijn en minder smaak hebben.
Goed voor de portemonnee
Naast dat de producten in het seizoen duurzamer zijn en een beter smaak hebben, is het ook nog eens goed voor de portemonnee. Wanneer je kiest voor producten buiten het seizoen, zijn ze duurder dan wanneer ze volop te krijgen zijn op iedere hoek van de straat. In de meeste gevallen gaat het om een aantal centen. Maar bij andere producten kun je wel eens een euro meer moeten betalen dan wanneer het product wel in het seizoen is. Dit is vaak voor één product niet erg, maar wanneer je wekelijks meerdere producten koopt buiten het seizoen kunnen de kosten toch aardig oplopen.
Duurzaam eten
Zoals ik eerder ook al schreef is het kopen van seizoenproducten naast een betere smaak, kwaliteit en prijs ook nog eens duurzaam. Wanneer producten uit verre landen moeten komen en via het vliegtuig vervoerd moeten worden is dat erg belastend voor het milieu. Door het kopen van lokale, seizoensgebonden producten draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Ontdek jouw (vergeten) groenten en fruit
Wanneer je meer gaat letten op seizoensgebonden eten, zal je waarschijnlijk ook eens op zoek willen naar andere producten dan je standaard groenten en fruit. Zo ontdek je misschien wel producten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden of ze al jaren niet meer hebt gegeten. Daarnaast is het ook een goed moment om eens te leren hoe je nou die aardperen, Chinese kool of raapstelen het beste kunt gebruiken in jouw gerechten.
Het Voedingscentrum heeft een overzichtelijke lijst met seizoensgebonden groeten en fruit op de website staan. Zo zie je gemakkelijk welke groenten en fruit je wanneer het beste kunt eten.
Eet jij al seizoensgebonden? Laat je reactie achter onder deze blog!
Ik let er eigenlijk helemaal niet op, Misschien toch wel slim om te gaan doen.
Helaas is het niet altijd haalbaar, maar hoe meer je er op let hoe meer geld je kunt besparen en smaakvoller de seizoensgroenten en fruit is.
Wij eten al veganistisch, maar proberen nu ook steeds meer te kijken naar waar onze producten vandaan komen. Het wordt wel steeds lastiger haha. Maar het is het absoluut waard om bewust met je voedsel en met de wereld om te gaan. Leuk artikel! Ik ben bezig met een lijstje leuke blogs in augustus, ik zet ‘m erin 🙂
Wat goed om te horen Lianne! En bedankt voor je compliment! Lief dat je mijn blog wilt benoemen op je website. Ik ga hem zeker opzoeken. 😀